BYGG

Krever nye «miljøvinduer» i bygg: – Øker CO2-utslippene med 100 ganger

TEK-krav får slakt.

For å tilfredstille regjeringens foreslåtte krav til U-verdi på vinduer må det brukes en gass som gir mer enn hundre ganger så stort Co2-utslipp som den som brukes i dag under produksjonen, ifølge vindusprodusenten Velux.
For å tilfredstille regjeringens foreslåtte krav til U-verdi på vinduer må det brukes en gass som gir mer enn hundre ganger så stort Co2-utslipp som den som brukes i dag under produksjonen, ifølge vindusprodusenten Velux. Bilde: Velux
21. aug. 2015 - 13:57

Tidligere i år la Kommunal- og moderniseringsdepartementet frem forslag til nye energikrav i byggteknisk forskrift (TEK).

Der foreslås det å stramme inn kravet til energitap fra vinduer fra U-verdi 1,2 til 0,8.

– Når det kommer til takvinduer vil forslaget fra regjeringen ha stikk motsatt effekt av hva intensjonen bak klimaforliket er, sier Torgeir Øverås, administrerende direktør i Velux.

Vil øke utslippet

Formålet med klimaforliket er å redusere klimautslippene, blant annet ved å redusere energiforbruket.

– Problemet oppstår når den eneste måten man kan tilfredsstille myndighetenes krav på, er ved å bruke materialer i takvinduer som gir økte klimautslipp, sier Øverås.

Han presiserer at forslaget fra regjeringen er uproblematisk for fasadevinduer, og kun angår takvinduer, som har en annen byggteknisk funksjon.

– For å oppnå myndighetenes krav må vi benytte kryptongass i vinduer, i stedet for argongass. Dette gir mindre varmetap, men klimaeffekten for hele verdikjeden blir sterkt negativt, sier Øverås.

Les også: Ny taubane til Tysklands høyeste topp slår TRE verdensrekorder

I strid med forliket

Konsekvensen av forslaget er ifølge Øverås at produsenter må bruke en type gass som gir mer enn hundre ganger så store Co2-utslipp som den som brukes i dag.

– Da hjelper det lite at myndighetene oppnår en liten klimagevinst i form av redusert energitap i bygg, sier han.

Øverås viser til at fremstilling av en kilo krypton har et utslipp tilsvarende rundt hundre kilo CO-ekvivalenter, mens en kilo argongass, som brukes som isoleringsgass i vinduer i dag, har et utslipp tilsvarende under en halv kilo CO- ekvivalenter per kilo argon.

Han mener det er grunn til å tro at forslaget er i strid med intensjonen bak klimaforliket.

– Forslaget er dårlig klimapolitikk. Man må se på klimaregnskapet i et levetidsperspektiv. Her fokuserer man utelukkende på varmetapet, og da går det galt av sted, sier Øverås.

Ekspert om krankollapsenEkspert om krankollapsen: – Latterlig amatøraktig

Bekrefter utslippsforskjell

Sintef-forsker Marianne Inman bekrefter at man ved å skifte fra argon til krypton generelt vil få et økt CO2-utslipp, uavhengig av bruksområde på gassene.

– Argon i flytende form har et utslipp tilsvarende 1,54 kilo CO2 per kilo, tilsvarende har krypton et utslipp tilsvarende 167 kilo CO2 per kilo, skriver hun i en epost til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Direktoratet for byggkvalitet er kjent med synspunktene til Velux, men sier sakens videre gang er opp til departementet.

– Saken er til behandling hos departementet, og det er de som fastsetter den endelige forskriftene, sier kommunikasjonssjef Gro Maren Mogstad Karlsen.

I boligstrategien regjeringen la frem før sommerferien går det frem at de tar sikte på at de nye energireglene kan gjelde fra 1.1. 2016.

Saker i kø: Saker i kø: Krangler om varmepumper over hele landet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.