KRAFT

Lyse går for AMS-måler med spenningsovervåking og smarthusmuligheter

De 140.000 kundene til nettselskapet Lyse får smarthus-muligheter i framtiden.

Åpner for smarthus-teknologi.  Lyse Elnett går for en langt mer avansert smartmåler enn NVE stiller krav til. Foto: Aidon.
Åpner for smarthus-teknologi. Lyse Elnett går for en langt mer avansert smartmåler enn NVE stiller krav til. Foto: Aidon. Bilde: Aidon
17. feb. 2014 - 09:32

Finske Aidon skal levere automatiske strømmålere som skal installeres i hjemmene til Lyse Elnetts 140.000 nettkunder i Sør-Rogaland.

– Dette blir den største logistikkoperasjonen Lyse noensinne har utført, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Kontrakten med Aidon ble undertegnet 13. februar. Aidon skal ha levert over en million automatiske strømmålere (AMS) til andre selskap.

Les også: AMS skal redusere forbruket, men uten skjerm bruker kundene mer strøm

Kjent teknologi

– Selskapet leverer en avansert teknologi som er velutprøvd. I tillegg kan deres teknologi tilpasses de behov Lyse Elnett har, sier administrerende direktør Torbjørn Johnsen i meldingen.

I 2019 skal alle i Norge ha fått installert en automatisk strømmåler som overvåker og automatisk rapporterer strømforbruket til kundenes nettselskap.

Men hvor avanserte de enkelte målerne blir, er opp til nettselskapene, har NVE bestemt.

AMS åpner opp for at alle forbrukere kan koble til et utall tilleggsfunksjoner i tillegg til smarthus-tjenester, men det avhenger av altså av de tekniske mulighetene i de enkelte målerne som nettselskapene velger å kjøpe inn.

Les også: Derfor blinker lyset når naboen dusjer

Advarer mot forenkling

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om Sintef-forsker Helge Seljeseth som advarer nettselskapene mot å velge en for lite avansert strømmåler.

Lyses kommende AMS-måler åpner både opp for å overvåke kvaliteten på strømforsyningen og et utall smarthus-løsninger, dersom nettkunden ønsker disse tjenestene i framtiden.

Les også: Nesten ingen vet hva en smart strømmåler er

Styres med telefonen

– Vi har valgt en todelt løsning. Vi skal måle strømforbruket, men i tillegg setter vi inn en "Gateway", en liten og kraftig datamaskin som fungerer som kommunikasjonsenhet. Denne sørger for at måledataene kommer fram, og kan også være hjernen i et smarthus. Til denne kan du koble telefon- og nettbrettstyring av lys, oppvarming, varmtvann, alarm, og alle andre mulige sensorer i hjemmet, sier Ingvild Ween i Lyse Elnett til Teknisk Ukeblad.

Den valgte måleren gir Lyse mulighet til å drifte nettet mer effektivt.

– Det vil bli enklere for oss å utføre daglige oppdrag. Vi får full oversikt over strømbrudd uansett hvor de skjer. I dag har vi god kontroll over store strømbrudd, men når det kommer til feil i det finmaskede distriktsnettet har vi ikke like god oversikt. Det vil vi få nå, sier Ween.

Les også: Billig strøm betyr færre varmepumper

Sparer tid og arbeidstimer

Gjennom den automatiske strømmåleren vil Lyse kunne kvaliteten på spenningen i nettet gjennom fjernmålinger over en periode. Dermed slipper selskapet å rykke ut og fysisk koble til en måler for å finne feilen, noe som kan være svært tidkrevende.

– Måleren vil gjøre at vi kan drive strømnettet bedre, få eksakt informasjon om spenningskvalitet og forbruk, samtidig som vi vil være bedre forberedt på feilsituasjoner i nettet. Vi kan også fjernstyre nettet i større grad, sier Ween.

Nettkundene betaler for måleren gjennom nettleien. Ifølge Lyse vil økningen være på maksimum ett øre per kilowattime.

Les også:

– AMS kan bli en overvåkingsboks

– Nye AMS-målere bør overvåke jordfeil og strømkvalitet

Se hvordan Statnett kan se mulige strømbrudd før de skjer  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.