OLJE OG GASS

Kronprins Haakon: – Jeg kunne ikke vært ingeniør

Men tronarvingen er interessert i teknologi.

ENGASJERTE I NORSK TEKNOLOGI: Her ses kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på River Oaks Country Club i forbindelse med Innovasjon Norges buffet i Houston mandag.
ENGASJERTE I NORSK TEKNOLOGI: Her ses kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på River Oaks Country Club i forbindelse med Innovasjon Norges buffet i Houston mandag. Bilde: SCANPIX

De både spurte, fikk svar og lot seg imponere under åpningen av OTC.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit imponerte mange med sitt engasjement under besøk hos mange norske bedrifter på OTC i går.

De besøkte i går utstillingene til FMC Technologies, Aker Solutions, National Oilwell  og de mindre utstillingene til ClampOn som produserer flowmetere (mengdemålere), Reelwell (dypvannsboring uten stigerør), West Group (kontinuerlig boring) og ControllCutter (unik kutteteknologi av ankerkjettinger).

De fikk også møte Texas beryktede guvernør, Rick Perry, sammen med statsråd Ola Borten Moe.

Les også: Nytt skattenivå ville gjort Aasta Hansteen ulønnsomt

Mette-Marit holdt tale

Kronprinsesse Mette-Marit sto også for åpningen av den norske paviljongen i går hvor hun tok utgangspunkt i at hennes svigerfar, kong Harald, var tilstede under OTC i 1973.

En av veteranene i norsk oljeindustri, Kåre Storvik, hadde med seg et bilde av daværende kronprins Harald som han overleverte til kronprins Haakon.

- Vi trenger grensesprengende teknologi for å møte dagens utfordringer som er helt annerledes nå enn for 40 år siden. Med økende befolkning og behov for å redusere fattigdommen, trenger verden mer energi. Ifølge IEA, vil olje og gass fortsatt være hovedenergikilden. Samtidig vet vi at denne energiproduksjonen og forbruket representerer den største utslippet av CO2. Vi må sørge for å løse disse utfordringene og vi må sørge for at energiproduksjonen blir mer miljøvennlig. Og vi må bestrebe oss på å bli mer energieffektive.

Kronprins Haakon fikk mandag overlevert det 40 år gamle bildet av sin far, kong Harald, som deltok på OTC for 40 år siden. Åpningen av en egen norsk paviljong markerte jubileet på årets utstilling.
- Vi trenger grensesprengende teknologi for å møte dagens utfordringer som er helt annerledes nå enn for 40 år siden. Med økende befolkning og behov for å redusere fattigdommen, trenger verden mer energi. Ifølge IEA, vil olje og gass fortsatt være hovedenergikilden. Samtidig vet vi at denne energiproduksjonen og forbruket representerer den største utslippet av CO2. Vi må sørge for å løse disse utfordringene og vi må sørge for at energiproduksjonen blir mer miljøvennlig. Og vi må bestrebe oss på å bli mer energieffektive.Kronprins Haakon fikk mandag overlevert det 40 år gamle bildet av sin far, kong Harald, som deltok på OTC for 40 år siden. Åpningen av en egen norsk paviljong markerte jubileet på årets utstilling. Tormod Haugstad

Les også: - Oljeindustrien har nådd toppen

Teknologiinteressert

Sammen med olje- og energiminister Ola Borten Moe stilte de også opp i et intervju med NRK, NTB, TV 2 – og Teknisk Ukeblad.

TV 2 spurte bare om motivene for dagens besøk hos Lockheed Martin, slik at kronprinsen forlangte at reporteren også måtte stille spørsmål om hva de hadde opplevd på OTC. NRK stilte bare spørsmål om OTC, mens NTB stilte spørsmål om miljøproblemer i oljeindustrien.

Vi stilte spørsmål om hva som hadde imponert mest under runden på OTC. Kronprinsesse Mette-Marit svarte følgende:

- Det er alle de små bedriftene som stiller her med sin egen nye teknologi, men som ennå ikke har slått gjennom og fått kommersiell kraft. Det er imponerende å se så mye kunnskap og kompetanse.

- Er kronprinsparet opptatt av teknologi?

- Ja, det må jeg si. Vi synes det er spennende å følge med og det betyr så mye for hvordan det går i næringslivet.

- Kunne kronprinsen tenkt seg å studere teknologi for å bli ingeniør om han fikk velge om igjen?

- Om jeg kunne vært ingeniør? Nei, jeg tror ikke det. Jeg er nok mer en person som er opptatt av samfunn.

- Men jeg kunne blitt ingeniør, jeg har jo i et år studert kjemi og ikt ved høyskolen i Agder, sier Mette-Marit.

- Kunne du blitt ingeniør? Nei, nå må du gi deg, sier Haakon og ler.

FMC-direktør Tore Halvorsen, kronprinsparet og olje- og energiminister Ola Borten Moe var med på å markere FMCs nye moderne design.
- Kunne du blitt ingeniør? Nei, nå må du gi deg, sier Haakon og ler.FMC-direktør Tore Halvorsen, kronprinsparet og olje- og energiminister Ola Borten Moe var med på å markere FMCs nye moderne design. Tormod Haugstad

Les også:

Norske bedrifter gir blaffen i patentsikring  

Fast track er en megasuksess for Statoil

Smart produksjon kan gjøre norsk industri konkurransedyktig  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.