IT

Må digitalisere 20 000 bønder

KVALITET: Statens landbruksforvaltning og prosjektleder Håkon Dreyer satser på at digitale søknader skal sørge for at pengene havner der det er mest bruk for dem.
KVALITET: Statens landbruksforvaltning og prosjektleder Håkon Dreyer satser på at digitale søknader skal sørge for at pengene havner der det er mest bruk for dem. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
2. mars 2012 - 10:20

I dag bruker de kommunale og fylkeskommunale landbruksmyndighetene et forholdsvis manuelt system basert på papirskjemaer og Oracle Forms.

Systemet er kun tilrettelagt for behandling av papirbaserte søknader, og søknadsskjemaer for tilskudd til miljøtiltak legges manuelt inn i systemet..Mye jobb

– Det bygger på en løsning som ble stablet på beina ganske raskt etter at ordningen ble innført i 2004. Den er lite fleksibel med mye manuelt arbeid, sier prosjektleder Håkon Dreyer.

Nå bygger Ciber et webbasert fagsystem basert på åpen kildekode.

I første omgang skal det håndtere søknader om miljøtilskudd - penger til tiltak mot blant annet forurensning.

Dagens manuelle rutiner åpner for feil, og manglende rapporteringsmuligheter gjør det vanskelig å evaluere effekten av mange tiltak. For eksempel er det risiko for at det ikke er jordene med de største avrenningsproblemene som får mest midler.Kobler nettet med fagsystem

I den nye løsningen skal gårdbrukerne logge seg på Altinn og levere elektronisk søknad, som automatisk overføres til det nye fagsystemet for saksbehandling og utbetaling. I Altinn skal også vedtaksbrev sendes og leses av gårdbruker via den nye nasjonale meldingsboksen. .

– Spesielt med elektroniske kart hvor søkeren kan angi tiltaksområdet, får vi bedre kvalitet på dataene. Her tildeles mer enn 400 millioner kroner årlig. Derfor er det viktig å kunnne vise at pengene faktisk miljøgevinst, forklarer Dreyer.

Digital søknad stopper i papirmølla .Store penger

Neste skritt blir å oppskalere fagsystemet til å håndtere de store pengene:

Utbetaling av produksjons- og avløsertilskudd for åtte milliarder kroner årlig, som er en av gårdbrukernes hovedinntektskilder.Flere på nett

Lokalt vil landbrukskontorene få det nye fagsystemet uten kostnad.

Den største utfordringen er å digitalisere brorparten av landbruksforetakene:

Bare 40 prosent av landets snaut 40 000 gårdbrukere benytter de elektroniske rapporterings- og søknadsmulighetene som finnes i dag.

Smertegrensen ligger på en dobling av andelen.

– Vi ser de store gevinstene først når de fleste er med, rundt 80 prosent, sier it-leder Steinar Bjørneset.

En verktøykasse for hele landet

Les også:

Gjenbruk gjør it-prosjektene dyrere

I kø for digitale tjenester

Feil under oppgradering

Nytt Altinn-trøbbel skal granskes

Langt fram til millionmålet

Altinn klarte ikke ildprøven

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.