Klar for verdens mest energieffektive aluminiumsproduksjon

Elektrolysecelle: Skissen viser et tverrsnitt av en elektrolysecelle, hvor to rekker med anoder senkes ned i en smelte av kryolitt og fluorid. Ved å kjøre likestrøm (oransje piler) gjennom anoden og over i katoden reagerer oksygenet i råstoffet aluminiumoksid med karbonet i anoden og frigjør rent aluminium.
Elektrolysecelle: Skissen viser et tverrsnitt av en elektrolysecelle, hvor to rekker med anoder senkes ned i en smelte av kryolitt og fluorid. Ved å kjøre likestrøm (oransje piler) gjennom anoden og over i katoden reagerer oksygenet i råstoffet aluminiumoksid med karbonet i anoden og frigjør rent aluminium. Bilde: Hydro
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
15. aug. 2017 - 13:13

Selv om anlegget innvies med pomp og prakt nå i august, gjenstår en del arbeider før verdens mest energieffektive aluminiumsanlegg kan begynne produksjonen.

Da konsernsjef Svein Richard Brandtzæg la fram 2. kvartalsrapporten i juli, var anlegget 85 prosent ferdig.

- Teknologipiloten på Karmøy er i rute på tidsplan og budsjett, sa Brandtzæg.

Siste hånd på verket

Det arbeides på spreng med ferdigstilling. 

- De første cellene er tilnærmet ferdige, men det gjenstår fortsatt en god del arbeid før alle de 60 cellene er klar til å settes i drift, opplyser informasjonssjef Øyvind Breivik i Hydro.

Offisiell oppstart er ventet i fjerde kvartal 2017. Ambisjonen er å redusere energiforbruket med rundt 15 prosent per kilo aluminium produsert målt i forhold til verdensgjennomsnittet.

Det nye pilotanlegget vil bygges ved Hydros eksisterende aluminiumverk på Karmøy i Rogaland. Den årlige aluminiumsproduksjonen vil være på 75.000 tonn per år, i tillegg til eksisterende kapasitet på cirka 200.000 tonn per år. Det er cirka 700 ansatte ved Karmøy-anlegget.

Vis mer

Ultra-effektivt

Karmøy Pilot består av 48 elektrolyseceller med den nye HAL 4e-teknolgien som Hydro selv har utviklet. I tillegg bygges 12 celler hvor Hydro skal ta ytterligere teknologskritt for å redusere energibruken ved framstilling av aluminium ved elektrolyse.

Verdensgjennomsnittet er i overkant av 14 kilowattimer strøm for å produsere 1 kg aluminium. På Karmøy vil HAL4e-cellene kun bruke 12,3 kWh pr kilo.

– Vi setter verdensrekord med HAL4e-teknologien på Karmøy. Men vi strekker oss enda litt lenger. Vi skal ned i 11,5 kWh/kg med 12 HAL4e Ultra-celler, sa Svein Richard Brandtzæg til TU tidligere i år.  

Smitte-effekt

Teknologien er utviklet og testet på flere celler i Årdal. De 12 HAL4e Ultra-celler bygges med enda en videreutviklet teknologi som presser energibruken ned mot yttergrensen for hva som er teoretisk mulig. 

Hydro er trygg på at det også skal gå i større skala, men bygger pilotanlegget på Karmøy for å bevise det i industriell skala.

Selskapet regner også med at implementeringen vil gi teknologiske spinoff-effekter som kan overføres til eksisterende produksjonslinjer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Vis mer

Det vil forbedre produktiviteten i nåværende primærproduksjon og dermed kunne bidra til Hydros ambisjon om en ytterligere økning i årlig kapasitet på 200.000 tonn innen 2025. I tillegg vil det bidra til selskapets mål å bli karbonnøytrale innen 2020.

Folkefest og konsert

Innvielsen 24. august markerer også 50-årjubileet for aluminiumsproduksjon på Karmøy.

Hydro vil feire og markere med en folkefest, blant annet med en gratiskonsert i Kopervik – bare ti minutter fra Hydros anlegg på Karmøy.

- Lokalbefolkningen er velkomne, og statsminister Erna Solberg kommer for offisielt å innvie teknologipiloten, mens artister skal underholde på scenen, skriver Hydro i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.