MOTOR

Mannen med ansvar for å handle nye redningshelikoptre for 16,8 milliarder kroner er erklært inhabil

Forsvarets Sea King redningshelikopter frakter skadde passasjerer ut fra det havarerte passasjerskipet.
Forsvarets Sea King redningshelikopter frakter skadde passasjerer ut fra det havarerte passasjerskipet. Bilde: Håkon Jacobsen
3. feb. 2012 - 14:03

Kjell Jacob Johannessen, som har ledet Justisdepartementets arbeid med å anskaffe nye redningshelikoptre til erstatning for Sea King, går ut av prosjektet.

Les også: Krever militært redningshelikopter

Inhabil

– Som følge av endringer i sin sønns posisjon hos en aktuell leverandør for anskaffelsen av nye redningshelikoptre, har Justisdepartementet kommet til at prosjektleder Kjell Jacob Johannessen er å anse som inhabil så lenge denne leverandøren er aktuell i forbindelse med helikopteranskaffelsen, heter det fra departementet.

Kjell Jacob Johannessen. Foto: Redningskonferansen

I øyeblikket fungerer Rune Jentoft Haver som leder for anskaffelsesprosjektet Nawsarh (norwegian all weather search and rescue helicopter) som også inkluderer kjøp til islandske redningshelikoptre.

Som kjent Krever militært redningshelikopter til 16 nye redningshelikoptre og infrastruktur. De nye SAR-maskinene skal erstatte Sea King-helikoptrene 330-skvadron opererer i dag.

Les også: Sea King-enes konge

Heli-One

Ifølge Johannessens (tidligere) publiserte CV, har sønnen vært innkjøpsdirektør i Heli-One i Canada. Også Johannessen selv har bakgrunn fra CHC.

Heli-One er et datterselskap av CHC og er verdens største innen helikoptervedlikehold.

Og ikke minst er det et av selskapene som har meldt sin interesse for den norske redningshelikopterkontrakten.

– Det var en liten endring i hans oppgaver som gjorde at jeg ønsket en ny habilitetsvurdering. Men detaljene må du nesten få fra Justisdepartementet, sier Johannessen til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Sivile helikoptre til halve prisen

Stillingsendring

Teknisk Ukeblad har kontaktet Justisdepartementet med spørsmål om hva slags vurderinger som i denne omgang gjør Johannessen inhabil, og venter på svar.

I midten av januar opplyste departementet i en epost følgende:

– Som følge av ny informasjonen fra prosjektleder i helikopteranskaffelsesprosjektet om at det var skjedd endringer i hans sønns stilling i helikopterselskapet Heli-One, har prosjektleder trådt til siden i påvente av at saken om hans habilitet blir avklart juridisk.

Les også: Krever mer enn én helikoptertype

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Nye oppgaver

Departementet understreker at Johannessen umiddelbart trakk seg ut av prosjektet da han fikk rede på sin sønns nye arbeidsoppgaver.

Han vil framover få andre oppgaver i Justisdepartementet. For tiden pendler han til sitt nye arbeidssted i Oslo fra Stavanger.

– Kan du komme tilbake i Nawsarh-prosjektet?

– Ja, når dette forholdet som gjør meg inhabil er over, hvis det går over, så er jeg tilbake igjen, sier Johannessen som fyller 60 år i morgen.

Les også: Trosser eksterne råd til helikopterkjøp

Prekvalifisering

Habilitetsvurderingen avsluttes parallelt med at prekvalifiseringen av kandidatene til Nawsarh-kontrakten skulle vært avsluttet.

Prekvalifiseringsfristen gikk ut 20. desember. Etter den opprinnelige planen skulle shortlistnavnene bli offentliggjort 20. januar.

Rune Jentoft Haver opplyste til Teknisk Ukeblad torsdag at prosessen ville være ferdig denne uka.

Frist for å levere anbud er 14. juni i år.

Les også:

– Kjøp sivile helikoptre

– Regjeringen feilinformerer om redningshelikopter

Presser gjennom helikopterkjøp før valget

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.