IT

Nå kan du glemme PIN-koden

Med bankkort som kjenner deg igjen automatisk.

Forsker ved Fraunhofers institutt for datagrafikkforskning Alexander Nouak demonstrerer hvor enkelt signaturen din kan identifisere deg når du skal betale for noe.
Forsker ved Fraunhofers institutt for datagrafikkforskning Alexander Nouak demonstrerer hvor enkelt signaturen din kan identifisere deg når du skal betale for noe. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
5. mars 2013 - 11:32

HANNOVER: I dag betaler de aller fleste av oss med kort minst en gang om dagen.

Sikkerheten er blitt bedre ved at nye mikrochip-er har erstattet de skimming-åpne magnetstripene, men fortsatt er det relativt enkelt å få penger ut av noen andres kort om du vil.

Les også: Snart kan du se saldo direkte på bankkortet

Biometri

Nå har forskere ved tyske Fraunhofer Institute, en av verdens største forskningsinstitusjoner med over 22000 ansatte, utviklet en metode som baserer seg på biometrien i signaturen din.

– Vi tror at biometri kan hjelpe oss med å sikre finansielle transaksjoner. Du setter i kortet, og vanligvis gjør du en av to ting: Du taster inn PIN-koden eller du signerer på en kvittering. I det siste tilfellet skal egentlig den som tar imot betalingen sjekke at signaturen din er lik signaturen på kortet, men det gjøres sjelden, og uansett blir det en veldig subjektiv sjekk, sier Fraunhofer-forsker Alexander Nouak til Teknisk Ukeblad.

Med Fraunhofers metode drar du kortet og signerer digitalt. Så blir dynamikken i signaturen din - hvordan du fører pennen og hvor du setter trykket - sammenliknet med en signatur du lagret i kortet da du fikk det.

Hvor enkelt er det å falsifisere noen andres signatur?

– Du må ha kortet, først og fremst. Uheldigvis er du tvunget til å signere på baksiden av kortet, så du kunne trent deg opp til å gjengi signaturen på en måte som ville lurt det utrente øyet bak kassa. Men du kan ikke lure biometrien - alle bevegelser med pennen logges og sammenliknes mot en algoritme som ligger i selve bankkortet ditt, sier Nouak.

Les også: Ny mobillinse lar deg fokusere i etterkant

Kan fungere i dag

Teknologien vil fungere med stort sett alle eksisterende kredittkort, ettersom den følger standarder for lagring av informasjon i kortene. Det er bare for VISA og Mastercard å ringe, ler Fraunhofer-forskeren.

– Med dette ønsker vi også å vise at biometri er beleilig og enkelt, ikke bare sikkert. Det gjør livet ditt enklere. Jeg har så mange kort og så mange PIN-koder å huske, men signaturen min glemmer jeg ikke like lett.

Større transaksjoner vil kunne kreve PIN-kode som tilleggsautentisering, presiserer Nouak.

Kortselskap avventer

Hos Eurocard har de ingen umiddelbare planer om å ta i bruk biometri i sine betalingsløsninger.

– Biometri er et fantastisk verktøy, men utfordrende  å ta i bruk i praksis, sier Hilde Fredheim Høgberg, informasjonsansvarlig hos Eurocard.

– Vi følger med på utviklingen, men per nå er ikke løsninger som tar i bruk biometri aktuelle, sier hun.

Utfordringene er først og fremst kravet til  sikkerhet og at teknologien må være moden før den kan rulles ut.

– En løsning må være helt gjennomtestet, før vi eventuelt kan ta den i bruk. Å skifte ut teknologien i et internasjonalt betalingsnettverk som MasterCard  er en kjempeinvestering. Da  Visa og MasterCard  for eksempel tok i bruk chip (EMV-teknologi) istedenfor magnetstripe, så var det et kjempeløft for sikkerheten, men det var også veldig krevende å gjennomføre, sier Høgberg.

Les også:

Ny brikke gir 4G overalt

Her er Samsungs Apple TV-konkurrent

Er klokka den nye greia?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.