ELBIL

Nå er ikke lenger Norge Teslas største marked i Europa

Britene har kjøpt flere Model S i år.

Model S 60
Model S 60
Marius ValleMarius ValleJournalist
9. sep. 2016 - 13:20

Norge har lenge vært et særlig godt marked for den amerikanske bilprodusenten Tesla.

Utenom USA, er det her i landet de selger flest biler. Det har gjort sitt til at Model S har blitt den mestselgende luksusbilen i Vest-Europa.

Men nå er Norge – i alle fall foreløpig – tatt igjen av britene, som takket være incentivordninger også har begynt å legge sin elsk på den elektriske luksusbilen Model S.

Flere solgt i UK

Britiske registreringstall for første halvår i år viser at det for første gang ble solgt flere Model S her enn i Norge, skriver Electrek, som først omtalte utviklingen.

Til sammen 1263 Model S ble levert i Storbritannia i løpet av årets første seks måneder, mot 1248 i Norge. En marginal forskjell.

Men tallene viser en nedadgående trend for Model S-salget i Norge, mens salget er på vei oppover i Storbritannia. Det skal da noteres at det i andre kvartal ble solgt 42 flere Model S i Norge enn i Storbritannia.

Sammenlignet med første halvår i fjor, har antallet førstegangsregistreringer av Model S i Storbritannia gått opp med 261 prosent. I samme periode var det en reduksjon på 53 prosent i Norge.

Det økende Tesla-salget i Storbritannia kan forklares med den nye incentivordningen, som dekker 35 prosent av innkjøpsprisen, eller inntil 49 000 kroner (4500 pund)i støtte.

Ikke i nærheten av den norske populariteten

Tallene viser imidlertid ikke at Tesla nå er mer populært i Storbritannia. Snarere tvert i mot.

Det ble førstegangsregistrert totalt 1.436.397 personbiler i Storbritannia i første halvår. I Norge var tallet 87.875. Tesla hadde dermed en markedsandel på 0,087 prosent i Storbritannia, og 1,4 prosent i Norge.

Skulle populariteten i Storbritannia vært den samme som i Norge, måtte Tesla ha solgt 20.109 Model S i landet i løpet av perioden.

Det er ikke sannsynlig at Storbritannia vil fortsette å være det største markedet for Tesla i tiden som kommer. Grunnen er Model X, som nå leveres i Norge, men foreløpig ikke i britisk utgave med rattet på høyre side.

Model X-salget vil trolig vippe Norge opp igjen

Model X vil antakelig vippe Norge opp til å bli det største markedet i Europa igjen. <i>Foto: NTB Scanpix</i>
Model X vil antakelig vippe Norge opp til å bli det største markedet i Europa igjen. Foto: NTB Scanpix

Regner man inn salget av Model X, vil det trolig være registrert flere Tesla-modeller i Norge i løpet av første halvår. Det er ifølge Electrek levert rundt 200 biler til Norge siden juni. 

De første seks ble levert i slutten av juni, ifølge DN.no. Tesla gir imidlertid ikke ut salgstall utover årsrapporter.

I 2015 utgjorde det norske markedet omtrent ti prosent av Teslas totale salg. Dette gjorde at Norge var nest største marked etter USA. Etter Norge kom Kina. Storbritannia var Teslas tiende største marked i 2015.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.