INDUSTRI

Kitron-elektronikk i NSM-missilet

Sjømålsmissilet NSM fra Kongsberg skal ha elektronikk fra Kitron.
Sjømålsmissilet NSM fra Kongsberg skal ha elektronikk fra Kitron. Bilde: KDA
7. apr. 2011 - 10:38

I første omgang er det en fem års produksjonsavtale Kitron AS har inngått med Kongsberg Gruppen om leveranser av elektronikk til NSM (Naval Strike Missile).

Den første ordren, som har en verdi på 15 millioner kroner, skal leveres første halvår 2012.

NSM til Polen

– Den første leveringen er til en bestilling Kongsberg allerede har. Men det er svært sannsynlig at vi får flere leveranser, ettersom dette er en langsiktig avtale, sier administrerende direktør Dag Songedal i Kitron til Teknisk Ukeblad.

Kitron AS er et datterselskap til Kitron ASA

Kongsberg Defence Systems (KDS) inngikk før jul en avtale med Polen om å levere NSM-missiler og medfølgende logistikkutstyr verdt 660 millioner kroner til det polske sjøforsvaret. Dette var en utvidelse av bestillingen fra året før verdt 800 millioner kroner.

Les også: Flere missiler til Polen

Sjømålsmissiler til Polen

Potensielt JSM

Kitron og Kongsberg har samtidig inngått en intensjonsavtale om samarbeid knyttet til elektronikkproduksjon til JSM (Joint Strike Missile).

JSM er konstruert til å få plass inne i buken på stealthflyet F-35 som Norge planlegger å anskaffe 56 eksemplarer av.

JSM er en halvmeter lengre enn NSM (3,99 m) og noe smalere på midten, og et helt nytt missil som låner en del av den banebrytende teknologien i NSM. Ettersom den skal slippes fra lufta, behøver den ikke startmotoren fra Nammo som NSM er utstyrt med.

– Jeg ser stort potensial for oss i begge produktene, men kan ikke si så mye om JSM ettersom dette fortsatt er i utviklingsfasen, sier Songedal.

Les også: – F-35 er ikke bygget for flyshow

Unik posisjon for Kongsberg Defence Systems

Flere ingeniører

Indirekte kan dette bli Kitrons andre bidrag til F-35.

Tidligere har selskapet vunnet oppdraget med å produsere, teste, vedlikeholde og stå for reparasjon av bakplanet i kampflyet (IC Backplane). En kontrakt som i verdi anslås til rundt en milliard kroner.

– Vi er en stor elektronikkleverandør med tilhold i høykostlandet Norge. Derfor har vi en bevisst strategi om å fokusere på kompliserte produkter som krever betydelig teknisk kompetanse. En dreining over til et større innslag av ingeniører. Her passer NSM veldig godt inn, sier Songedal.

Les sakene:

Ny F-35-kontrakt for Kongsberg

Godkjent av Lockheed Martin

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.