KRAFT

– Krafteksport kan skade industrien

Stoltenberg advarte mot nyfrelste tilhengere av utenlandskabler.

Nyfrelst: NHO-sjef Kristin Skogen Lund er en større tilhenger av mange nye utenlandskabler enn statsminister Jens Stoltenberg. (Foto: Scanpix)
Nyfrelst: NHO-sjef Kristin Skogen Lund er en større tilhenger av mange nye utenlandskabler enn statsminister Jens Stoltenberg. (Foto: Scanpix) Bilde: NTB scanpix
Øyvind LieØyvind LieJournalist
9. jan. 2013 - 10:41

I år handler NHOs årskonferanse om energi. Det er et  tema som engasjerer statsminister Jens Stoltenberg, som tidligere har vært nærings- og energiminister.

– Grønne sertifikater gir mer fornybar energi og styrker kraftbalansen, slik at vi i normalår vil få kraftoverskudd. Det gjør det rasjonelt å bygge flere utenlandskabler. Det er bra fordi vi kan produsere kraft når det er dyrt i Europa og kjøpe den tilbake om natta når det er billig, sa Stoltenberg.

Advarte mot nyfrelste

Men han understreket at han ikke vil ønsker noe frislipp i byggingen av kabler.

– Alt med måte. Jeg advarer mot nyfrelstes tro på at vi skal ha et frislipp av krafteksport. Det kan skade Norges kraftbalanse og bidra til høyere priser. Man må ta hensyn til industrien, sa Stoltenberg.

Han påpekte videre at flere utenlandskabler også vil kreve at det bygges flere høyspentlinjer innad i Norge.

– Det kan være populært å bygge en kabel til utlandet, men ganske upopulært å bygge store kraftledninger innad i Norge, minnet Stoltenberg om.

Les også: Her henger 1,5 meter is rundt en tynn kraftledning

Ut av fattigdommen

Statsministeren var også opptatt av at man samtidig som man må løse klimaproblemet ved å få ned CO2-utslippene, må man også skaffe energi til milliarder av mennesker som skal løftes ut av fattigdom.

Han viste til at Etiopa, med sine 80 millioner innbyggere, produserer 5 TWh kraft i året, mens Norge, med 5 millioner innbyggere produserer i om lag 130 TWh per år.

– Menneskene i Etiopia kommer ikke til å sitte stille og finne seg i det. De kommer til å skaffe seg den kraften, og mye av det vil være kullkraft. Utfordringene blir å få ned utslippene, sa Stoltenberg.

Les også: Strømpris: 44 kroner per kWh

Ikke veldedighet

Statsministeren påpekte at kutt i norsk olje- og gassproduksjon ikke er noe godt bidrag til å løse dette problemet.

– Det vil gi store inntektstap, vi selger ikke olje og gass av bare veldedighet, det er også andre motiver, sa Stoltenberg.

For å løse klimaproblemet vil Stoltenberg derimot vri sammensetningen av den fossile energibruken over i mer miljøvennlig retning, først og fremst ved å erstatte mye kull med gass, slik USA har gjort.

Videre blir fangst og lagring av CO2 viktig for å løse klimaproblemene, og her er teknologisenteret på Mongstad viktig, mente Stoltenberg.

Les også:

Statnett knuser pumpekraftdrømmen

Vil fjernstyre strømmen din

Du kjøper 'skitten' strøm  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.