INDUSTRI

Nå er finalistene klare: Norges smarteste industribedrift kåres 7. mai

Alle startet som familiebedrifter.

Aarbakke, Tronrud Engineering og Moelven er finalistene til Norges Smarteste Industribedrift 2019.
Aarbakke, Tronrud Engineering og Moelven er finalistene til Norges Smarteste Industribedrift 2019. Fotokollasj: Ina Steen Andersen, Tronrud Engineering og Mari Gisvold Garathun
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
29. apr. 2019 - 13:44

TU har i flere år deltatt i juryen som kårer Norges smarteste industribedrift. Nå er årets tre finalister klare. De tre selskapene kommer fra hver sin del av industrien, men har til felles at de startet som familiebedrifter: Moelven industrier, Tronrud Engineering og Aarbakke.

Hvilket av de tre selskapene som går helt til topps, blir offentliggjort på Industrikonferansen til Norsk Industri 7. mai. Prisen deles ut av statsminister Erna Solberg.

Den årlige søken etter smarte bedrifter er et initiativ fra Norsk Industri og Siemens, som siden 2014 har lagt ressurser i å identifisere norske organisasjoner som jobber smart og skaper smarte produkter. Norske produkter som flytter verden.

Dette er altså ikke en kåring for bedrifter som leverer tjenester. Listen av tidligere vinnere viser ambisiøse bedrifter og organisasjoner med suksess innen internasjonale nisjer. Blant dem finner vi Thermo Fisher Scientific, Brunvoll, GKN Aerospace, Hexagon Ragasco og Borregard.

Produkter - ikke tjenester

Som det er med alle slike rangeringer, vil årets kåring basere seg på erfaring fra tidligere år. Og kriteriene blir da også vurdert og tydeliggjort underveis. Foruten at det handler om norske produkter, er kriteriene for å kvalifisere følgende:

  • Effektivisering ved hjelp av teknologi og digitalisering
  • Samarbeid og deltagelse i klyngevirksomhet
  • Bærekraft og energieffektivisering.
  • Det legges også vekt på at bedriften har et positivt økonomisk resultat. Kriteriene gjør det vanskelig å nå opp for utpregede startup- eller vekstbedrifter som prioriterer vekst fremfor lønnsomhet.  

I år var det nominert hele 14 bedrifter: Aarbakke, Aker Biomarine, Alcoa Mosjøen, Bergen Plastics, IKM Technology, Kongsberg Gruppen, Kverneland Group, Moelven Industrier, Norsk Gjenvinning, Norsk Kylling, Rocketfarm, Strukturplast, Tronrud Engineering AS og Ålgård Offset.

Viser mulighetene

Juryen som sorterer ut vinneren, består av Else-May Botten, fraksjonsleder i Stortingets næringskomite (Ap), professor Torger Reve fra Handelsøyskolen BI, prosjektdirektør Odd Myklebust fra Sintef, adm. dir. Anne Marit Panengstuen i Siemens, teknologidirektør Hans Erik Vatne i Hydro, direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri. Samt undertegnede fra TU.

Nå er tre finalister identifisert. Vår betraktning av disse, er at de viser hvor store muligheter vi har til å hevde oss internasjonalt - selv fra lille Norge. Både med unike produkter og teknologi i verdensklasse.

Det er morsomt for de tre finalistene. Men ikke minst er det fantastisk for norsk teknologisektor, næringsliv og samfunn.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.