KRAFT

Verdens største anlegg for offshore likestrøm forlater Haugesund

Og her skal den plasseres.

Landemerket forsvinner: Dolwin beta, plattformen som skal ta i mot strøm fra flere hundre havvindmøller, forlater Haugesund denne helgen. Bildet er fra mandag.
Landemerket forsvinner: Dolwin beta, plattformen som skal ta i mot strøm fra flere hundre havvindmøller, forlater Haugesund denne helgen. Bildet er fra mandag. Bilde: ABB
31. juli 2015 - 10:27

I snart ett år har Haugesunds bybilde vært preget av en koloss av en plattform. Her har Dolwin beta, foreløpig verdens største omformerstasjon for offshore likestrøm, blitt klargjort til å fungere som selve hjertet til flere store havvindparker.

Nå blir det nye, gule landemerket borte. 

Lørdag tar Dolwin beta fatt på den fire dager lange ferden fra Haugesund til Dolwin-feltet vest for Helgoland, et av flere store havvind-områder under utbygging i den tyske delen av Nordsjøen. Dersom værmeldingen slår til, vel og merke.

– Vi er avhengig av godt vær. Så langt ser det ut til at vi har et værvindu førstkommende lørdag, sier Aibels prosjektleder Kjetil Jacobsen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Norsk selskap installerer USAs første havvindpark

Siste test onsdag

Fortsetter godværet vil det ta fire døgn å slepe Dolwin beta ned til tysk sokkel, og ytterligere 2-3 døgn å installere den på 29 meters dyp på Dolwin-feltet.

Her skal plattformen ballasteres ned på bunnen, og ta i mot strøm fra inntil tre havvindparker i minst tredve år.

Siden januar i år har plattformen gjennomgått omfattende tester, av høyspentsystemer og annet elektrisk utstyr, av kontroll- og hjelpesystemer, kjøling, drikkevann, brann- gass- og redningsutstyr.

Onsdag denne uken ble plattformen utsatt for en krengetest, noe av det siste man gjør før flytende konstruksjoner seiler avgårde, for å dokumentere at stabiliteten er i orden.

– Rundt 95 prosent av utstyret er ferdig testet i Haugesund. Testing av fullskalaprosessen gjenstår, men det får vi ikke gjennomført før plattformen er ferdig installert og havvindmøllene er koblet til, sier ABBs prosjektleder for plattformen, Sturla Fjoran til Teknisk Ukeblad.

Les også: Dette vindmølle-fundamentet suger seg ned i havbunnen

Plattformen har preget bybildet i Haugesund i et knapt år.
Plattformen har preget bybildet i Haugesund i et knapt år.

Seks Alta-utbygginger

Dolwin beta skal etter planen ta i mot vekselstrøm fra flere hundre havvindmøller, i første omgang fra Dong Energys havvindpark Gode Wind 2 (400 MW). Denne skal settes i drift i 2016.

Dolwin beta skal etter planen ta i mot vekselstrøm fra flere hundre havvindmøller, i første omgang fra Dong Energys havvindpark Gode Wind 2 (400 MW). Denne skal settes i drift i 2016.Dolwin beta slepes til Dolwin-feltet utenfor Tyskland, og sender strøm til fastlandsnettet via en ny omformerstasjon i Dörpen, i Emsland, Sachsen. Aibel

Havvindmøllene leverer vekselstrøm til en oppsamlingsplattform som øker spenningen til 155 kilovolt, før el-en sendes inn i Dolwin beta.

Her økes spenningen til 320 kilovolt, vekselstrøm konverteres til likestrøm og transporteres til en ny omformerstasjon inne på det tyske fastlandet, hvor den konverteres til vekselstrøm igjen.

Strømmen transporteres gjennom 45 kilometer lange sjøkabler basert på ABBs HVDC light-teknologi.

– Plattformen har en kapasitet på 924 megawatt. Det tilsvarer kapasiteten til mer enn seks Alta-utbygginger. Totalt 240 havvindmøller kan kobles på denne plattformen når den står klar, sier Jacobsen.

Les også: Statoil lokker kinesisk turbingigant til storstilt havvind-prosjekt i Norge

Største fornybar-eksportør

Aibel står for design og konstruksjon av plattformen, mens ABB står for HVDC-utstyr og høyspentkabler, og har kontraktsansvar overfor den tyske kjøperen, sentralnettoperatøren Tennet.

Kontrakten med Tennet, som for Aibels del har en verdi på 1,7 milliarder kroner, sikret Aibel førsteplassen i Eksportkreditt Norges og Teknisk Ukeblads kåring av de ti største fornybar-eksportørene i 2013.

Les også: Denne næringen eksporterte for 8 milliarder - kan den ta av i Norge?

Omformerstasjonen har gjennomgått en rekke tester den siste tiden. Sist i rekken var krengetesten, som ble gjennomført onsdag.
Omformerstasjonen har gjennomgått en rekke tester den siste tiden. Sist i rekken var krengetesten, som ble gjennomført onsdag.

Fem år siden tegnebrettet

– Skissene til plattformen ble påbegynt for fem år siden. I 2012 startet byggingen ved verftet i Dubai. Den kom til Haugesund i fjor sommer, nesten komplett, for del- og systemtesting og installering av selve transformatorene, sier Fjorans.

– Det har vært himla gøy å jobbe med dette prosjektet i disse årene. Fornybar energi brer om seg i Europa, og det er et nytt forretningsområde for Aibel. Vi synes det er spennede å bruke vår offshorekompetanse til å gjennomføre store fornybarprosjekter, som gir oss kjernekompetanse innen nye områder, sier Jacobsen.

Les også: Statoil og Statkraft får bygge havvindpark i Nordsjøen

Slik kobles havvindmøller til de store omformerstasjonene (HVDC converter). Denne konverterer vekselstrøm om til likestrøm, før elektrisiteten føres til land. AC=vekselstrøm, DC=likestrøm.
Slik kobles havvindmøller til de store omformerstasjonene (HVDC converter). Denne konverterer vekselstrøm om til likestrøm, før elektrisiteten føres til land. AC=vekselstrøm, DC=likestrøm.

Del av tysk storsatsing

Selskapene står overfor en betydelig milepæl når Dolwin beta forlater Haugesund, men arbeidet er langt i fra over.

Når Dolwin beta er på plass, skal ABB trekke sjøkabler og ferdigstille landkabelsystemene. Først når Dolwin beta har vært i drift i en testperiode overtar Tennet ansvar for og drift av plattformen.

Den tyske sentralnettsoperatøren Tennet forventer at de vil ha installert sjøkabler med en totalkapasitet på minst 7.100 MW i Nordsjøen i 2019.

Tyske myndigheter har i en årrekke satset massivt på fornybar energi, for å gjøre seg mindre avhengig av kull- og kjernekraft. Et av delmålene er å installere 6,5 GW offshore vindkraft innen 2020. Så langt har landet innfridd to tredjedeler av målet, ifølge SeeNews.

Vekselstrøm over lange avstander: – Lavere frekvens kan gjøre vekselstrøm bedre enn likestrøm også på lange avstander

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.