KLIMA

Kraftig metangass-økning truer verdens klimamål

Ikke sikre på hvorfor det øker. 

– Det er spesielt alarmerende ettersom vi fortsatt ikke er sikre på hvorfor nivået av metan i atmosfæren øker, sier en av artikkelforfatterne.
– Det er spesielt alarmerende ettersom vi fortsatt ikke er sikre på hvorfor nivået av metan i atmosfæren øker, sier en av artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Anders J. Steensen
17. feb. 2019 - 14:47

En dramatisk økning av metangass-nivået i atmosfæren kan true målet om å holde den globale oppvarmingen under 2 grader, skriver The Guardian.

Opplysningen kommer fra en fersk forskningsartikkel publisert i American Geophysical Union, skriver avisen. Forskerne har registrert en kraftig økning av klimagassen de siste fire årene.

– Det er spesielt alarmerende ettersom vi fortsatt ikke er sikre på hvorfor nivået av metan i atmosfæren øker, sier en av forfatterne, professor Euan Nisbet ved forskningsuniversitetet Royal Holloway, som er en del av University of London.

Gjør det vanskeligere å nå klimamålene

Ifølge Nisbet steg nivået av metangass, hovedsakelig fra fossilt brensel, gjennom store deler av det 20. århundret, men stabiliserte seg i begynnelsen av det 21. århundret. Han mener det derfor er overraskende at nivået igjen steg i 2007, og at økningen akselererte ytterligere fra 2014 og fram til i dag.

I 2016 forpliktet verdens land seg gjennom Parisavtalen til å holde den globale oppvarmingen under 2 grader, og om mulig under 1,5 grad. Det ble kjent at å nå dette målet, hovedsakelig gjennom kutt i CO2-utslipp, ville bli vanskelig.

Økningen av konsentrasjonen av metangass gjør oppgaven vanskeligere, og forskerne sier at det kan bli behov for ytterligere kutt i CO2-utslippene for å oppfylle avtalen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.