LUFTFART

Mann stjal tomt passasjerfly og styrtet det i sjøen

Hvordan kunne det skje?

Trafikken gikk som normalt etter hendelsen fredag kveld.
Trafikken gikk som normalt etter hendelsen fredag kveld. Foto: Elaine Thompson/AP
11. aug. 2018 - 09:25

En ansatt i Alaska Airs søsterselskap Horizon Airlines stjal fredag kveld et passasjerfly ved flyplassen i Seattle og styrtet flyet i sjøen like etterpå. Han var alene om bord.

– Dette var ikke noen terrorrelatert hendelse, sier Ed Troyer, en talsmann for politiet i Pierce County.

Mannen stjal et tomt fly og tok av fra Sea-TAC internasjonale lufthavn. Flyet var et propellfly av typen Dash 8 Q400 fra produsenten Bombardier, med 76 seter.

Styrtet på øy

Granskere skal nå finne ut hvordan en ansatt i flyselskapet klarte å stjele et tomt fly og deretter styrte det.

Mannen hadde vært ansatt i Horizon Airlines i tre og et halvt år. Han jobbet som bakkemannskap og hadde klarering til å være blant fly, men hadde ikke flylisens, etter det granskere så langt vet.

Fredag kveld lokal tid stjal han et tomt fly og fløy med det i over en time. Underveis foretok han flere triks i luften, som å rulle flyet rundt til siden. Turen ble avsluttet med at han styrtet på Ketron Island, en liten øy nær Tacoma, sørvest for Seattle.

Flydelene sto i brann blant noen trær, og flammer og røyk var godt synlig. 29-åringen døde.

– Flyet er oppløst i mange biter. Vingene har falt av, og jeg tror skroget ligger opp ned, sa Debra Eckrote lørdag, som er leder av havarikommisjonens avdeling på den amerikanske vestkysten.

Hun sier at både flyets ferdskriver og taleregistrator er ventet å kunne hjelpe granskerne i sitt arbeid. 29-åringen, som er navngitt som Richard Russel, er antatt omkommet.

Lært av dataspill

To F-15-fly ble sendt fra Portland for å følge etter. Flygerne deres hadde radiokontakt med mannen. Det hadde også kontrolltårnet ved Sea-Tac internasjonale lufthavn. De forsøkte flere ganger å få mannen til å lande.

I samtalen fortalte han at han «bare er en nedbrutt fyr» og at han hadde «noen løse skruer». Han snakket også om at han hadde lært å fly ved hjelp av dataspill, men at han ikke hadde i tankene at han skulle lande. Et sted i samtalen fortalte han om de vakre omgivelsene, og at mange er glad i ham.

Russells familie har i en uttalelse, gjengitt av blant annet Daily Mail, gitt uttrykk for overraskelse og sorg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.