ROMFART

Lyktes med SpaceX-oppskyting – kurs for internasjonal romstasjon

To dager forsinket, skal være framme mandag.

SpaceX Falcon-raketten skytes opp fra Cape Canaveral i Florida, lørdag. Den har retning mot Den internasjonale romstasjonen.
SpaceX Falcon-raketten skytes opp fra Cape Canaveral i Florida, lørdag. Den har retning mot Den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA TV/AP/NTB Scanpix
4. mai 2019 - 12:00

En Falcon-rakett med SpaceX-kapselen Dragon er nå på vei mot Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Oppskytningen fra Cape Canaveral i Florida natt til lørdag var vellykket, og dersom alt går etter planen er kapselen med 2,5 tonn forsyninger om bord framme ved ICC mandag.

SpaceX, som ble startet av Elon Musk, er ett av selskapene som har fått i oppdrag å bygge nye, bemannede romfartøy for NASA.

Under testing av Crew Dragon 20. april gikk det galt og endte med eksplosjon, brann og totalhavari. Det var derfor knyttet spenning til oppskytningen.

Spenningen ble ikke mindre da det oppsto feil som resulterte i to dagers forsinkelse, men natt til lørdag så det ut til at alt gikk etter planen.

Planen om å sende astronauter til ISS om bord i Space Dragon, forutsetter at det kommer systemer på plass som kan redde dem dersom noe går galt under oppskytning.

Siden romfergene ble pensjonert i 2011, har amerikanske astronauter vært avhengige av russiske Sojuz-fartøy når de skal til Den internasjonale romstasjonen.

Dette er den 17. kommersielle transporten for SpaceX til Den internasjonale romstasjonen.

I første versjon av artikkelen het det at det var Crew Dragon som ble skutt opp. Det er feil. Det er SpaceX Dragon som er i bruk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.