ENERGI

Lokalt veto mot vindkraft tas opp i Stortinget

Norske kommuner bør få vetorett ved utbygging av vindkraft, mener Senterpartiets Sandra Borch.

Vi kan ikke pålegge noen å bygge vindmøller der det ikke er lokal aksept for det, sier Sandra Borch (Sp). Bildet er fra Midtfjellet vindpark i Fitjar i Hordaland.
Vi kan ikke pålegge noen å bygge vindmøller der det ikke er lokal aksept for det, sier Sandra Borch (Sp). Bildet er fra Midtfjellet vindpark i Fitjar i Hordaland. Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
2. juni 2019 - 10:31

– Vi vil legge fram forslag i Stortinget om at konsesjon ikke kan gis i strid med kommunestyrevedtak. Kommunene må få vetorett. Vi kan ikke pålegge noen å bygge vindmøller der det ikke er lokal aksept for det, sier Borch til NTB.

Hun viser til at flere store vindkraftutbygginger har skapt lokal motstand, og mener det er viktig for fremtidige vindkraftutbygginger at de er i tråd med lokale ønsker.

NVE pekte i et forslag nylig på 13 områder som direktoratet mener egner seg for utbygging av vindkraft på land. Men utbygging skaper ofte lokal motstand.

– Vi ser at det ofte kan være interessekonflikt mellom vindkraft og naturinteresser. For Sp er det derfor viktig at utbygginger er i tråd med lokale ønsker og vedtak, sier Troms-politikeren fra energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Selve forslaget Sp nå fremmer, lyder «Stortinget ber regjeringen sikre at vedtak om utbygging av vindkraft er i tråd med lokale ønsker og kommunestyrevedtak. Konsesjon kan ikke gis i strid med kommunestyrevedtak.»

I kun ett tilfelle er det gitt konsesjon til vindkraftutbygging der en kommune har sagt nei, viser tall fra NVE.

Les også

Planlegger mer vindkraft på land: – Jeg tror det er en økende forståelse for behovet for mer energi

Naturinngrep

Forslaget kommer i forbindelse med komiteens behandling av et SV-forslag om offentlig eierskap til vindkraften, som skal avgis tirsdag. Saken går i plenum i Stortinget 19. juni.

Borch frykter ikke at en lokal vetorett skal stanse alle utbygginger og viser til at mange prosjekter er i gang allerede.

– Mange kommuner har vært positive, men dette er et forslag for å gi kommunene og lokalpolitikerne det siste ordet, sier hun.

Arbeiderpartiet vedtok på sitt landsmøte i vår at kommunens syn må tillegges stor vekt i utbygging av vindkraft, men partiet vil ikke gi kommunene vetorett.

Samtidig gikk Miljøpartiet De Grønne sist helg for en restriktiv linje i utbyggingsspørsmål. I vedtaket heter det at konsesjoner om å bygge ut vindkraft på land «bør forbeholdes områder med eksisterende inngrep og infrastruktur og skal ikke redusere områder med urørt preg eller andre natur- og friluftslivsverdier».

Også i regjeringspartiet Frp har ideen om et lokalt veto blitt tatt opp. «(...) etablering av vindparker må bygge på lokal tilslutning fra berørte kommuner» er ordlyden i uttalelsen som landsmøtet vedtok i mai.

Person ser ut over et vidstrakt område med snaufjell. Noen snøflekker og litt lav.
Les også

– Dette området er en steinørken. Hvis det ikke kan bygges her, hvor i huleste kan du da bygge?

Frøya-bygging utsatt

Forkjemperne for vindkraftutbygging mener behovet for fornybar energi må komme foran hensynet til naturvern lokalt.

Byggingen av vindkraftverk på Frøya, hvor det har vært høylytte protester, ble nylig midlertidig stanset etter pålegg fra Kommunaldepartementet, som skal gjennomgå Fylkesmannens behandling av saken.

Vindkraft i Norge vil legge beslag på 630 kvadratkilometer urørt natur, ifølge Miljødirektoratet. Det tilsvarer 0,4 prosent av samlet areal av urørt natur. NVE og Miljødirektoratet har beregnet at det totale planområdet for vindkraft vil bli i underkant av 1.600 kvadratkilometer. Det utgjør også 0,4 prosent av Norges samlede areal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.