KRAFT

Kaos rundt «smarte» strømmålere i Tyskland

Risikerer å kjøpe usikre målere som ikke virker.

Det er kaotiske tilstander i forbindelse med innføringen av smarte strømmålere i Tyskland. Målerne skal bidra til en mer effektiv utnyttelse av det tyske strømnettet.
Det er kaotiske tilstander i forbindelse med innføringen av smarte strømmålere i Tyskland. Målerne skal bidra til en mer effektiv utnyttelse av det tyske strømnettet. Bilde: Colourbox
Øyvind LieØyvind LieJournalist
23. des. 2014 - 10:17

Fra 1. januar 2015 må en rekke boligeiere i Tyskland installere såkalte smarte strømmålere. Bakgrunnen er at landet har satset enormt på å fase inn uregulerbar fornybar kraft inn i systemet.

Da kan smarte målere gjøre det enklere å tilpasse forbruket til produksjonen, slik at man slipper å bygge unødvendig mange nye kraftverk og kraftlinjer.

Ukjente krav

Alle som bygger nytt hus eller gjør omfattende renovering av egen bolig omfattes av kravet om å installere nye smarte målere. Videre er alle som bruker mer enn 6000 kilowattimer i året omfattet av kravet.

Tyske husholdninger bruker i gjennomsnitt langt mindre strøm enn nordmenn. Dermed vil det være en relativt stor prosentandel av boligene som slipper unna kravet sammenlignet med hva et tilsvarende krav ville ført til i Norge.

Halvannen uke før kravet innføres er det imidlertid helt uvisst hvilke krav som stilles til målerne, melder Der Spiegel.

Det er på det rene at målesystemene måler strømforbruket med minuttoppløsning og fortløpende mottar informasjon om hvor mye strøm som er tilgjengelig i nettet slik at forbruket kan tilpasse seg.

Men det er ennå ikke bestemt nøyaktig hvilke funksjoner målerne må ha og hvordan målerne fra ulike fabrikanter skal kommunisere med hverandre.

Les også: Titusenvis av strømkunder skal teste sanntids-display

Ingen sertifiserte målere

Samtidig har den føderale etaten for informasjonsteknikksikkerhet (BSI) ennå ikke laget en teknisk retningslinje for minimumskravene for målernes sikkerhetsstandard. Den gjeldende versjonen av retningslinjen er nemlig uklar på hvordan man skal sikre at et intelligent målersystem kan kommunisere med alle andre målere.

BSI har også kunngjort at de er i ferd med å teste målerne fra sju produsenter, men at ingen av dem så langt hadde klart å bevise at deres apparater oppfyller alle sikkerhetskravene. Dermed er ennå ikke noe målersystem sertifisert.

På grunn av all uklarheten besluttet derfor det tyske næringsdepartementet at også målere som ikke er sertifiserte av BSI kan installeres i hele 2015.

Les også: Forskere: AMS uten display kan ramme familier med lav inntekt

Frykter kaos

Eksperter frykter nå strømmåler-kaos.

– I året som kommer skal det skiftes ut hundretusenvis av målere. Vi risikerer et massivt villnis av systemer, sier Sebastian Schnurre i det det tyske Forbundet for ny energiøkonomi (BNE) til Der Spiegel.

Nestleder for partiet De grønne i den tyske Forbundsdagen, Oliver Kirscher, kommer med krass kritikk av situasjonen.

– Takket være CDU/CSU og SPD lar vi i Tyskland nå mulighetene gå fra oss til å være med i utviklingen av teknologien for smarte strømmålere og alle tekniske og økonomiske mulighetene dette gir, sier han til avisen.

Målerne skulle gjøre det mulig for strømkundene å spare penger ved å tilpasse forbruket sitt. Om det blir mulig, og om det kan gjøres på en sikker måte med de nye målerne, er nå altså uvisst.

Les også:

Smarte målere gjør at Statnett kan koble ut forbruk når nettet holder på å gå ned

– Google og Apple vil ta inntektene fra kraftbransjen

Løpende informasjon kan redusere kraftforbruket med 11 prosent  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.