Trimbles mixed reality-briller

Mixed reality-briller: – Se hva du skal bygge, mens du bygger

Trimbles 3D-briller skal dekke alle byggeindustrien behov, fra planlegging til vedlikehold.

Trrimble har samarbeidet med Microsoft om innhold til selskapets holografiske briller siden 2015.
Trrimble har samarbeidet med Microsoft om innhold til selskapets holografiske briller siden 2015. (Illustrasjonsfoto: Trimble)

Trimbles 3D-briller skal dekke alle byggeindustrien behov, fra planlegging til vedlikehold.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

– Det beste med mixed reality, er at det skaper felles forståelse av hva som skal bygges, sier Aviad Almagor, som leder Trimbles MR-satsing.

Almagor er på norgesbesøk og holder foredrag i selskapets norske hovedkontor i Sandvika. De vi møter av selskapets rundt seksti ansatte her i landet, fremstår lettere animert på grunn av den forhenværende arkitektens tilstedeværelse. For dem er Almagor en guru innen såkalt lokasjonsbasert teknologi.

– MR fjerner skillet mellom personlige forestillinger og virkeligheten, fremholder han.

Les også

For å understreke poenget sitt viser han et oppslag med to bilder av seg selv: ett med svart hår, slik han hadde for ti år siden, og ett med grått hår, slik han har i dag.

– I mitt hode ser jeg fremdeles ut som han der, sier han og peker på den svarthårede, til allmenn latter i forsamlingen. – Og slike vrangforestillinger er jeg ikke alene om.

Poenget er at under prosjekteringen av et bygg, vil hver og en ha sine egne forestillinger om hvordan det skal bli. Vi har en tendens til å oppfatte lik informasjon ulikt.

 I et byggeprosjekt har alle sin personlige oppfatning av hvordan det skal bli, mener Aviad Almagor. Med MR-briller vil alle se det samme. Foto: Knut Bjørheim

– MR bidrar til felles forståelse av prosjektet, sier Almagor, som mener det er både tid og penger å spare på å rydde unna misforståelser på denne måten. Da slipper man både avklaringsmøter og eventuelt feilretting etter at byggingen er i gang. Arbeiderne på byggeplassen sparer dessuten mye tid ved at de slipper å måtte få tak i byggelederen eller konferere en pc når de mister tråden i arbeidet.

Farvel til virkeligheten

Mens vanlige VR-briller kun viser en digital gjengivelse av virkeligheten, kan du se virkeligheten som den er gjennom mixed reality-brillene. Forskjellen er at det er tilført digitale sjikt som legger seg over det du ser på. Omtrent som Pokémon Go på mobilen, bare at animasjonsfigurene er byttet ut med byggetekniske installasjoner. Og at alt er i 3D.

En annen forskjell er at det du ser gjennom brillene, er alt du ser. Du kan ikke løfte blikket opp fra skjermen og orientere deg i virkeligheten. Akkurat det krever en viss tilvenning, merker vi mens vi tester et par MR-briller på Trimbles norske hovedkontor i Sandvika.

Etter noen minutter er imidlertid verden rundt glemt, og vi knipser oss uanstrengt rundt i byggemodellen fremfor oss, i dette tilfellet et stort kontorbygg.

«Klyper» seg fram til informasjon

Å lage klypebevegelser med tommel og pekefinger tilsvarer et museklikk med MR-brillene som Trimbles programvare er designet for. På den måten kan for eksempel målestokken endres til 1:1 og vi kan bevege oss inn i bygget. Da får vi se 3D-modeller av vegger, vinduer, søyler og rør, og alt det andre som finnes i et råbygg.

Salgssjef Heidi Berg klyper seg rundt i 3D-visningen av et byggeprosjekt. Foto: Knut Bjørheim

I nær fremtid, når de ørsmå prosessorene blir kraftige nok, skal alt som kan pakkes inn i bim kunne gjenfinnes i brillene, forteller Almagor. Dermed vil man kunne klikke seg gjennom hele byggets historie, fra arkitektens første forslag til fiks ferdig bygg. Da vil man også kunne slå opp og lese alle faglige vurderinger som er gjort underveis og finne navn og varenummer på alle materialer og deler. Uvurderlig informasjon når bygget en gang i fremtiden skal rehabiliteres eller noe slutter å virke.

