KARRIERE

- Målet er 100 000 medlemmer

Trond Markussen er ny NITO-president.

Nyvalgt: Den nye presidenten i NITO, Trond Markussen, ble valgt med akklamasjon og skal nå lede organisasjonen de neste tre årene. Foto: NITO
Nyvalgt: Den nye presidenten i NITO, Trond Markussen, ble valgt med akklamasjon og skal nå lede organisasjonen de neste tre årene. Foto: NITO

Endelig ble det hans tur: Etter ni år som visepresident skal Trond Markussen nå lede NITO videre.

Han ble i dag valgt med akklamasjon under avslutningen av NITOs kongress på Hell utenfor Trondheim.

- Jeg har vært ni år som en slags hjelpemann på bil. Nå gleder jeg meg til å lede NITO videre. Vår fremste oppgave er å gjøre organisasjonen enda mer synlig. Ingeniørene spiller en stadig viiktigere rolle i samfunnet og dette må vi synliggjøre, sier Markussen.

Les også: To av fem mener outsourcing er et tapsprosjekt

Styrke realfagene

50 år gamle Markussen (50) etterfølger Marit Stykket, som takket av etter ni år i sjefsstolen.Ved siden av vervet i NITO driver Markussen firmaet Pro & Con.

Han vil jobbe for rekruttering til realfag og enda sterkere synliggjøring av ingeniøren i samfunnet.

Markussen ble valgt under NITOs fjerde kongress, som ble holdt på Hell i Stjørdal i Nord-Trøndelag. NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med ca. 72 000 medlemmer.

Dyrke politiske miljøer

- Ved siden av å dyrke kontakten med de politiske miljøene for å synliggjøre våre medlemmers interesser blir det viktig å styrke realfagene i norsk utdanning.

- Hvordan skal dere gjøre det?

- Ved å jobbe, jobbe og jobbe. Det blir enda viktigere å arbeide for at norsk ungdom skal fatte interesse for realfag, sier Markussen.

NITO opplevde at organisasjonen nådde 72 000 medlemmer før årets kongress og Markussen er ikke snauere enn at hans mål er å ha 100 000 medlemmer innen neste kongress i 2015.

Les også: Her er studentenes drømmejobber

Stykket ble æresmedlem

NITOs kvinnelige bauta gjennom ni år har vært Marit Stykket somer utdannet bioingeniør, men som ble ansatt i organisasjonen som rådgiver før hun ble president. Nå går hun tilbake til rollen som rådgiver og skal ha som hovedoppgave å jobbe med internasjonale saker.

Stykket ble utnevnt til æresmedlem i NITO under lørdagens festmiddag.

- Jeg er stolt og rørt over en slik utmerkelse. Nå gleder jeg meg til å ta fatt på nye oppgaver, sier Stykket som er spesielt glad for medlemsveksten, ikke minst blant studentene som nå teller over 10 000.

Les også: Ingeniører i Kina tjener dobbelt så mye som kolleger i Norden  

Dette var også Steinar Simonsens siste kongress. "Mr. NITO" har 48 år bak seg i organisasjonen,  han var samfunnspolitisk direktør i en årrekke og skulle egentlig gi seg for to år siden, men ble bedt om å fortsette av generalsekretær Steinar Sørlie. Nå er det definitivt slutt.

- Det er litt vemodig og rart å tenke på at dette er min siste kongress, men jeg vendt meg til tanken på at det nå er slutt.

Litt skuffet over debatten

Denne kongressen har stort sett forløpt som tidligere år, men en ting er Steinar Simonsen skuffet over.
 

– Det har vært få politiske diskusjoner, men det er typisk for ingeniører at de er mer glade i å diskutere det indre liv i organisasjonen enn å diskutere samfunnspåvirkning.

Simonsen hadde ønsket seg mer debatt om politiske standpunkter og strategier. Han tror kanskje det at sakene har vært så godt forberedt av sekretariatet, må ta noe av skylden.
 

– Men noen burde sagt noe mer om hvordan NITO skal styres framover. Det har verken vært spørsmål eller diskusjoner om dette, sier han.

Fantastisk medlemsvekst

Steinar Simonsen har vært med på en fantastisk reise fra 8400 medlemmer i 1964 til dagens 72 000 medlemmer, og tatt NITO fra Norges 24. største forening til den femte.

– Vi har mye større påvirkningskraft i dag. Nå blir NITO tatt på alvor i samfunnsdebatten og blir spurt av det politiske systemet om råd. Vi trenger ikke mase oss til møter, ikke minst blir vi også en referanseorganisasjon for pressen, avslutter Steinar Simonsen.

Les også: “Dere har stått opp på feil fot og blitt tråkket på av en elefant”

Det nye hovedstyret:
President: Trond Markussen, NITO Oslo og Akershus
Visepresident:  Robert Gærnæ, NITO Finnmark
Brynhild Asperud, NITO Oslo og Akershus
Ragnhild Brataker, NITO Telemark
Harald Bruland, NITO Sør-Trøndelag
Kjetil Lein, NITO Hedmark
Stig Lægreid, NITO Oslo og Akershus
Trond Smaavik, Sør-Trøndelag
Trude Skogesal, NITO Hordaland
Tone Teigen, NITO Sogn og fjordane
Siw Tyldum, NITO Troms

Les også:

Nå er det "in" å bli ingeniør

Dette er toppstudentenes utstillingsvindu

 Unge vil jobbe med fornybar energi

– Ingeniører er for konservative  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.