Klar for verdens mest energieffektive aluminiumsproduksjon

Elektrolysecelle: Skissen viser et tverrsnitt av en elektrolysecelle, hvor to rekker med anoder senkes ned i en smelte av kryolitt og fluorid. Ved å kjøre likestrøm (oransje piler) gjennom anoden og over i katoden reagerer oksygenet i råstoffet aluminiumoksid med karbonet i anoden og frigjør rent aluminium.
Elektrolysecelle: Skissen viser et tverrsnitt av en elektrolysecelle, hvor to rekker med anoder senkes ned i en smelte av kryolitt og fluorid. Ved å kjøre likestrøm (oransje piler) gjennom anoden og over i katoden reagerer oksygenet i råstoffet aluminiumoksid med karbonet i anoden og frigjør rent aluminium. Bilde: Hydro

Selv om anlegget innvies med pomp og prakt nå i august, gjenstår en del arbeider før verdens mest energieffektive aluminiumsanlegg kan begynne produksjonen.

Da konsernsjef Svein Richard Brandtzæg la fram 2. kvartalsrapporten i juli, var anlegget 85 prosent ferdig.

- Teknologipiloten på Karmøy er i rute på tidsplan og budsjett, sa Brandtzæg.

Siste hånd på verket

Det arbeides på spreng med ferdigstilling. 

- De første cellene er tilnærmet ferdige, men det gjenstår fortsatt en god del arbeid før alle de 60 cellene er klar til å settes i drift, opplyser informasjonssjef Øyvind Breivik i Hydro.

Offisiell oppstart er ventet i fjerde kvartal 2017. Ambisjonen er å redusere energiforbruket med rundt 15 prosent per kilo aluminium produsert målt i forhold til verdensgjennomsnittet.

Det nye pilotanlegget vil bygges ved Hydros eksisterende aluminiumverk på Karmøy i Rogaland. Den årlige aluminiumsproduksjonen vil være på 75.000 tonn per år, i tillegg til eksisterende kapasitet på cirka 200.000 tonn per år. Det er cirka 700 ansatte ved Karmøy-anlegget.

Karmøy Pilot:

Fullskala test av verdens mest klima- og energieffektive produksjonsteknologi for aluminium

Teknologi utviklet av forskere og ingeniører i Hydro

Investeringskostnader: 4,3 milliarder kroner, inkludert støtte på 1,6 milliarder kroner fra Enova

Energiforbruket per kilo aluminium: 12,3 kWh, dvs. ca.  15 prosent lavere enn gjennomsnittet i verden i dag

Produksjon i pilotanlegg:  75.000 tonn primæraluminium i året (Kommer i tillegg til 200.000 fra Hydro Karmøy i dag)

Produksjonsstart: 4. kvartal 2017

Ultra-effektivt

Karmøy Pilot består av 48 elektrolyseceller med den nye HAL 4e-teknolgien som Hydro selv har utviklet. I tillegg bygges 12 celler hvor Hydro skal ta ytterligere teknologskritt for å redusere energibruken ved framstilling av aluminium ved elektrolyse.

Verdensgjennomsnittet er i overkant av 14 kilowattimer strøm for å produsere 1 kg aluminium. På Karmøy vil HAL4e-cellene kun bruke 12,3 kWh pr kilo.

– Vi setter verdensrekord med HAL4e-teknologien på Karmøy. Men vi strekker oss enda litt lenger. Vi skal ned i 11,5 kWh/kg med 12 HAL4e Ultra-celler, sa Svein Richard Brandtzæg til TU tidligere i år.  

Smitte-effekt

Teknologien er utviklet og testet på flere celler i Årdal. De 12 HAL4e Ultra-celler bygges med enda en videreutviklet teknologi som presser energibruken ned mot yttergrensen for hva som er teoretisk mulig. 

Hydro er trygg på at det også skal gå i større skala, men bygger pilotanlegget på Karmøy for å bevise det i industriell skala.

Selskapet regner også med at implementeringen vil gi teknologiske spinoff-effekter som kan overføres til eksisterende produksjonslinjer.

Slik lages aluminium

Aluminiumsoksid framstilles fra aluminiumsholdig mineral (bauxitt).
Det må 4–5 kg bauxitt til for å lage 2 kg aluminiumsoksid, som via elektrolyse med tilsetning av karbon (0,4 kg), aluminiumsfluorid (50 g) og kryolitt (50 g), blir til 1 kg aluminium.
Det går med ca. 13–15 kWh energi for hver kilo aluminium. Det dannes ca. 1,6 kg CO2 i elektrolyseprosessen. Ved resirkulering, trengs bare 5 prosent av energien. Aluminium kan resirkuleres så å si i det uendelige.

Aluminiumproduksjon er meget energi­krevende. Prosessforbedringer har medført reduksjon i energiforbruket fra cirka 50 kWh per kg aluminium i 1900, til 20 kWh i 1940, ned i cirka 13–14 kWh per kg i dag.

Det vil forbedre produktiviteten i nåværende primærproduksjon og dermed kunne bidra til Hydros ambisjon om en ytterligere økning i årlig kapasitet på 200.000 tonn innen 2025. I tillegg vil det bidra til selskapets mål å bli karbonnøytrale innen 2020.

Folkefest og konsert

Innvielsen 24. august markerer også 50-årjubileet for aluminiumsproduksjon på Karmøy.

Hydro vil feire og markere med en folkefest, blant annet med en gratiskonsert i Kopervik – bare ti minutter fra Hydros anlegg på Karmøy.

- Lokalbefolkningen er velkomne, og statsminister Erna Solberg kommer for offisielt å innvie teknologipiloten, mens artister skal underholde på scenen, skriver Hydro i en pressemelding.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.