OLJE OG GASS

Statoil har boreplaner klare for Lofoten

Det kan bli boring utenfor Lofoten raskere enn de fleste trodde.

LOVENDE BLOKK: Tidligere seismikk viser et stort prospekt i blokken til Statoil. Det er ukjent hvorfor Oljedirektoratet ikke har med strukturen (markert rosa) i sin siste oversikt over prospekter utenfor Lofoten.
LOVENDE BLOKK: Tidligere seismikk viser et stort prospekt i blokken til Statoil. Det er ukjent hvorfor Oljedirektoratet ikke har med strukturen (markert rosa) i sin siste oversikt over prospekter utenfor Lofoten. Bilde: Teknisk Ukeblad
Ole K. Helgesen
14. apr. 2011 - 07:09
Vis mer

Selve indrefileten utenfor Lofoten, Nordland 6, ble åpnet for petroleumsvirksomhet allerede i 1994. Men området har vært midlertidig stengt siden 2001.

Derfor trodde de aller fleste at det var nødvendig med en ny konsekvensutredning før området kunne åpnes på nytt. Men Jens Stoltenberg mener det ikke er nødvendig.

Ingen utredning

Bellona var raskt ute og varslet at dette trolig ikke var lovlig. Men regjeringen har forsikret seg med juristene at det ikke trengs en ny gjennomgang.

Dette bekrefter også statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet overfor Teknisk Ukeblad.

– Området er allerede åpnet og da krever ikke petroleumsloven en ny konsekvensutredning. Vi utreder ikke allerede åpnede områder, sier han.

 – Positiv overraskelse

Opposisjonen er svært overrasket over konklusjonen.

– Dette er ny og gledelig informasjon. Statoil kan bare børste støvet av de gamle boreplanene. Dersom vi kommer i regjeringsposisjon etter neste valg kan de bli satt i live raskere enn de tror, sier FrPs energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

KOMPROMISS: Jens Stoltenberg har klart å lokke SV og SP med på en løsning om om Lofoten og Barentshavet som oljebransjen og de blå partiene har problemer med å kritisere.
KOMPROMISS: Jens Stoltenberg har klart å lokke SV og SP med på en løsning om om Lofoten og Barentshavet som oljebransjen og de blå partiene har problemer med å kritisere.

Boreplaner klare

Statoil, som har overtatt lisensen som følge av fusjonen med Hydro, kan sette i gang boringen umiddelbart dersom det blir gitt klarsignal.

– Rent teknisk og operasjonelt er det ingen ting i veien for å starte boring straks myndighetene gjenåpner området. Hvorvidt vi kommer til å gjøre det, vil vi ta stilling til dersom myndighetene velger å gjenåpne området, sier informasjonssjef i Statoil, Ola Anders Skauby.

Nordland 6 ble konsekvensutredet i perioden 1990-93. Deler av Nordland 6 ble åpnet i 1994 og 2 lisenser ble tildelt i 1996 i 15. runde (Statoil og Hydro som operatører)

Statoil boret en brønn i 2000 (PL220) og Hydro sto klar til å bore i 2001 (PL219), da myndighetene stoppet denne og stengte området for aktivitet.

– Spennende område

Ifølge oljedirektør Bente Nyland er det stor sannsynlighet for oljefunn i Nordland 6 fordi man ser den samme geologiske trenden som man har på Norneområdet.

I tillegg er det ganske klare feller hvor det kan finnes olje og gass, og mest sannsynlig olje.

– Hvis vi rangerer områdene så er det nok Nordland 6 som ser mest interessant ut. Vi anslår at Nordland 6 inneholder 43 prosent av ressursene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Les også:

Ønsker gassrør via Lofoten

– Spennende tid for Nord-Norge

Er dette en miljøseier?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.