OLJE OG GASS

Klar for Lofot-boring i 2013

Statoil og Norsk olje og gass mener alt er klart for oljeboring i Lofoten allerede neste høst.

Kan se aktivitet allerede neste år: Nordland VI i Lofoten er allerede konsekvensutredet. Nå kreves det fra flere hold at området starter aktivitet neste høst. Foto: Leif Hamnes
Kan se aktivitet allerede neste år: Nordland VI i Lofoten er allerede konsekvensutredet. Nå kreves det fra flere hold at området starter aktivitet neste høst. Foto: Leif Hamnes
22. nov. 2012 - 12:56

Nordland VI

  • Statoil har allerede boret en tørr brønn i Nordland VI i 2000.
  • Året etter skulle Hydro bore i det såkalte Castor-prospektet, men boringen ble stanset og området stengt.
  • Ifølge Oljedirektoratet er det stor sannsynlighet for funn i Nordland VI, fordi man ser den samme geologiske trenden som finnes i området rundt Norne-feltet.
  • OD anslår at Nordland VI inneholder 43 prosent av ressursene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Fredag legger olje- og energiminister Ola Borten Moe frem resultatene fra kunnskapsinnhentingen i Lofoten og Vesterålen.

Det hele er et resultat av regjeringens kompromiss fra petroleumsmeldingen som – En melding for fremtiden i fjor.

Dette kan ligge som et grunnlag for en formell konsekvensutredning, og betyr i praksis at halve konsekvensutredningsjobben er gjort ved et eventuelt regjeringsskifte.

Men en del av Lofoten er tatt ut av debatten. Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, er området som kalles Nordland VI allerede konsekvensutredet. Dette området ble åpnet for petroleumsvirksomhet allerede i 1994, men har vært midlertidig stengt siden 2001.

Les også: Flåthen vil ha avgjørelse om Lofoten Forventer 200 milliarder i investeringer på sokkelen

Har nok kunnskap

De fleste har antatt at en ny konsekvensutredning må på plass for å åpne området på nytt. Men det har statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet allerede avkreftet overfor Teknisk Ukeblad.

– Området er allerede åpnet og da krever ikke petroleumsloven en ny utredning, sa han til Teknisk Ukeblad Statoil har boreplaner klare for Lofoten .

Direktør i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, Gro Brækken, mener alt er klart for å sette i gang petroleumsaktivitet i Nordland VI.

– En del av Nordland VI er allerede konsekvensutredet. Vi har nok kunnskap om dette området til å starte utforskning her. Når det gjelder resten av Lofoten og Vesterålen, vil det ta 9 til 12 måneder før man har en konsekvensutredning klar, sier Brækken.

Les også: Seks selskaper har kjøpt seismikkdata fra Lofoten

Krever åpning

Hun ser frem til presentasjonen av de videre undersøkelsene Olje- og energidepartementet har gjort.

– Dersom Norge skal opprettholde olje- og gassproduksjonen på et høyt nivå, er det viktig å få tilgang til arealer hvor infrastrukturen er til stede og hvor man har kunnskap om grunnforholdene, sier Brækken.

Også leder i Fellesforbundet, Arve Bakke, var for kort tid siden på banen og krevde at Nordland VI skal åpnes for petroleumsaktivitet allerede neste høst.

Samtidig ønsker Bakke at Nordland VII og Troms II skal konsekvensutredes innen 2014.

Les mer: Fellesforbundet vil ha oljeboring i Lofoten

Presset øker

Fellesforbundets forslag skal behandles i LO-kongressen i mai neste år. Dersom forbundet vinner frem, vil presset for å åpne Lofoten og Vesterålen øke kraftig.

LO-leder Roar Flåthen er tydelig på at det bør komme en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen.

– En beslutning av om området skal åpnes eller ikke vil ha et mer solid grunnlag når en konsekvensutredning er lagt fram, sier Flåthen.

Han vil ikke kommentere Fellesforbundets mer bastante uttalelser.

– Vi må behandle dette på vanlig måte i LOs organer. Vi ønsker ikke å forskuttere denne behandlingen, sier Flåthen.

Les også: Flåthen vil ha avgjørelse om Lofoten

Lund vil ha området åpnet

I fjor sa Statoil til TU at det ikke er noe i veien for å starte boring så fort myndighetene gjenåpner Nordland VI.

– Jeg vil ikke diskutere tidspunkt, men vi har vært tydelige på at de nye funnene ikke endrer ressurssituasjonen på norsk sokkel etter 2020. Derfor er det viktig at man fortsetter tildelingen av nytt areal, og vi er fortsatt opptatt av å få tilgang på Lofoten og Vesterålen, sier Lund.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe svarer nølende på Teknisk Ukeblads spørsmål om hvorvidt man kan se boreaktivitet i Nordland VI allerede neste år.

– For meg er det et politisk, mer enn et juridisk spørsmål. Jeg vil ikke spekulere i jussen. De politiske partiene må gjennom sine program behandle dette, og så får valget neste høst avgjøre hva det blir til, sier Moe.

Les også:

Spår tidobling av oljevirksomheten i nord

Vil bore helt opp til Nordpolen  

Russland bruker hemmelig ubåt i jakten på ressurser i nord

Øver på oljevern med 75 kubikkmeter popkorn

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.