OLJE OG GASS

Måler ansattes responstid på mail

– Min normalarbeidsdag er fra 8 til 16 og jeg prøver å lære mine folk at overtid på jobben er en fordømt uting. Det er bedre å jobbe overtid hjemme, for da vet partneren hvor du er, sier Erik Jølberg. FOTO: Hans Haugstad
– Min normalarbeidsdag er fra 8 til 16 og jeg prøver å lære mine folk at overtid på jobben er en fordømt uting. Det er bedre å jobbe overtid hjemme, for da vet partneren hvor du er, sier Erik Jølberg. FOTO: Hans Haugstad Bilde: Hans Haugstad
10. apr. 2013 - 21:45
Vis mer

Dette er vår bibel. Her trenger du ikke telle sider, men antall centimeter du må bla deg nedover for å finne akkurat det du er ute etter, sier Erik Jølberg. Han kunne vært pensjonist, men har ingen planer om å gi seg som toppsjef i Tess.

– Vi har nettbutikk og hele katalogen på nett, men det viser seg at mange av våre beslutningstakere er godt oppe i årene og vant med papir. Nå trykker vi den i 8000 eksemplarer, sier den spreke 70-åringen og ler. Han er oppriktig stolt av katalogen med de vitale mål:

73 mm tykk, 3160 gram tung, 2130 sider med 43000 artikler.

10 milliarder

Utenfor Tess-hovedkvarteret i Industrivegen i Lierskogen utenfor Drammen har Jølberg bestemt at det skal være fire avmerkede parkeringsplasser. En til seg selv, en til kompanjong Olav Nygaard og to til Statoil og FMC, de største kundene.

– Det er helt bevisst. Her kan de komme rett inn uten å bruke tid på å finne en parkeringsplass. Så får de treffe våre folk og bestille nye produkter.

Etter noen år i gummibransjen fant Jølberg og hans ni år eldre kompanjong Olav Nygaard ut at de skulle starte med handel av slanger i 1968. Det var den ultimate timing i forhold til starten på det norske oljeeventyret.

45 år seinere har omsetningen til Tess kommet opp i 2,5 milliarder kroner. Nå er målet 10 milliarder i 2020.

Fortsatt jobber Jølberg 50 til 60 timer i uka. Nygaard har trappet ned, og som styreleder er han innom hver torsdag. De to er helt ulike personligheter som har utfylt hverandre og delt kontor i alle år.

Les også: Det finnes ikke store nok skip til framtidige subseautbygginger

For små hender

– Jeg er født rett oppe i gata her. Der lå det en bondegård hvor jeg tilbrakte mye av oppveksten under krigen. Som guttunge måtte jeg jobbe på gården som drev med kålproduksjon. Jeg gjorde så godt jeg kunne, men snart kom bonden bort til meg og spurte om å få se på hendene mine. Disse er for små de, sa han og sendte meg hjem. I dag ville det blitt karakterisert som barnearbeid, men jeg er evig takknemlig for at jeg tidlig måtte ut å jobbe, sier Jølberg.

Etter realskolen og et halvt år på handelsskolen var det ikke mer penger til skolegang. Jølberg tok seg jobb hos gummiprodusenten K. Lund. På kvelden gikk han på Norges Innkjøperskole og senere BI. Slik holdt han på i sju år.

Men Jølberg har aldri sluttet å utdanne seg. Hvert år reiser han til USA og University of Industrial Distribution. Noen dager med intensive foredrag av noen av verdens fremste eksperter på industri og handel gir ham ny inspirasjon.

– Når jeg kommer hjem, lager jeg alltid et kompendium og snakker om hva jeg har lært til våre ledere. De siste årene har jeg også tatt med flere fra Tess. De som har utmerket seg i løpet av det siste året, får være med til USA.

Så inspirert er Jølberg blitt av disse USA-foredragene at han har etablert Tess Academy. På ulike nivåer arrangeres det masse kurs. Av ca. 900 ansatte har nå 833 vært på kurs. Han er på etternavn med alle.

Les også: Bruker militærteknologi til sivile ubåter

Måler ansatte

– Jeg tillater meg å si at jeg vet hva som kommer til å skje innen industriell varedistribusjon, men jeg vet ikke nøyaktig når det kommer til å skje. Og i Norge er det ingen kunnskap om dette siden vi er et altfor lite land.

– Er det riktig at du måler dine ansattes prestasjoner?

