KLIMA

Rapport: Forsuringen av Norskehavet skjer raskere enn før

Klimaministeren er bekymret.

Norskehavet er den delen av Atlanterhavet som ligger mellom Norge, Svalbard og Island. Foto: Nasa
Norskehavet er den delen av Atlanterhavet som ligger mellom Norge, Svalbard og Island. Foto: Nasa
14. sep. 2017 - 07:38
Forsuringen i deler av Norskehavet skjer raskere enn tidligere målinger har vist, ifølge en ny rapport. Det er dårlig nytt for kaldtvannskorallrev langs kysten.
 

For tre år siden ble det gjort beregninger over hvorfor forsuringen skjer i deler av Norskehavet. Men en fersk rapport, som legges fram torsdag, viser at utviklingen går raskere i dypvannet enn hva som tidligere er målt.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) finner det urovekkende.

– Økt forsuring kan forandre livet i havet over tid. Det kan påvirke deler av grunnlaget for næringsvirksomhet langs kysten. Dette understreker alvoret i de klimaendringene vi står overfor, sier han.

Særlig sårbare

Langs norskekysten finnes det rike forekomster av kaldtvannskorallrev. Disse er sårbare når havet blir surere og kan i verste fall dø ut eller bli utkonkurrert av arter som tåler forsuringen bedre.

Helgesen påpeker at konsekvensene er svært alvorlige om korallrevene dør ut.

– De er viktige for økosystemet i havet og sørger for mat og levested for mange andre arter, som brosme, sei og uer, sier han.

Prosessen med forsuring skjer ved at deler av CO2-utslippene til atmosfæren tas opp og lagres i verdenshavene. Resultatet er at havet blir surere, påpekes det i rapporten.

I tillegg har kaldere vann evne til å ta opp mer CO2 enn varmere vann. De norske områdene er derfor spesielt sårbare, særlig havområdene lengst i nord.

– Store konsekvenser

Økt nedbør, issmelting og avrenning fra elver svekker dessuten havets evne til å nøytralisere forurensningen, påpeker klimaministeren.

– Forsuringen av havet kan få store konsekvenser for miljøet i de arktiske havene som allerede er påvirket av stigende temperaturer og smeltende sjøis, sier Helgesen.

Rapporten blir lagt fram på fagdag i regi av Miljødirektoratet og Bjerknessenteret torsdag.

Havforskningsinstituttet, Norsk institutt for vannforskning og Uni Research har overvåket havforsuring i alle norske havområder på oppdrag for Miljødirektoratet siden 2010.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.