KARRIERE

Nå blir det lettere for ingeniører å ta lærerutdannelse

Senker opptakskravene.

Regjeringen tildeler 350 nye studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning, spesielt rettet mot personer med realfagsbakgrunn. Kriserammede Stavanger får 60 nye plasser og senker opptakskravene, slik at ingeniører lettere skal komme inn på lærerstudiet.
Regjeringen tildeler 350 nye studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning, spesielt rettet mot personer med realfagsbakgrunn. Kriserammede Stavanger får 60 nye plasser og senker opptakskravene, slik at ingeniører lettere skal komme inn på lærerstudiet. Bilde: Ina Steen Andersen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
19. nov. 2015 - 06:00

Regjeringen tildeler nye studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) til universiteter og høyskoler rundt om i landet, rettet mot personer med teknologisk eller realfaglig bakgrunn.

I alt skal 350 nye studieplasser opprettes, som en del av tiltakspakken for arbeidsledige ingeniører, som ble lansert i forbindelse med neste års statsbudsjett.

Universitetet i Stavanger melder i dag at de er tildelt 60 nye studieplasser i pedagogikk, og at de samtidig gjør det lettere for ingeniører å komme inn på studiet.

Oppstart er allerede i uke én i 2016.

Stor pågang fra ingeniører

Ved utgangen av oktober var 6853 ingeniører registrert som arbeidsledige hos Nav. Rogaland er fylket som er rammet hardest, med 1535 ledige ingeniører.

Universitetet i Stavanger er blant institusjonene som har fått tildelt studieplasser i pedagogikk, i alt 60 plasser, hvorav halvparten har oppstart like over nyttår.

Utviklingen i arbeidsmarkedet i distriktet har gjort at universitetet i år har merket spesielt stor pågang av ingeniører til sine PPU-studier.

– Desverre har det vist seg at mange av disse ikke har vært formelt kvalifisert til opptak, særlig på grunn av manglende studiepoeng innenfor matematikk. Nå kan 60 nye studieplasser og en ekstra tilrettelegging gjøre det enklere for ingeniører å få plass på studiet, sier Odd Magne Bakke, instituttleder for kultur- og språkvitenskap ved UiS, i en pressemelding.

Mangler matte

Mange ingeniører mangler noen studiepoeng i matte, for å være kvalifisert til PPU-studier. For å få opptak på PPU allmennfag kreves normalt 180 studiepoeng og 60 studiepoeng innen minst et skolefag.

For studiet som begynner i januar er kravet minst 60 studiepoeng i naturfag og/eller matematikk.

Nå legges det opp til at søkere med minimum 30 studiepoeng i matematikk kan søke om opptak til matematikk fagdidaktikk, men får ikke utdelt vitnemål for fullført PPU før de resterende 30 studiepoengene i faget er bestått.

– Vi jobber med å tilrettelegge slik at studenter som ikke oppfyller opptakskravet om 60 studiepoeng innen et av de fagdidaktiske fagene som tilbys, kan ta de manglende emnene parallelt med PPU, sier instituttlederen.

Dermed blir det enklere for ingeniører å kvalifisere seg til PPU-studier.

Både hel- og deltidsstudier

PPU allmennfag kvalifiserer til arbeid på mellom- og ungdomstrinnet i grunnskolen, videregående skole og voksenopplæring.

Universitetet i Stavanger starter opp de 30 første studieplassene allerede til vårsemesteret, og søknadsfrist for studiet er dermed satt så tidlig som 1. desember.

Det vil gå over tre semestre. Studentene skal ta 15 studiepoeng pedagogikk med forelesninger én dag i uken det første semesteret.

Høsten 2016 blir et fulltidssemester med 30 studiepoeng, 15 i pedagogikk og 15 i fagdidaktikk. I tillegg kommer praksis på seks uker.

Våren 2017 er et deltidssemester med 15 studiepoeng fagdidaktikk på ettermiddagen og seks ukers praksis.

De 30 studentene som skal tas opp ekstra til neste høst går inn som heltids- eller deltidsstudenter som går over ett eller to år.

Ingen dagpengeendringer

Men selv om det nå blir enklere for ingeniører og andre med realfagsbakgrunn å studere pedagogikk, vil det trolig ikke bli enklere å kombinere studier med dagpenger.

Hovedregelen er nemlig at den som er under utdanning eller opplæring ikke har rett til dagpenger. Det finnes en rekke unntak, men heltidsstudier som går over tre måneder kommer ikke inn under disse.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om den arbeidsledige sivilingeniøren Karine Huuse, som tok et mattefag for å kvalifisere seg til PPU-studier. Hun ble fratatt dagpengene for et fjernstudie med fire dagers undervisning.

Regjeringen har også vært klar på at den ikke ønsker å endre reglene for dagpenger, for at det skal bli enklere for arbeidsledige ingeniører å utdanne seg til lærere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.