INDUSTRI

Magnetfrelste Juul og Tobias (21) 3D-printet kreativt brettspill

TUTV: Se hvordan spillet fungerer. Nå skal det masseproduseres.

4. feb. 2014 - 19:00

«Nå vil vi fokusere på Magination og gjøre det til verdens beste brettspill. Deretter står verdensherredømme for tur» - Magination.no.

Det står ikke på ambisjonene. Det er snart halvannet år siden datateknikkstudent Tobias Linkjendal stormet inn på rommet til kameraten, Juul Arthur Ribe Rudihagen, for å vise frem sine nye myntmagneter.

– Vi må finne på noe kult vi kan gjøre med dem, sier han, før de legger magnetene foran seg på kjøkkenbordet.

Les også: Gratis kartdata lar deg 3D-printe et lite stykke Norge

Oppdaget magnetcurling

Eksperimentet ender opp med bygging, skyting og kasting før de oppdager magnetenes svar på curling. Deretter står minigolf, ulike «skytere» og kjøleskapsdart for tur. NTNU-studentene bestemmer seg for å la andre ta del i moroa. En brettspillidé - Magination - er født.

Se hvordan magnetene kan brukes i videovinduet øverst i artikkelen.

Magination er et treffende navn på oppfinnelsen. Hele poenget er at spillerne skal bruke fantasien og selv finne ut hva de vil bruke magnetene til.

– Man kan sammenligne det med en kortstokk. Spillere får magnetene, og deretter er det bare fantasien som setter grenser for hva de kan gjøre med dem, sier Juul Arthur Ribe Rudihagen.

De begynte å eksperimentere med ulike, hjemmelagde former for å gjøre magnetene anvendelige.

Les også: Laget spørrespill for teknologer

Magnetspillet kommer ikke med et brett, men kan benyttes på en rekke flater. Her spilles en form for curling på stuebordet.
Magnetspillet kommer ikke med et brett, men kan benyttes på en rekke flater. Her spilles en form for curling på stuebordet.

Mange kombinasjoner

For eksempel kan tre magneter, festet sammen med en plastramme, fungere som en «pistol», der enkeltstående magneter blir «kuler». Man kan sette sammen to triple magneter med en dobbel og få en «katapult». Man kan kaste små, rundte magneter på en blink på kjøleskapet. Magneters evne til å trekke seg til hverandre og støte fra åpner for et hav av muligheter.

– For å lime sammen de første 3D-printede brikkene brukte vi et lim som løste opp plast. Dette resulterte i deformerte og stygge brikker. Disse ble promotert til kjøleskapsmagneter i fellesarealet, forklarer Tobias Linkjendal.

Les også:  – Hjertesyke bør være forsiktige i sin omgang med iPad

Studentene kjøpte sin egen 3D-printer for å eksperimentere med ulike former og design.
Studentene kjøpte sin egen 3D-printer for å eksperimentere med ulike former og design.

Vant prestisjefylt spillpris

De to studentene har kommet langt siden utprøvingen ved kjøkkenbordet. Med sitt hjemmelagde spill stakk de av med prisen for beste konsept i tillegg til publikumsprisen under Norwegian Game Awards. Kåringen er oftest forbeholdt elektroniske spill, men guttene fikk innpass, og kunne dra hjem med 24.000 kroner i premiepenger.

Siden gikk turen til Spark NTNU - en gratis veiledningstjeneste for gründere og oppfinnere. De fungerte som sparringspartnere for guttenes ideer, og delte sin innsikt om prosessene rundt det å lage en ferdig prototype. Spark-sjef og mentor Eirik Fischer har bare godord å si om studentene.

– De hadde allerede kommet utrolig langt da de kontaktet oss. Blant annet hadde de et godt driv etter å ha vunnet Game Awards, sier han.

Les også: Tesla innfører sanntids trafikkinformasjon og gratis musikk i bilene

I tillegg til ulike spill og leker kan magnetene benyttes til konstruksjoner.
I tillegg til ulike spill og leker kan magnetene benyttes til konstruksjoner.

3D-printet prototype

Gjennom entrepenørskolen på NTNU fikk studentene også tilgang på en 3D-printer for å lage plastformene som omkranser magnetene. Denne var riktignok flittig brukt av andre, og for å få tid til å eksperimentere gikk kameratene til innkjøp av sin egen til 10.000 kroner. Den fungerte i utgangspunktet godt, men på grunn av kulde begynte materialet å hardne før det skulle. Noe måtte gjøres.

– Vi satte ovnene på fullt. Det var som en badstu i leiligheten, og vi løp rundt i boksershorts, humrer Rudihagen.

De var avhengig av en romtemperatur mellom 30 og 50 grader. Men det fungerte, og nå er Rudihagen og Linkjedal klare for sitt neste steg: Masseproduksjon.

Les også: Se hva studentene fikk til med et Kinect-kamera, 900 plastpinner og litt elektronikk

Magnetismen og formen på magnetene gjør at spillet kan gjøres lite og kompakt, uten fare for at smådeler ramler ut.
Magnetismen og formen på magnetene gjør at spillet kan gjøres lite og kompakt, uten fare for at smådeler ramler ut.

Ble ikke tatt seriøst

Magnetene de hadde fra før av ble bestilt på nettsider i Norge, men i store kvanta ble de altfor dyre. De kom i kontakt med en produsent i magnetlandet Kina, som per i dag produserer over 90 prosent av verdens magneter, og de jobber nå med å utarbeide støpeformer for metallet.

Også plastformene produseres i Kina. Studentene forsøkte først å komme i kontakt med norske produsenter, men opplevde at de ikke ble tatt seriøst. Det viste seg at magnetprodusenten hadde kontakter som også kunne lage formene rundt metallet.

Myntmagnetene de får produsert har en styrkerangering på N50, og består av neodym, jern og bor. I tillegg har de et tynt lag med nikkel på overflaten. Styrkemessig er de et godt hakk opp fra ordinære kjøleskapsmagneter, men langt unna verdens sterkeste - norske - magnet, som vi tidligere har omtalt.

Les også: De lager magnetene som skal redde verden fra Kina

Små, magnetiske «kuler» kan for eksempel kastes på et hjemmelaget poengfelt på kjøleskapet. Om underlaget på bildet er en bevisst mediestrategi vites ikke, men vi lot oss i hvert fall lure.
Små, magnetiske «kuler» kan for eksempel kastes på et hjemmelaget poengfelt på kjøleskapet. Om underlaget på bildet er en bevisst mediestrategi vites ikke, men vi lot oss i hvert fall lure.

Veien videre

– Etter de har fått verifisert varene fra Kina, og får et ferdig produkt, kan de begynne å tenke på salg. De må legge en ordentlig markedsplan. Jeg tror Innovasjon Norge og etableringstilskudd kan være neste steg på veien for dem, sier Spark-sjef Eirik Fischer.

Studentene oppdaterer alle interesserte om fremgangen i prosjektet på sin Facebook-side.

Les også:

Denne beskytter gruvearbeidere verden over

Her er metall-3D-printeren du kan lage selv

4 teknologier som vil forandre livene våre kraftig  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.