BYGG

Landets første innendørs skianlegg kan stå ferdig i 2019

Skihallen på Lørenskog vil bli verdens største.

Lørenskog Vinterpark
Lørenskog Vinterpark Bilde: Ole A Krogness
21. mai 2016 - 17:07

Om alt går etter planen, kan landets første innendørs skianlegg stå klart i januar 2019. 

Skianlegget, som skal ligge på Ødegården like ved Lørenskog togstasjon, har vært under planlegging helt siden år 2000, og vil når det åpner være verdens største innendørs skianlegg med en kapasitet på inntil 1500 personer. 

Forhandler med partner

Det er Selvaag som jobber med realiseringen av skihallen. 

– Vi jobber med å få ferdigstilt finansieringen. Når det er gjort kan vi sette første spade i jorden, sier daglig leder i prosjektet, Kjetil Fladmark Larsen.

Planen er å bygge en hall med total bygningsmasse på 140.000 kvadratmeter, der 37.000 kvadrat settes av til et skianlegg.

Alpinanlegget skal få en lengde på over 500 meter og en høydeforskjell på 90 meter. Mens langrennsløypene, i motsetning til tidligere planer her i landet, ikke bygges i skitunnel, men i en hall over tre etasjer, noe som totalt gir 2,5 kilometer med langrennsløyper.

Larsen forteller at Selvaag er i forhandlinger med en partner, og forventer å kunne være i gang med byggingen av hallen allerede i oktober i år. 

– Siden Selvaag er et eiendomsselskap og ikke en drifter er dette en partner som tar seg av daglig drift. Forhandlingene har pågått i over et år, og nærmer seg slutten, sier han. 

Vis mer

Store ambisjoner

Utover skibakkene skal anlegget inneholde et konferansehotell, et servicesenter med både testsenter for ski og utstyr, servicerom for klubber og lag, klasserom og kontorer, samt næringslokaler, et idrettsakademi og en ishockeybane med arena.

Ambisjonene er at det skal kunne arrangeres både renn og verdenscup i alpint og langrenn i hallen.

 Ideen er å henvende seg både til breddeidretten og til eliten eller toppidrettsutøverne i både langrenn, alpint, twintip og snowboard, sier Olav H. Selvaag i Selvaag-Gruppen. 

Prisen på anlegget er ikke kjent, men det har tidligere blitt antydet at hallen vil koste i underkant av 400 millioner kroner.  

Kan ikke sammenliknes

Den nærmeste skitunnelen for nordmenn som vil stå på ski utenom sesong i dag ligger i Torsby i Sverige.

Tunnelen, som har halvannen kilometers sløyfe med skispor, kostet 60 millioner kroner å bygge i 2006. Allerede i 2011 ble den lønnsom.

– Det som planlegges på Lørenskog er jo noe helt annet enn skitunnelen i Sverige. Skianlegget kombinerer flere av de store skigrenene og vil gi nordmenn, særlig på Østlandet, helt nye muligheter for å trene skisport året rundt, sier Stein Opsal, generalsekretær i Norges skiforbund. 

Han sier forbundet har fulgt planene nøye, og tror hallen vil ha stor betydning for den norske skisporten i en tid hvor vintrene stadig blir mildere. 

Flere planer 

Til tross for helt andre dimensjoner, er ikke vinteridrettsanlegget på Lørenskog den eneste planen for innendørs skimuligheter det jobbes med i landet for tiden.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om den gamle Holmestrandtunnelen, som om den realiseres kan bli landets første skitunnel. 

Opsal forteller at Holmestrandtunnelen er en av flere muligheter, og at det jobbes med mulige planer for innendørs skianlegg flere steder i landet, men at det ser ut som om realiseringen i Lørenskog er den som ligger nærmest i tid. 

– Det har vært snakk om innendørshaller flere steder i landet de siste årene. Men foreløpig er det kun anlegget i Lørenskog jeg kan uttale meg om tidsaspektet på, og der ser det ut som om det er muligheter for byggestart om ikke lenge, sier han. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.