KARRIERE

Laget spørrespill for teknologer

SPILL: I begynnelsen lot Gøran Berntsen (f.v.), Andreas Bertheussen og Bård Gamnes (alle 25) medstudenter og andre foreslå spørsmål til spillet. Forslagene rant inn.
SPILL: I begynnelsen lot Gøran Berntsen (f.v.), Andreas Bertheussen og Bård Gamnes (alle 25) medstudenter og andre foreslå spørsmål til spillet. Forslagene rant inn. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
30. jan. 2011 - 11:30

Er du lei av at andre briljerer med kunnskap om samfunnsforhold, kultur, sport og underholdning? NTNU-trioen Bård Gamnes, Gøran Berntsen og Andreas Bertheussen har utviklet et eget brettspill der teknologer kan briljere med sin kunnskap.

Gløshaugen-hjelp

Ingeniørspillet inneholder 1800 spørsmål i seks kategorier: Kraft og krefter, kjemi og biologi, eksplosjoner og eksperimenter, data og dingser, tall og ingeniørmiks.

– Vi har samarbeidet tett med en rekke pensjonerte professorer ved NTNU, som har hjulpet oss med spørsmålene. Faktisk er alle de 1800 spørsmålene kvalitetssikret av professorene, som har vært svært velvillige. Professorene har også selv laget et par hundre av spørsmålene, sier Bård Gamnes.

Spillet var i utgangspunktet et mindre prosjekt for studentene, som til våren er ferdige sivilingeniører med spesialisering i entreprenørskap. Men interessen for spillet viste seg å være overraskende stor.

Fyller et hull

– I begynnelsen jobbet vi med spillet mest for vår egen del. Vi så for oss at vi kunne selge 20 - 30 spill til venner og bekjente. Så fikk vi plutselig over 1000 fans på vår Facebook-side om spillet. Vi fikk tilbakemeldinger som "dette har vi ventet på" og "dette er midt i blinken", og forsto etterhvert at dette kunne bli en større satsing, sier Gøran Berntsen.

De mener et slikt spill fyller et hull i markedet.

– Så vidt vi vet, finnes det ikke et tilsvarende spill i dag - verken på norsk eller engelsk - på et så høyt nivå. Vanskelighetsgraden på spørsmålene går fra nivået for siste året på videregående skole og oppover. Ingeniører har en sterk interesse for faget, og de er ofte stolte av kunnskapen sin. De er kanskje leie av at andre brettspill har få spørsmål om teknologi. For dem vil dette spillet være midt i blinken, sier Andreas Bertheussen.

Spørrekort til Ingeniørspillet, som er utviklet av tre studenter ved NTNU.
SPØRSMÅL: Ett av de 300 spørrekortene i spillet. Se fasit nederst på sida. Dag Yngve Dahle

599 kroner

Studentene har fått stipendkroner fra FriFond, Ungdomsfondet og Tekna. Dermed har de kunnet lage prototyper, kjøpe serverplass og domenenavn. Spillet skal produseres av den anerkjente tyske brettspillprodusenten Ludo Fact, som blant annet står bak spillet Settlers.

I mars er spillet klart for levering, men allerede nå kan det forhåndsbestilles for 599 kroner på www.ingeniørspillet.no. For NTNU-studenter er prisen 499 kroner.

– Siden produksjonskostnadene er forholdsvis høye, tror vi ikke at vi blir rike av dette, sier Berntsen. - Det er jo et nisjespill, men for et gira publikum, sier Bertheussen. - Men målet er at spillet skal være tilgjengelig for kjøpere også om fem år, sier Gamnes.

Quiz

Trond Markussen, nestleder i NITO, synes prosjektet er spennende.

– Mange teknologer liker å lære noe nytt og utvikle seg litt. De liker å bli utfordret på faglige spørsmål. Det ser vi blant annet ved at mange synes quiz og liknende ting er spennende. Ut fra det tror jeg dette spillet kan treffe målgruppa og bli en suksess, sier han.

Han mener det kan være aktuelt også for andre:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Kanskje kan det også få andre grupper, for eksempel politikere, til å bli mer interessert i teknologi, sier Markussen.

*

Fasit (fra toppen av spørrekortet): *Fisjon. *Halogener. *Det kan selvantenne. *Java. *Kule. *Det kan bestilles nå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.