Nå er havvind-kjempen på plass utenfor Tyskland

– Vi har hatt silkeføre.

Havvind-kjempe: Verdens største anlegg for offshore likestrøm stod i Haugesund, men er nå installert på tysk sokkel.
Havvind-kjempe: Verdens største anlegg for offshore likestrøm stod i Haugesund, men er nå installert på tysk sokkel. Bilde: ABB
10. aug. 2015 - 17:07

ABB har installert Dolwin beta, verdens største anlegg for offshore likestrøm i havet utenfor Tyskland.

Plattformen, som er 100 meter lang, like høy og 70 meter bred, forlot Haugesund lørdag 1. august. Slepefartøy brukte fem dager på å dra havvindkjempen til site utenfor Helgoland.

Les også: Verdens største anlegg for offshore likestrøm forlater Haugesund

Silkeføre

Vi har hatt silkeføre. Det har nesten ikke vært vind eller bølger, været har vært en velsignelse helt siden vi forlot Haugesund, sier ABBs prosjektleder for plattformen, Sturla Fjoran, til Teknisk Ukeblad.

Plattformbena traff sjøbunnen 6. august. Dagen etter startet arbeidet med å fylle steiner i ballasttanker, noe som fortsetter ut måneden.

Totalt 55.000 tonn stein går med når den drøyt 25.000 tonn tunge plattformen skal ballasteres permanent, slik at den tåler storm og vannstrømninger flere tiår.

Les også: Slik skal de gamle oljeplattformene få et helt nytt liv - i Japan

Trekke kabler

I ukene som kommer legges sementmatter på sjøbunnen rundt plattformen, som skal beskytte sjøkabelene når inn til plattformen. Det skjer i løpet av høsten. Sjøkablene vil føre vekselstrøm fra havvindturbinene inn til både oppsamlingsplattformer og Dolwin beta, og likestrøm inn til land.

Lørdag hadde vi første helikopterlanding på plattformen, for å skifte ut mannskapet som skal gå i 14 dagers rotasjonsarbeid. Vi fikk også nye fagfolk og spesialister ombord, forteller Fjoran.

Les også: 80.000 tonn plattform fra hele verden skal pusles sammen under tidspress

Når sjøkablene er montert skal ABB gjennomføre systemtester før Dolwin beta overleveres kjøperen, den tyske sentralnettoperatøren Tennet.

Prøvedriften pågår til alle er fornøyd. Vi kan være ferdig allerede i januar, eller senest i mai neste år, sier Fjoran.

DolWin Beta skal ta i mot vindkraft fra Dong Energys to havvindparker Gode Wind I og II (582MW), samt Northland Powers havvindpark Nordsee I (332 MW), som forventes å levere vindkraft til det tyske kraftnettet i 2017.

Plattformen har det siste året blir utrustet og testet ved havnen i Haugesund.

Les også: Hvis alle skiftet til denne lyspæren, kunne verden stengt 100 store atomkraftverk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.