– Ja visst. Her måles de etter omsetning på alle våre 111 servicesentre. Notodden var best i fjor. Det har sammenheng med at vi byttet både mannskap og lokaler.

Ansatte i Tess får bonus for omsetning per måned og kan på denne måten tjene opp til 10 prosent av årslønn ekstra.

Ansatte i Tess får bonus for omsetning per måned og kan på denne måten tjene opp til 10 prosent av årslønn ekstra.– IQ er viktig for at vi ikke skal gjøre de samme feilene to ganger. Ikke det at vi ikke har råd til å gjøre feil, men vi har ikke tid, veit du, sier Jølberg.

– Hvordan er din egen arbeidsdag?

– Min normalarbeidsdag er fra 8 til 16 og jeg prøver å lære mine folk at overtid på jobben er en fordømt uting. Det er bedre å jobbe overtid hjemme, for da vet partneren hvor du er.

Jølberg måler også sine ansatte på andre ting enn omsetning. For eksempel responstid på mail.

– Vi har sagt at det er maks et døgn i responstid på hver mail. Det viser seg at de ansatte som svarer raskest, også er de som gjør det best på kundemålingene.

Selv har Jølberg kastet pc-en ut av kontoret. I stedet er både pult og hyller overfylt av papirer som han påstår ligger i et system. Ved siden av står kontorpulten til kompanjong og styreleder Olav Nygaard. Der finnes ikke ett papir, bare et navneskilt.

– Nei, jeg ble mye mer effektiv da jeg fikk de to damene på kontoret til å sile e-postene mine. Nå plukker de ut de viktigste og jeg forteller hva de skal svare, sier Jølberg.

Les også: Blir det slutt på fire uker fri i oljebransjen?

Preger hele virksomheten

Han reiser seg og nærmest hopper bort til en flip-over for å vise oss noen skriblerier:

– Det som undertegnede er relativt flink til, er å visualisere ting i stedet for å prate. Her ser du hele strategien for vår satsing i Brasil. Vi skal prøve å fornorske det brasilianske selskapet. Vi ønsker å overføre noe av vår kultur dit, og da gjelder det å gjøre ting enkelt, sier han.

Mens Jølberg holder på med papirene og lar seg fotografere, tillater jeg meg å spørre hans kommunikasjonsrådgiver og altmuligmann Arne Braadland om Jølberg fortsatt preger kulturen i Tess.

Det glimter til i øynene på direktøren:

– Spurte du virkelig om jeg betyr noe for kulturen i Tess?

– Ja, det var litt dumt spurt. Det jeg mente å spørre om var hvordan du fortsatt preger kulturen i Tess.

Da smiler Jølberg og forteller at han er opptatt av IQ. Ikke sin egen eller ansattes, men IQ-en i Tess. Derfor krever han at alle nyansatte skal gå et startkurs hvor han forteller om kulturen i Tess.

– IQ er viktig for at vi ikke skal gjøre de samme feilene to ganger. Ikke det at vi ikke har råd til å gjøre feil, men vi har ikke tid, veit du, sier han.

Les også: De 10 mest populære teknologi-arbeidsplassene

Kriseinstruks hjemme

Hjemme har han fem navn hengende ved inngangsdøra. Det er kriseinstruksen i Tess. Fem ansatte med telefonnummer som skal ringes hvis selskapet må involveres i en krisesituasjon.

– Vi har lært mye krisehåndtering av Statoil og laget våre egne instrukser. Dette fikk vi blant annet bruk for da «Full City» havarerte og begynte å lekke olje.

Hele Tess har grønt som firmafarge. Derfor krever også Jølberg at han selv og alle som skal representere firmaet bærer grønt slips. Denne dagen bærer han selv et gult slips, og grunnen er at han senere på dagen skal i møte med Fransk-Norsk Handelskammer som styreleder i olje- og gassklyngen Subsea Valley. Denne ble for tre år siden startet av Jølberg og er nå blitt en samling av 170 medlemsbedrifter. 10. og 11. april arrangeres Subsea Valley-messen i Telenor Arena med 150 utstillere og en konferanse.

– Vi hadde Oslo Offshore Forum før, men det fungerte mer ekskluderende enn inkluderende. For oss er hele verdikjeden innen olje- og gassindustrien viktig. Noe av grunnen til at vi får stadig flere medlemsbedrifter ligger i at vi ser på medlemmene som kunder, og at vi er en uavhengig organisasjon uten offentlig støtte, sier Jølberg.

