SAMFERDSEL

Nå bruker 500.000 nordmenn, politiet og Ikea denne appen

Sikrer at du kjører lovlig med henger og minner deg på EU-kontrollen.

18. aug. 2015 - 14:07

I 2012 lanserte Statens Vegvesen sin første mobil-applikasjon «Bil og henger».

Tirsdag kunne etaten melde at så mange som 500.000 har lastet ned den populære appen.

Forsker: – Bedre veier gir ALLTID mer kø

Minner deg på kontroll

Tjenesten gir nyttige data om kjøretøy og tilhenger, og fungerer som et slags vognkort på mobilen.

I appen kan du få varsel via mobilen når fristen for EU-kontroll nærmer seg.

Du kan sjekke hvilke tilhengere du kan trekke bak bilen, og hvor mye du kan laste bil og tilhenger, lagre informasjon om kjøretøy og tilhengere og finne registreringsnummer ved å taste inn understellsnummer.

– Inntrykket vårt er at det særlig er tilhengerkalkulatoren og varselen og EU-kontroll folk benytter seg av i appen, sier Anne Bølstad, webrådgiver i Statens Vegvesen.

Se! Våren har kommet: Her er en ni meter høy brøytekant

Brukes av politiet

Det er ikke bare privatpersoner som bruker appen til daglig.

Bølstad forteller at politiet bruker appen i daglig arbeid, og at IKEA benytter seg av tilhengerkalkulatoren hver gang de låner ut en henger.

– Appen gjør det enkelt å få tak i informasjon om kjøretøy uansett hvor du er. Den erstatter ikke vognkort, men er et fint supplement så man slipper å ta med seg vognkortet når man skal på verksted eller skal kjøpe noe nytt til bilen, sier hun.

Les også: Dette systemet blir påbudt i alle norske biler

Slik fungerer den

Med appen installert, begynner du med å søke opp registreringsnummeret på bilen du skal sjekke.

For å unngå å måtte skrive inn dette hver gang du bruker appen, kan du lagre registreringsnummet ved å trykke på stjerneikonet ved siden av registreringsnummeret i søket. Bilen lagres da under valget «Mine kjøretøy».

Bil og henger - app
Bil og henger-appen lar deg enkelt se hvor tung henger bilen din lovlig kan frakte. Statens vegvesen
Når du har slått opp et registreringsnummer får du flere valg. Du ser grunnleggende informasjon om modell, registreringsår og tidspunkt på forrige EU-kontroll.

Trykker du på «Vis mer informasjon om kjøretøyet» vises informasjon fra Vegvesenets database. Her ser du alt fra understellsnummer til mål, vekt, motorvolum og dekkdimensjoner, for å nevne noe. Svært nyttig om du bare vil sjekke kjøretøydata uten å måtte finne frem vognkort.

Fra appen kan du også gjøre oppslag for å finne eier av bilen. Dette er en SMS-tjeneste, og koster tre kroner per oppslag.

Du kan også sjekke tidspunkt for EU-kontroll, og bestille varsling når dette nærmer seg.

Den nyttigste funksjonen er imidlertid tilhengerkalkulatoren. Her angir du hva slags førerkort du har, og registreringsnummeret på tilhengeren.

Da får du kjapt svar på om du kan trekke den aktuelle tilhengeren med din førerkortklasse, og den aktuelle bilen. Du får også oppgitt maks tillatt totalvekt, og maks aktuell totalvekt med bilen du har oppgitt.

Appen opplyser også om høyest tillatt hastighet. Om du er interessert i detaljene, kan du se grunnlaget for utregningen i appen.

Appen finnes til Android, iOS og Windows Phone, og er gratis på alle plattformer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.