BYGG

Nå er verdens første fullskala 3D-printede bru i bruk

Etter 15 års planlegging.

Brua i Madrid, Spania, er verdens første fullskala 3D-printede bru.
Brua i Madrid, Spania, er verdens første fullskala 3D-printede bru. Bilde: The Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC)
24. des. 2016 - 15:21

14. desember ble verdens første fullskala 3D-printede bru tatt i bruk. 

Brua, som går over en liten elv i Castilla La Mancha Park i Madrid, Spania, er en 12 meter lang og 1,75 meter bred gangbru i betong. 

En milæpel for ingeniører

Brua er, ifølge nettstedet 3ders.org en milepæl for sivilingeniører verden over. 

Den er designet av arkitekter ved Institute for advanced arcitecture of Catalonia (Iaac) i Barcelona og prosjektert av det spanske ingeniørselskapet Acciona. 

Ifølge arkitektselskapet er brua en sammensetning av de siste 15 år med arbeid knyttet til bruken av 3D-print i arkitektur. 

Brua, som befinner seg i en park i Madrid, er 12 meter lang og 1,75 meter bred. <i>Foto: The Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC)</i>
Brua, som befinner seg i en park i Madrid, er 12 meter lang og 1,75 meter bred. Foto: The Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC)

Slipper støpeform

Brua består av åtte ferdigprintede deler som alle er laget med en konstruksjon som skal minne om naturen i parkområdet rundt brua. 

3D-brua skal, ifølge nettstedet, være svært miljøvennlig sammenliknet med konvensjonelle betongbruer, siden det ikke er behov for noen støpeformer i byggeprosessen. 

På denne måten er mengden betong brukt til produksjonen mindre enn ved konvensjonelle betongbruer. 

Til alle formål

Det er ikke bare i samferdselssektoren bruken av 3D stadig utvikles. 

I løpet av de siste årene er både biler, flydeler, turbinblader og hele bygg printet ut. 

I Amsterdam jobber blant annet et arkitektteam med å bygge en hel rekke med kanalhus ved hjelp av 3D-print, og i Dubai jobbes det med printingen av verdens første 3D-printede kontorbygg. 

Målet er at produksjonsmetoden skal føre til en industrialisering av flere sektorer, og spare både tid og penger på sikt. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.