MARITIM

Kartlegging: Grønne næringer offshore omsetter for nærmere 50 milliarder kroner

Omsetningen knyttet til havvind, hydrogen og karbonfangst- og lagring var på 46 milliarder kroner i 2021, ifølge en ny kartlegging. Bransjen venter kraftig vekst.

Havvind står for størstedelen av veksten innenfor grønne næringer offshore.
Havvind står for størstedelen av veksten innenfor grønne næringer offshore. Foto: Carina Johansen/NTB
3. apr. 2023 - 08:30

– Frem mot 2030 forventes det en betydelig vekst i både omsetning og sysselsetting i de nye grønne næringene. I 2030 har Menon Economics kartlagt at aktørene i sum forventer en omsetning på nærmere 250 milliarder kroner og en sysselsetting på omkring 30.000, heter det i oppsummeringen av rapporten.

Kartleggingen er gjort av Menon Economics på vegne av Offshore Norge. Den baserer seg på spørreundersøkelser, intervjuer og tredjepartskilder.

Havvindmarkedet leder an

Omsetningen knyttet til havvind, hydrogen og karbonfangst og -lagring (CCS) var på 46 milliarder kroner i 2021. Næringene sysselsatte 5600 personer, ifølge kartleggingen.

Offshorenæringens vekst i grønn omsetning har fram til nå i hovedsak vært drevet av aktivitet i havvindmarkedet, og 90 prosent av inntektene i 2021 kom fra eksport og salg fra norske selskaper i utlandet, ifølge rapporten.

Menon skriver at et viktig funn i både denne analysen og i tidligere analyser er at verdien av teknologi- og kompetanseoverføring fra olje- og gassnæringen til de tre næringene er betydelig.

Offshore Norge: – Ønsker tempo

Flertallet av aktørene opplever at erfaring fra olje- og gassnæringen vil være viktig for å vokse i alle de tre næringene. I særlig grad gjelder dette havvindnæringen og CCS-markedet.

– Næringen har opparbeidet seg en ettertraktet kompetanse som vil gi norske aktører et fortrinn i konkurranse med internasjonale aktører, men det er svært viktig at vi holder tempoet oppe i de nye grønne næringene, sier administrerende direktør Hildegunn T. Blindheim i Offshore Norge.

Den nylige innføringen av studieavgifter for internasjonale studenter fra land utenfor EØS har kastet en mørk skygge over fremtidige tilgang til kvalifisert arbeidskraft, ifølge kronikkforfatterne. Illustrasjonsfoto.
Les også

Studieavgifter truer regionens evne til å konkurrere globalt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.