IT

Krise for digital kompetanse i Europa

Samme rapport spår likevel app-boom frem mot 2018.

Bilde: Sebastiaan ter Burg.
20. feb. 2014 - 16:09

Den nye studien, utført av Gigaom og Nui Galway for Europakommisjonen viser at den europeiske app-utviklingssektoren har hatt en sterk vekst de siste fem årene, og gått fra ingenting til å bli det som kalles en "digital superhelt".

Rapporten forteller at de amerikanske og europeiske app-sektorene ligger likt, med 42 prosent markedsandel i Europa og USA. Rapporten spår at sektoren kan gi jobb til 4,8 millioner europeere innen 2018, i så fall et sårt tiltrengt løft i et dystert jobbmarked.

Men rapporten viser også et underskudd på kompetanse og arbeidskraft, som Europakommisjonen mener må overvinnes for at Europa skal fortsette å konkurrere med resten av verden.

EØS-området er ikke medregnet i rapporten, og Norge er derfor utenfor analysen.

Les også: Derfor er WhatsApp annerledes enn andre IT-selskaper

63 milliarder i omsetning

Kunder og annonsører i Europa brukte 6,1 milliarder euro på apper i 2013, noe som forventes å vokse til 18,77 milliarder i 2018. Studien spår at forbrukermarkedet, kombinert med annonsesalg og kontrakter, kan gi 63 milliarder i årlig omsetning for sektoren i 2018.

I dag er om lag én million mennesker sysselsatt med app-utvikling i EU, mens 800 000 sitter salgs- og støttestillinger. Dette spår man vil vokse til 2,7 millioner utviklere og 2,1 millioner i støttefunskjoner i det samme tidsrommet.

I studien svarte én av tre utviklere at utdanningstilbudet henger etter. Omtrent like mange svarte at det er for få utviklere tilgjengelig, og at det er mangel på kompetanse innen forretningsutvikling blant utviklerne.

I sin pressemelding kaller Europakommisjonen det en krise for digital kompetanse, og uttrykker også stor bekymring over at bare ni prosent av Europas app-utviklere er kvinner.

Les også: Dette er verdens smarteste selskap

Flaskehalser

I tillegg til kompetansemangel, har mange som svarte på undersøkelsen oppgitt tekniske flaskehalser (som utbygging av 4G) og fragmentering av plattformer (kompabilitet på tvers av f.eks. Android og iOS) som de store utfordringene for EUs konkurransedyktighet.

Likevel er visepresident og kommissær for digital dagsorden i Europakommisjonen, Neelie Kroes, positiv til tallene.

– I møte med økende arbedisledighet blant unge gir disse tallene meg et nytt håp. App-sektoren er et område i den digitale økonomien hvor Europa kan lede an. Men vi må ta tak i utfordringer knyttet til nettverk og fragmentering, sier hun.

Europakommisjonen skriver på sine nettsider at de jobber med flere prosjekter for å endre situasjonen, blant annet i partnerskap med næringslivet.

Bildet i saken er publisert under en Creative Commons-lisens.

Les også:

Her er søkemotorene som gir deg andre treff og bevarer anonymiteten din  

Bør bedriften din være på Google+?  

Første t-banelinje har fått 4G

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.