Ideen til å bruke grønt som firmafarge fikk Tess-sjefen også fra en amerikansk foredragsholder – lenge før Kiwi og miljøorganisasjoner tok den i bruk.

– Han snakket om farger som oppleves som positive. Rødt betyr fare og blått hviskes ut i huet ditt, veit du. Men grønt er positivt. Og uten at jeg skal ta æren for det, ga jeg også det rådet til en av Kiwi-sjefene. De brukte jo noe som liknet på et full stopp-skilt tidligere. Tenk deg forskjellen da. Det er jo som natt og dag. Nå er grønt blitt et kjennetegn for oss. Hvis jeg ikke har grønt slips, stopper alt opp her, veit du, sier han og ler.

Nå har ikke alt gått knirkefritt for seg verken for Tess eller Jølberg. For et par tiår siden var det flere arbeidsrettssaker og negativ omtale i lokalpressen.

– I prinsippet er slikt aldri nødvendig, men det endte slik. Jeg tror det har sammenheng med at vi var en mye mindre organisasjon. Dessuten hadde jeg dårlige rådgivere. Det er omtrent som ditt forhold til legen. Det er vel og bra med fastlegen, men får du en alvorlig sykdom, må du til en spesialist. Nå har jeg lært at jeg må søke bare det beste når det gjelder folk. Du lykkes aldri med lettvinte løsninger.

Les også: Vil sveise på 4000 meters dyp

Ble alvorlig syk

I den verste turbulensen merket også Jølberg dette på kroppen. Han ble syk.

– Jeg fikk magesår, gallestein og nyrestein samtidig. Fullstendig blackout. I tre måneder levde jeg bare på litt kylling og kokt vann. Men en dag åpnet jeg en flaske rødvin, og plutselig begynte magan å fungere igjen. Jeg fikk også 21 råd av legen som jeg prøver å holde meg til.

Det var i denne perioden Jølberg tok opp igjen sin lyriske åre fra russetida. Han skrev dikt og ble med i Aschehoug forlags diktgruppe.

– Vi hadde møter med hvitvin og pizza. Etter hvert ble det mer hvitvin enn pizza, men vi lærte masse av å sitte tett på hverandre og snakke om våre dikt. Jeg vurderte å fortsette, men en dag fikk jeg melding fra oven: «Din kunst er Tess».

– Skriver du fremdeles?

– Nå skriver jeg bare dikt ved høytidelige anledninger som da bedriften feiret 40-årsjubileum. Da deklamerte jeg diktet «Drivkraften» eller «The ultimate power»:

Kjærlighet

Som skaper alt og alle.

Kjærlighet

som barn i mors armer.

Kjærlighet

på tur mellom sterke hender.

Kjærlighet

i troen på fellesskap.

Og målet er lykkes og lykke.

– Leser du mye?

– Aldri.

– Noen hobbyer?

– Frimerker. Jeg har holdt på siden jeg var guttunge, og i vår tid er vel det den dårligste investeringen du kan gjøre. Og litt fisking da. Jeg har sans for han som sa: Hvis du har en hobby og gjør hobbyen din til et yrke, blir du en fattig mann for da har du ingen hobby igjen.

– Du har to sønner ansatt i bedriften. Skal de overta?

– Sønnene har fått beskjed om at jeg skal holde på til jeg er 104 år, så det tenker de ikke på. Nei, det er ingen selvfølge at de skal overta her. Min kompanjong har også tre barn. Derfor er jeg så glad vi i 1968 – det året vi startet – satte opp en avtale oss imellom. Først når du blir eldre, forstår du at det var en klok og viktig avtale.

Hos Tess i Lierskogen har de store haller hvor de monterer ulike typer slanger, rørdeler og hydrauliske systemer, men de har også et lite rom for meditasjon. Det har Jølberg bestemt.

– Jeg har lært meg å meditere og mener det er jævla sunt. Derfor oppfordrer jeg også alle ansatte til å bruke dette rommet. Hvis du har en dårlig dag, er det bedre at du kommer på jobben og legger deg på en divan her enn at du er alene hjemme. Meditasjon er som svømming – du kan gjøre det når du har lyst eller når du er i fare.

Les også:

Dette er årets ingeniørbragd

ABB skal levere verdens lengste vekselstrømkabel

Disse studiene garanterer jobb  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.