KARRIERE

Har betalt skatt til Norge i flere år, men får ikke et rødt øre fra Nav etter å ha mistet jobben

Karriere - Elma Mrdanovic mistet jobbet som ingeniør og kastes ut av Norge innen 6 måneder.
Karriere - Elma Mrdanovic mistet jobbet som ingeniør og kastes ut av Norge innen 6 måneder. Bilde: Hans Haugstad
Dag Yngve Dahle
23. okt. 2015 - 14:31

Politiet i Kristiansand hadde bedt Elma Mrdanovic gå til Nav og søke om dagpenger. Det er bare en formalitet, var beskjeden.

«Du vil få dagpenger», sa saksbehandleren i Nav på telefonen da hun ringte etaten. «Jeg skal for sikkerhets skyld dobbeltsjekke dette. Hold linja», sa saksbehandleren.

Takket

Da det igjen spraket i telefonlinja, var beskjeden nedslående. Nav hadde funnet en klausul i Mrdanovic’ visum som sa at hun ikke hadde rett til dagpenger i Norge.

– De takket meg faktisk for at jeg hadde ringt dem om dette. For de var ikke klar over dette. Jeg ble sjokkert. Jeg lo faktisk, for jeg kunne knapt tro det. Hadde det ikke skjedd med meg, ville det vært en komedie, sier Mrdanovic til Teknisk Ukeblad.

Hun deler skjebne med tusener av andre fagfolk fra land utenfor EU/EØS – hvorav mange ingeniører og sivilingeniører – som er i Norge på det som tidligere ble kalt spesialistvisum. I 2014 gjaldt det 3737 personer, ifølge tall fra Utlendingsdirektoratet.

Disse har fått arbeidstillatelse for én type arbeid, for eksempel ingeniørarbeid. Siden de dermed ikke oppfyller dagpengebetingelsen om at de må være villige til å ta enhver type arbeid, får de ikke dagpenger.

De står på bar bakke i det øyeblikket de blir permittert eller sagt opp.

Reglene er dessuten selvmotsigende. Disse ingeniørene har nemlig rett til å bli i Norge i seks måneder for å søke på nye jobber, men de har ingenting å leve av mens de gjør det.

Les også: – De som begynner på oljestudier nå har truffet perfekt

Sviktet

– Hvem har råd til å bo i Norge, hvor levekostnadene er høye, i seks måneder uten noen form for inntekt? Dette er en selvmotsigelse. Uten støtte fra Nav har jeg ikke annet valg enn å pakke sakene og reise hjem til Bosnia. Husleiekontrakten min har to måneders oppsigelse, noe som betyr at jeg blir her ut oktober. Jeg må bruke sparepengene mine for å ha råd til det. Men når oktober er over, må jeg og mannen min dra til Bosnia hvis jeg ikke finner en relevant jobb innen den tid, sier 29-åringen.

I hennes visum heter det at hun kun har lov til jobbe som design-ingeniør, siden det var oppført i arbeidskontrakten hun signerte før hun kom til Norge.

Mrdanovic ble altså aktivt rekruttert til en ingeniørjobb i Norge. Hun er utdannet som mekanisk ingeniør fra hjemlandet.

Dette er kompetanse som nå sannsynligvis forsvinner fra landet og de ingeniørtynne Agder-fylkene.

– I hele Europa snakkes det om at ingeniørmangelen er stor, men dette ser ut til å være bare prat. Det er en slags dobbeltmoral: Vi trenger ingeniører, men systemet begrenser adgangen for utenlandske ingeniører så mye som mulig. Jeg kom ikke hit for å leve på norske skattebetaleres penger. Jeg kom hit for å jobbe – for å bygge opp karrieren min, sier hun.

Les også: Arbeidsledig sivilingeniør studerte i fire dager: Mistet all Nav-støtte

Vil ikke tilbake

Saken viser at dette utslaget av dagens lovgivning er lite kjent. For verken arbeidsgiveren hennes, politiet eller saksbehandlerne ved Nav i Kristiansand var klar over mangelen på dagpengerettigheter.

