INDUSTRI

Mat i framtiden: Ekstrakt fra plante forlenger holdbarhet

Korrekt mengde planteekstrakt vil i framtiden kunne erstatte noen av dagens mer omdiskuterte konserveringsmidler og fargestoff. NTNU-forskere har bakt muffins.

Cupcakes og muffins er blitt populære, og i flere kulturer spises muffinsvarianter til frokost. Men kan de gjøres sunnere?
Cupcakes og muffins er blitt populære, og i flere kulturer spises muffinsvarianter til frokost. Men kan de gjøres sunnere? Foto: NTB
11. mars 2023 - 09:09

I en norsk-indisk studie har forskerne kommet fram til en muffins som kan vekke begeistring i land der muffinsen gjerne er et av frokostalternativene.

Supermuffinsen har fått navnet etter den tropiske planten Hibiscus sabdariffa, som ofte kalles Roselle.

Ekstraktet fra Roselle gir rødfarge og inneholder komponenter som har helsemessige fordeler. Det er dessuten en uutnyttet ressurs.

I studien fikk 30 personer teste 17 muffinser med ekstraktet. Målet var å vise at restmateriale og uutnyttede ressurser kan forbedre produkter ved å møte tre kriterier: Den skulle ha god smak og tekstur, være et sunnere alternativ og dessuten ha lengst mulig holdbarhet uten konserveringsmidler.

Forskerne fant altså fram til en muffinsen om smaker godt, og dessuten har luftig tekstur og delikat farge. Den holder seg i seks dager i romtemperatur.

Sunnhet med modifikasjoner

Boligeiere som får landbasert vindkraft i nærheten, slik som ved Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune i Vestland, taper verdier. Det viser en ny studie av Kristine Grimsrud, Markus Lund Andersen og Henrik Lindhjem. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
Boligeiere som får landbasert vindkraft i nærheten, slik som ved Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune i Vestland, taper verdier. Det viser en ny studie av Kristine Grimsrud, Markus Lund Andersen og Henrik Lindhjem
Les også

Boliger nær vindkraftverk selges til betydelig lavere pris

«Muffins som kan være bra for helsa di», står det å lese på den engelske nettsiden til Gemini.

En sunn muffins? Tenke seg til.

Medforfatter bak studien, Eva Falch ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap på NTNU, strør litt salt i norske sår.

– Jeg tror nok ikke dette gjør at muffins kvalifiserer som sunt sett med norske øyne. Men i matkulturer der bakervarer som dette er en del av det daglige kostholdet, kan en slik muffins bidra til økt næringsverdi, sier Falch til NTB.

Hun leder også NTNU Food Forum.

– For å lage en sunn muffins må vi fremdeles redusere innhold av sukker, salt, mettet fett og ikke minst være bevisst hvor stor porsjonsstørrelsen er, sier hun.

Uutnyttede ressurser

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) tegnet opp omfattende endringer og oppgraderinger i forsvarssektoren de kommende årene da han talte til Oslo Militære Samfund mandag kveld.
Les også

Forsvarsministeren: – Vi må bruke mer av samfunnets ressurser på forsvar, sikkerhet og beredskap

Studien er en del av Re-FOOD, et norsk-indisk samarbeidsprosjekt, der hensikten er å benytte og øke bruken av uutnyttede ressurser og restråstoff fra matproduksjon. Målet er å bidra til bedre folkehelse og ikke bruke opp ressurser for kommende generasjoner.

– Selve prosjektet handler om å forlenge holdbarhet, redusere matsvinn og fremme sunnere alternativer, sier Falch.

Det var de indiske forskerne som foreslo å lage en forbedret muffins med Roselle. Muffins er mer vanlig i daglig kost i India enn i Norge, mens den tropiske planten er et eksempel på en uutnyttet ressurs i landet.

– Studien viser først og fremst potensialet til planteekstraktet. Det sier også noe om potensialet som kan ligge i andre uutnyttede planteressurser, og at vi bør se etter slike. Muffinsen er et eksempel på hvordan ingredienser og trinn i produksjonsprosessen påvirker og endrer egenskapene til sluttproduktet, sier Falch.

– Men skal vi finne og utvikle sunnere varianter av etablerte produkter, må vi også tenke på smak og tekstur, så forbrukere velger dem, understreker hun.

Et bilde gitt ut av Nasa viser overflaten på Saturn-månen Mimas. Det store Herschel-krateret har fått mange til å sammenligne den lille månen med Dødsstjernen fra Star Wars. Bildet er tatt fra romsonden Cassini i 2010. Ny forskning tyder på at isoverflaten kan skjule et hav.
Les også

«Dødsstjernen» Mimas overrasket forskerne

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.