OLJE OG GASS

Krever Yme-svar fra Borten Moe

Høyre vil vite hva regjeringen har gjort for å begrense overskridelsene på Yme-prosjektet.

Høyres energipolitiske talsperson, Siri Meling, stiller spørsmål til statsråden om Yme-prosjektet.
Høyres energipolitiske talsperson, Siri Meling, stiller spørsmål til statsråden om Yme-prosjektet. Bilde: Scanpix
Ole K. Helgesen
5. mars 2012 - 10:38

STAVANGER: De store samfunnsøkonomiske kostnadene ved Yme-problemene skaper reaksjoner i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Jeg kommer til å ta opp saken i form av et skriftlig spørsmål til olje- og energiministeren om myndighetenes rutiner for kontroll- og kvalitetssikring av investeringene. Så får vi eventuelt vurdere ytterligere oppfølging av problemstillingen basert på den tilbakemelding Ola Borten Moe gir, sier energipolitisk talsperson for Høyre, Siri Meling, til Teknisk Ukeblad

– Må kvalitetssikre

Hun mener at staten bærer en så stor andel av kostnadene ved feilslåtte prosjekter på sokkelen, at det er viktig at myndighetene benytter den muligheten de har til å kvalitetssikre løsninger, investeringer og leverandører.

Les også: Yme-plattformen kan være ubrukelig

Talisman vil ut av Nordsjøen

Mindre kompetanse

Professor Petter Osmundsen ved Universitet i Stavanger stiller spørsmål ved om ikke staten – før de godkjenner utbygginger - i større grad må sjekke at også kontrakter, leverandørvalg og prosjektstyring er egnet, og ikke bare vurdere tekniske forhold. Alternativt må de sikre erfaring i utbyggingsteamet, ved at et etablert selskap i lisensen kan stå for utbyggingen, eller det kan kreves at et etablert selskap i lisensen fungerer som teknisk assistent.

Les Mer: Kritisk til nye aktørers kompetanse

Meling mener det er naturlig å vurdere forslaget.

– Dette er imidlertid en problemstilling som er generell og uavhengig av selskapenes størrelse. Samtidig må vi kanskje forvente at store, veletablerte og erfarne operatørerer har større kompetanse enn de nye, mindre selskapene. Imidlertid er Talisman, et stort veletablert selskap, påpeker Meling.

– Trenger rutiner

Hun understreker at hun ikke vil begrense de nye aktørenes plass på norsk sokkel.

– Vi ønsker et mangfold av aktører på sokkelen og det innebærer at også nyere og mindre selskaper er velkommen. Vi må ha tillit til deres kompetanse gjennom prekvalifiseringsprosessen, men samtidig ha rutiner for å kvalitetssikre prosjekter.

Les også: Yme-prosjektet skal granskes

To operahus ut av vinduet

Avdekket materialfeil på Yme-plattformen

Yme-skandalen: <br></br> Ansatte og myndigheter refser sikkerhetsnivået

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.