T2

Kompakt vellyd

Audiovector Ki1 er små, kompakte høyttalere som likevel klarer å gi lyden vekt og tyngde.

Audiovector Ki 1 FOTO: Watt
Audiovector Ki 1 FOTO: Watt Bilde: Watt
Håvard Holmedal
28. juli 2012 - 10:34

AUDIOVECTOR Ki1

Pris: 5200,- (per par)

Importør: Ljudtema

Vi liker:

  • Flott lyd
  • Balansert og troverdig

Vi liker ikke:

  • Knapt noe som er verdt å nevne til prisen.


WATT MENER: En ekstraordinært god kompakthøyttaler!

KARAKTER: Terningkast 6

Litt spøkefullt kan man jo kalle dette for et par spillende fuglekasser.

Selv om det er grovt urettferdig overfor konstruktøren som garantert ikke har tegnet opp en firkantet kasse på morgenen den ene dagen, funnet noen elementer på lageret på ettermiddagen, og loddet sammen delefilteret før lunsj dagen etter. Høyttalerkonstruksjon tar tid.

Kompakt er vanskelig

Virkelig gode stativhøyttalere koster masse penger, og det er jo ikke uvanlig at prisene på disse kompakte godsakene lett kommer opp i tyve tusen kroner.

Det å lage det til en hyggelig pris er faktisk en større utfordring enn det man kanskje tror.

TEST: Ekte highend-høyttalere på billigsalg

For å få dette til å spille har Audiovector benyttet en liten 5 tommers bass/mellomtone med forbedret motorsystem og et delefilter som visstnok skal gi 45% mer dynamikk og energi. Det høres ut som litt triksing med tall i og med at 3dB representerer en dobling. Vi forstår jo likevel at 45 prosent ser bedre ut!

Det er flott å se at Audiovector Ki1 er bygget så flott selv i standardversjonen og at det ikke ser ut som om det er tatt ut noen betydelige kompromisser noe sted i konstruksjonen.

Les også: 

Loewe vinner på design

Denne høyttaleren bruker rommet som kasse  

Lyd

Jeg åpner med Karunesh og får en aldri så liten bakoversveis. Ikke av trykket eller volumet, men av måten de behandler fløytene og alle perkusjonsinstrumentene på lydsporet.

Det låter veldig fint i forhold til både pris og størrelse!

Det er selvsagt begrenset med bass, men så lenge man har god og stødig gjengivelse ned mot 60Hz er mye gjort. Da har man i det minste en følelse av bass, og når man også tenker på at et rom gjerne legger til godt med bass også under 50Hz, er det ingen umulighet at Ki1 kan gjøre en fantastisk jobb hvis kravet til volum ikke er voldsomt.

Balansen er glimrende, detaljene er flotte og til å være en såpass liten boks er også dynamikken mer enn godkjent.

Selv om bassen er godkjent, og at høyttaleren har et åpent, frittspillende og detaljert diskantområde er det først og fremst mellomtonen som ”tar” deg. Den er troverdig, vakker og avrundet når det behøves og hard som en stein når innspillingen legger opp til det. I tillegg har høyttaleren en utmerket evne til å plassere og fokusere instrumentene i lydbildet slik at det oppfattes veldig troverdig og riktig.

I desember testet jeg Imagine Mini fra PSB - som faktisk klinger omtrent på samme måte - og hvis dette er en kvalitetstrend er det all grunn til å se på om det ikke er andre veier til god lyd enn via et par gulvstående høyttalere.

Etter å hatt disse stående i lytterommet en stund, er det klin umulig å gå over til litt større høyttalere i budsjett og mellomklassen uten å bli hengt opp i deres innebygde resonanseproblemer og unøyaktigheter i bassen.

Ki1 viser nemlig frem en lyd som er knallstram, ren og tøff!

Les også:

Disse får maks lyd ut av din iPhone

Her funker det med høyttalere på veggen  

Konklusjon

Så har vi altså funnet frem til enda et par utmerkede kompakthøyttalere. Det er faktisk nesten ikke til å tro hvordan de spiller i lytterommet vårt! De har et par verdige konkurrenter i Imagine Mini fra PSB, som du gjerne også må sjekke ut hvis det er kompakte høyttalere som står på ønskelista.

Audiovector Ki1 er virkelig et knallkjøp!

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.