INDUSTRI

Lockheed Martin kjøper Sikorsky

Verdens største forsvarsselskap sluker helikoptergigant.

Her er S-97 Raider i lufta for første gang, i hover over Sikorskys testanlegg i Florida.
Her er S-97 Raider i lufta for første gang, i hover over Sikorskys testanlegg i Florida. Bilde: Sikorsky
20. juli 2015 - 14:46

Lockheed Martin har skrevet under en forpliktende avtale om å kjøpe helikopterprodusenten Sikorsky for 74 milliarder kroner, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Selgeren, United Technologies, har eid selskapet siden 1929. Seks år tidligere, i 1923, ble selskapet startet med den russiske helikopterpioneren Igor Sikorsky i spissen.

«Sammen vil vi tilby en sterk portfolio av helikopterløsninger til våre globale kunder. I tillegg vil dette få fart på innovasjon og utvikling av ny teknologi», heter det i meldingen.

For Lockheed vil dette bli det største oppkjøpet siden selskapet fusjonerte med Martin Marietta i en avtale verdt rundt 82 milliarder kroner i 1993, ifølge 24/7 Wall Street.

Lockheed og Sikorsky har tradisjon for samarbeid hvor Sikorsky har levert maskinen mens Lockheed har utstyrt den med våpensystemer. Danmarks nye forsvarshelikoptre, MH-60R Seahawk, er et eksempel på dette.

Les også: Nå skal også norske soldater utrustes med knøttsmå droner

Samarbeider med Kongsberg

Norske Kongsberg Gruppen samarbeider fra før med begge selskapene, blant annet i form av Joint Strike Missile som skal sitte på Lockheeds F-35.

– Kongsberg har et nært og godt samarbeid med både Lockheed Martin og Sikorsky. Vi forventer ikke at oppkjøpet vil påvirke samarbeidet i noen grad, sier Harald Ånnestad, Administrerende direktør i Kongsberg Defence Systems til Teknisk Ukeblad.

Les også: Her er Forsvarets aller nyeste anskaffelse

UTC vil fokusere på bygg

Hvorvidt Sikorsky har passet godt i porteføljen til sine tidligere eiere har lenge blitt debattert, ifølge Reuters. Utenom helikopterproduksjon produserer de blant annet heiser, rulletrapper, brann- og overvåkingssystemer til bygninger.

– Å gå ut av helikopterindustrien vil gjøre oss bedre i stand til å fokusere på høyteknologi-systemer og tjenester til luftfart- og byggeindustrien, sier United Technologies-sjef Gregory Hayes.

Lockheeds storsatsing: Her går F-35 utfor hoppkanten

helikopter, sikorsky
En Sikorsky S-92 lander på Åsgard A-installasjonen i Norskehavet. Maskinen er utbredt på norsk sokkel. Erlend Tangeraas Lygre

Får med nyvinning

Sikorsky står bak flere kjente helikoptertyper, som UH-60 Black Hawk og S-92. Sistnevnte benyttes her til lands blant annet til å frakte arbeidere og varer fra og til offshore-installasjoner.

Tidligere var deres S-61 utbredt på norsk sokkel, men denne har nå avgått med pensjon. De velkjente Sea King-redningshelikoptrene er også basert på Sikorskys maskiner, men levert på lisens av britiske GKN Westland Helicopters.

I mai fløy selskapets nye storsatsing, S-97 Raider, for første gang. Maskinen har en rekke nyvinninger tidligere omtalt i Teknisk Ukeblad.

Les også: På tre uker måtte tre personer skyte seg ut av Jas Gripen

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.