Og ingen i velferdslandet Norge ser ut til å kunne gjøre noe med det.

– Jeg er overrasket. Først og fremst føler jeg meg sviktet fordi ingen fortalte meg dette før jeg kom til landet, men også over at dette skjer i Norge av alle land. Jeg kan på en måte forstå at systemet primært er laget for å støtte nordmenn, men jeg stusser over at kan dette skje i Norge – et høyt utviklet land med godt utviklede sosiale rettigheter, sier Mrdanovic, som understreker at andre har større problemer enn henne.

Mange av dem som må forlate landet, har tatt opp boliglån og kjøpt hus eller leilighet. Enkelte må selge boligen med tap før de drar, og må slite med ekstrautgiftene det medfører mens de skal klare seg på en lav lønn i hjemlandet.

Les også: Disse arbeidsgiverne vil norske ingeniører aller helst jobbe for

Nito i harnisk Opprørt: Nito-advokat Kirsten Rydne er opprørt om behandlingen av kompetente fagfolk som er hentet til Norge for å jobbe. Dette går ut over Norges rykte og renomme, mener hun. Foto: Dag Yngve Dahle
Nito i harnisk Opprørt: Nito-advokat Kirsten Rydne er opprørt om behandlingen av kompetente fagfolk som er hentet til Norge for å jobbe. Dette går ut over Norges rykte og renomme, mener hun. Foto: Dag Yngve Dahle

Nito i harnisk

Kirsten Rydne, advokat i Nito, er ikke nådig over behandlingen av de utenlandske ingeniørene. Hun peker på at de faktisk har betalt skatt til Norge.

– Mange har betalt skatt til Norge i en årrekke, og så kaster vi dem ut av landet på denne måten. Vi har forsynt oss av skattepengene deres uten å gi dem noe tilbake. Dette er ikke en verdig behandling av folk som vi har hentet til landet. Situasjonen er alvorlig for dem som er berørt. Mange må selge hus og bil i full fart og reiser hjem med gjeld, sier Rydne. Hun etterlyser en opprydning på flere områder:

– Det må være samsvar mellom reglene for oppholdstillatelse og reglene for livsopphold. Det er det ikke i dag. Å være i Norge i seks måneder uten midler til livsopphold, er ikke mulig. Det må også være fungerende kommunikasjon mellom Utlendingsdirektoratet og Nav. Det er det heller ikke i dag, sier hun.

Tror du på endringer?

– Nito har tatt opp dette med ledelsen i Arbeids- og sosialdepartementet, men signalene derfra er ikke positive. Dette er en ordentlig knute. Får vi ikke endret reglene, må vi i hvert fall sørge for skikkelig informasjon om regelverket. Vi kan ikke hente ingeniører til landet uten å gi tilstrekkelig informasjon om vilkårene. En annen side ved dette er kostnadene. Dette rammer ikke flere enn at vi ikke har råd til å gi dem dagpenger i inntil seks måneder, sier advokaten.

Også Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg bekrefter at de er i ferd med å samle inn tall på hvor mange av deres medlemmer som berøres av denne bestemmelsen.

Les også: Pass på dette punktet i kontrakten - du kan måtte gå flere år uten lønn

Dyrt å bli syk

Tilbake i Kristiansand sitter det en ung kvinnelig ingeniør som valgte Norge for å bygge karriere, men som nå går en vanskelig tid i møte.

– Nå har jeg ikke sosiale rettigheter verken i Norge eller Bosnia-Hercegovina. For i Bosnia er det slik at man mister sosiale rettigheter i Bosnia for en periode når man er ute av landet. Når jeg drar tilbake, bør jeg helst holde meg frisk. For det vil være svært dyrt å bli syk, sier hun.

Kunne du tenke deg å komme tilbake til Norge?

– Nei, slik jeg føler det nå, vil jeg ikke komme hit igjen. Jeg er åpenbart ikke ønsket. Uten sosiale rettigheter er risikoen for stor. Man risikerer å måtte bruke alle sparepengene på å komme seg ut av landet, sier Mrdanovic.

Les også: Kan jeg fortelle kundene mine at jeg bytter jobb?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.