FORSVAR

Kongsbergs største enkeltavtale noen gang: Luftvern til Qatar for 5,6 milliarder kroner

Nok en NASAMS-bruker i boks.

Fra testfyringa av AMRAAM-ER med NASAMS på Andøya for snart tre år siden.
Fra testfyringa av AMRAAM-ER med NASAMS på Andøya for snart tre år siden.
11. juli 2019 - 08:03

Luftvernet Nasams er allerede en av norsk forsvarsindustris største eksportsuksesser, og forsterker denne posisjonen:

Kongsberg har nå signert en kontrakt med Raytheon om levering av Nasams. Den amerikanske partneren er hovedleverandør av luftvernsystemet til Qatar.

– Dette vil bli den største enkeltstående avtalen i vår historie og viser hvilken posisjon Nasams har internasjonalt, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen i en pressemelding.

Les også

Saab og Lockheed Martin lanserer konkurrent til Kongsbergs luftvern

Intensjonsavtale i fjor

Kongsberg børsmeldte denne kontrakten, samt en kontrakt med Lockheed Martin om flydeler til F-35 verdt to milliarder kroner, onsdag morgen. Da var ikke detaljene om den største kontrakten klar til offentliggjøring ennå.

Men fullstendig ut av det blå kom qatarkontrakten selvsagt ikke:

Kongsberg-sjefene Eirik Lie (t.v) og Geir Håøy <i>Foto:  TOR AAS HAUG</i>
Kongsberg-sjefene Eirik Lie (t.v) og Geir Håøy Foto:  TOR AAS HAUG

Qatar inngikk en intensjonsavtale med Raytheon om luftvern til en potensiell verdi på to milliarder dollar i fjor høst. Da ble det sagt at rundt 30-40 prosent av dette vil tilfalle Kongsberg når kontrakten med Qatar eventuelt signeres. Og det er det som nå altså har skjedd.

– Denne kontrakten er viktig og vil involvere om lag 150 norske underleverandører og representerer 4.000 årsverk i Norge. Avtalen bekrefter at Nasams er et verdensledende luftvernsystem. Systemet er utviklet slik at ny teknologi kan tilpasses for å håndtere nye oppdrag gjennom hele levetiden, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace AS.

Les også

Polen bygger opp missil-kompetanse ved hjelp av norsk teknologi 

11 Nasams-nasjoner

Også i Australia har det vært offisielt lenge at de planla å kjøpe det norske luftvernet. Men det var først nå i juni at avtalen med Raytheon Australia, verdt 1,6 milliarder kroner, ble kunngjort.

Med de siste avtalene kan Kongsberg og Raytheon notere seg for 11 Nasams-nasjoner med komplette systemer.

Dette er: Norge, USA, Finland, Nederland, Spania, Chile, Oman, Litauen, Indonesia, Australia og Qatar.

I tillegg benytter Hellas, Sverige, Tyrkia og Polen Nasams-komponenter. I fjor sommer ble det også kjent at også India forhandler med USA om kjøp av Nasams, der intensjonen blant annet er å utplassere batterier i New Delhi.

Les også

USA hadde ikke noe annet valg enn å bestille det norske kryssermissilet

AMRAAM-ER og AIM-9X

Avtalen med Qatar inneholder kvalifisering av det nye AIM-120 Amraam-missilet med større rekkevidde

(«extended range», ER) som leveres av Raytheon.  Dette Amraam-missilet med større rakettmotor, samme som ESSM, ble første gang skarpskutt med Nasams på Andøya 31. august 2016. Qatar blir den første brukeren.

Også Nasams nærholdskapasitet er i ferd med å øke, ved hjelp av AIM-9X Sidewinder block II. Dette missilet ble for første gang skutt fra en Nasams-utskytningsplattform på Andøya i mai i år.

Nasams er modulært bygget opp og består av utskytingsenheter, såkalte «launchere», med missiler, kommando- og kontrollstasjoner, aktive radarer og passive elektrooptiske/infrarøde sensorer (EO/IR). Luftvernet er i kontinuerlig utvikling med stadig mer sofistikerte missiler, sensorer og kontrollstasjoner. Siste generasjon debuterer hos den nye brukeren Indonesia.

Testfyring av AMRAAM-ER med NASAMS på Andøya 31. august 2016

Norge er i ferd med å ta i bruk det som i Forsvaret betegnes som Nasams III. Den første versjonen ble tatt i bruk med initiell operativ kapasitet av Norge i 1994, mens den første oppgraderingen til Nasams II var klar i 2007.

Under øvelse Sølvpil i Nordmela skytefelt i mai gjennomførte Luftforsvaret den første skarpskytinga med Nasams III.

Les også

Kongsberg er nær enda en avtale verdt flere milliarder kroner i Qatar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.