Å være vaktmester blir aldri det samme igjen.

– Tenk deg at du får en klage på at det er noe galt med klimaanlegget. Da er det bare å ta på seg MR-brillene når du går inn i det tekniske rommet. Der vil det for eksempel stå «skift filter» på en av maskinene, sier Almagor.

Det er ikke vanskelig å forestille seg at det i programvaren til vaktmesteren, vil legges inn en knapp for bestilling av nytt filter.

Les også

– Om noen få år vil det bli like naturlig å iføre seg MR-briller når man kommer på jobb som det i dag er så slå på pc-en eller ta på seg hjelmen, spår Almagor.

– Hvorfor gå tilbake til 2D?

Aviad Almagor er sjef for Trimbles MR-satsning
Aviad Almagor er sjef for Trimbles MR-satsning. Foto: Knut Bjørheim

I foredraget sitt poengterer han at programmene selskapet utvikler, ikke skal være forbeholdt Hololens-brillene til Microsoft, som kom på markedet for et par år siden, men være åpne for all hardware, også de nye Magic Leap-brillene. Selskapet hans bruker dessuten åpne filformater slik at man kan laste inn bim-filer fra ulike programleverandører.

I foredraget er Almagor også innom forskjellene på AR (augmented reality – utvidet virkelighet) og MR (mixed reality – blandet virkelighet). Mixed Reality kan også kalles AR, forklarer han, men det er én stor forskjell: Mens AR fremstiller todimensjonale bilder på en skjerm, handler MR utelukkende om 3D. Han mener at byggebransjen for tiden er inne i blindgate med sine spektakulære skjermløsninger.

– Når vi har bim-modeller i 3D, hvorfor skal vi da redusere dem til 2D for å kunne se dem på en skjerm? spør han retorisk.

– Med MR ser man det man skal bygge slik det blir, og man kan faktisk bygge etter det man ser.

Trimbles mixed reality-ekspert Aviad Almagor
Almagor er ikke i tvil om at utviklingen på plansjen går fra høyre mot venstre. Foto: Knut Bjørheim

Her sikter han blant annet til en gruppe jernbindere som monterte betongarmering kun ved hjelp av MR-briller i et prosjekt. Det var bare begynnelsen. Etter hvert som MR-teknologien blir mer smidig og nøyaktig, er det meningen at man skal kunne bygge ut fra det man ser gjennom brillene. Derav Aviad Almagors nye favorittuttrykk: Det du ser, er det du gjør.

Forbedringer på vei 

En tilhører fra Nye Veier viser til fortrinn med bruk av MR-briller under planleggingen av nye veiprosjekter, ikke minst for å overbevise skeptiske naboer og byråkrater. Ved å iføre dem MR-briller på et folkemøte, kunne de se svært livaktig hvordan det kommer til å bli. Dette kan også gjøres enda mer realistisk ved å reise ut til den aktuelle tomten, slik at folk kan studere prosjektet i de rette omgivelsene. Se hvor høyt en bygning ruver i terrenget, for eksempel, hvor mye av utsikten den stjeler.

– Det er nettopp slikt som dette som er den største fordelen med MR, understreker Almagor.

Samtidig vedgår han at dagens MR-programmer langt ifra er perfekte.

– Vi jobber med flere justeringer slik at AR-elementene stemmer enda bedre med virkeligheten, sier han.

Les også

Allerede neste år regner han med at nøyaktigheten vil være så god at MR-brillene er like praktiske å bygge etter som arkitekttegninger og bim. Da lanserer selskapet nye versjoner av MR-programmene Connect og Site Vision.

MR-kontaktlinser

Likevel er dagens MR-briller ansett gode nok til at de er lagt ut for salg. Og de er utvilsomt i en annen liga enn Trimbles spede forsøk med mixed reality i 1998, da de første gang koblet sammen GPS og videokamera, de elementære delene i teknologien, i et slags pannebånd med skjerm.

Andre forbedringer av dagens briller, som nå også fås påmontert vernehjelm, vil være videre synsfelt i brillene, mulighet for bruk i sollys, lengre batteritid og større datakraft.

Trimble lager mixed reality-program til Microsofts Hololens-briller.
Én to tre monter! Snart kan jobben på byggeplasser bestå i å bygge det du ser med MR-brillene. Illustrasjonsfoto: Trimble

– Når det er sagt, er det viktig at vi ikke lar disse begrensningene stoppe oss. Vi kan gjøre svært mye med det utstyret vi har i dag, sier Almagor og viser til forskjellen mellom en klassisk, fysisk arkitektmodell og en MR-modell, hvor man kan spasere rundt i modellen sammen med de andre prosjektlederne. Rent virtuelt, vel å merke.

– Er det for trangt et sted, er det bare å flytte en av veggene der og da. Man trenger ikke å skrive en huskelapp til man er tilbake på kontoret.

– Er tanken at folk skal gå med disse brillene hele arbeidsdagen? vil TU Bygg vite etter at foredraget er over og mange av de fremmøtte stiller seg i kø for å prøve brillene.

– Nei, foreløpig føler de fleste for en pause etter en halvtimes tid, svarer Almagor.

Les også

– Fordi man begynner å bli svimmel, slik man kan bli med VR-briller?

– Nei, man blir ikke svimmel av disse, men det kan likevel bli slitsomt å gå rundt med utstyret på hodet lenge om gangen. I alle fall slik synsfeltet og vekten er i dag. Det blir bedre når vi om noen år kan få det hele inn på et par kontaktlinser, sier Almagor, som er overbevist om at det er denne veien det vil gå.

– Når MR først tar av, vil det ta av skikkelig, hevder han.

Jobber med brukeropplevelsen

Selv om Trimbles vernehjelmsett er å få tak i til cirka 300 dollar på nett, er det sparsomt med annonsering av produktet.

– Produktet er fortsatt under utvikling. Vi venter med å rope høyt om det til fungerer enda bedre, sier sivilingeniør Heidi Berg, som er ansatt som salgssjef for bygge- og anleggsprodukter hos Trimble i Norge.

Slik kan et veiprosjekt se ut for brillebæreren. Med programmet Site Vision kan man dra ut og se brua i 1:1-format der den skal bygges. Illustrasjon: Trimble

Hun kan fortelle at i tillegg til de 60 ansatte i Sandvika, har de knyttet til seg rundt 30 utviklere i Sverige og Thailand.

– Dagens versjoner er beregnet på selskaper som vil være tidlig ute og teste ut mulighetene, sier hun.

Aviad Almagor påpeker at de heller ikke er i mål med brukergrensesnittet ennå. For eksempel er det ikke sikkert at klypebevegelsene som brukes for å navigere rundt i programmet, vil bestå, sier Almagor og tar oss med på et tankeeksperiment, et nytt fremtidsperspektiv.

Les også

– Hva om vi kan kombinere eyetracking og EEG-registrering av hjernen? Da vil det være nok å se på det du vil bevege deg inn i, og tenke på det du vil ha gjort, så vil det det skje, sier han.

Almagor har selv deltatt i et eksperiment med elektroencefalografi (EEG), der elektroder festet til hodebunnen måler hjernens elektriske aktivitet. Resultatet vises i bølgediagrammer der du kan avlese aktiviteten i ulike deler av hjernen.

– På den ene siden var det skremmende. De kunne blant annet avsløre når jeg hadde vært ukonsentrert. På den andre siden er jeg sikker på at dette vil komme mer og mer. Det er allerede utviklet spill der innhold og vanskelighetsgrad tilpasses brukernes sinnsstemning, forteller Almagor.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå