Yara Birkeland

Koronakrisen stopper verdens første selvgående, utslippsfrie frakteskip 

Yara Birkeland er på vei til Norge, men Yara stopper autonomiprosjektet inntil videre.

Yara Birkeland er på vei fra Romania til Norge og er ventet til Vard Brattvaag før 17. mai. Montering av Kongsberg Maritimes autonomiutstyr er foreløpig utsatt på ubestemt tid. (Foto: Yara/Vard)
Yara Birkeland er et autonomt containerskip. Ligger ved kai med gantrykran til lasting og lossing, samt portalkran med en ferdig fylt container.
Yara Birkeland er et autonomt kontainerskip. Ligger ved kai med gantrykran til lasting og lossing, samt portalkran med en ferdig fylt container. Det vil tidligst kunne testes i 2021. (Illustrasjonsfoto: Yara)
Tove Andersen, produksjonsdirektør i Yara med ansvar for 28 fabrikker og rundt 9.000 ansatte. (Foto: Tore Stensvold)
Bastø VI er den første som har autonomifunksjonalitet. En ny, elektrisk ferge skal ha systemet. Den kommer fra verftet i Tyrkia mot slutten av året. (Foto: Kongsberg Maritime)
Kaptein Christian Larsen overvåker dokking av Bastø 6 i Horten 4. februar 2020. (Foto: Kongsberg Maritime)
An-Magritt T. Ryste, leder for autonomi  Kongsberg Maritime.
An-Magritt T. Ryste,Kongsberg Maritime. (Bilde: Tore Stensvold)
Asko og Kongsberg Maritime planlegger elektriske fraktefartøy for semitrailere (ro-ro) mellom Moss-Holmestrand. Lengde: 66 meter. Bredde. 15 meter. Batterikapasitet: 1,7 MWh. (Illustrasjon: Naval Dynamics)

Yara Birkeland er på vei til Norge, men Yara stopper autonomiprosjektet inntil videre.

Skroget til Yara Birkeland er nå på vei fra Romania til Vard Brattvaag på Sunnmøre.  Der blir skipet ferdigstilt, men uten alt som skal gjøre skipet autonomt.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå