INDUSTRI

Lavere produksjon, men betydelig resultat for gjødselgigant

Yara kan takke økte råvarepriser for enda et godt sesongresultat, men leveringsutfordringer legger en demper på feiringen.

Svein Tore Holsether, konsernsjef Yara, har gode grunner til å smile over resultatet fra andre kvartal, slik han gjorde da Yara Birkeland ble innviet. Men tiden framover er også preget av usikkerhet rundt selskapets ammoniakkproduksjon.
Svein Tore Holsether, konsernsjef Yara, har gode grunner til å smile over resultatet fra andre kvartal, slik han gjorde da Yara Birkeland ble innviet. Men tiden framover er også preget av usikkerhet rundt selskapets ammoniakkproduksjon. Foto: Tore Stensvold
Sara EngesvikSara EngesvikJournalist
Jonas HøydalJonas HøydalJournalist
19. juli 2022 - 10:55

Gjødselprodusenten Yara la i dag fram sin rapport for andre kvartal. 

Med et resultat før skatt på 921 millioner dollar, har selskapet økt fra 706 millioner dollar sammenlignet med andre kvartal i fjor. Men på tross av økningen, er resultatet lavere enn det forventede resultatet på 1.089 millioner dollar, skriver E24

I rapporten kommer det fram at Yara har redusert produksjonen på flere av sine anlegg, tilsvarende en årlig kapasitet på 1,3 millioner tonn ammoniakk og 1,7 millioner tonn ferdig gjødsel. Ifølge selskapet er lavere etterspørsel på den nordlige halvkule og prisstigningen i Europa årsakene til dette. 

Usikker framtid for ammoniakk

Yara peker blant annet på økte råvarepriser og økt spotpris på gass som mulige trusler mot ammoniakkproduksjon i tiden fremover. Blant annet har spotprisen for gass i EU steget med 54 prosent de siste kvartalet, ifølge selskapets rapport.

Les også

Økt spotpris på gass er blant annet en konsekvens av mindre gasseksport til Europa fra Russland. Gassflyten gjennom rørledningen Nord Stream 1 mellom Russland og Tyskland ble sist måned kuttet med 40 prosent, og er for tiden stengt grunnet rutinemessig vedlikehold.

Sammenlignet med første halvår i fjor, har selskapet trappet ned levering av urea fra 3170 til 2695 tonn gjødsel, en nedgang på 15 prosent. Spesielt i Europa har denne nedgangen vært stor, fra 557 tonn urea til 346 - altså en nedgang på 38 prosent. I Asia og Afrika har derimot selskapet økt eksporten. For fullgjødsel (NPK) har den globale nedgangen vært noe mindre, på ca. 10 prosent.

Fullgjødselproduksjon har stor råvareeksponering. Fullgjødsel er en blanding av nitrogen, fosfor og kalium. 

Ganske godt grønt rammeverk

Med resultatet fra andre kvartal annonserer også Yara sitt første grønne finansielle rammeverk, Green Financing Framework. Inntekter vil her gå til det selskapet sier å være kvalifiserte grønne prosjekter som forventes å skape betydelige miljøgevinster. 

CICERO har evaluert rammeverket som middels grønt, det vil si et prosjekt som representerer et steg i riktig retning, men som ikke når helt opp når det kommer til å være en langsiktig løsning.

Les også

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.