Jernbaneverket brukte to milliarder på konsulenter

Oslo  20160729.
Omvisning på Oslo S hvor det i sommer har vært anleggsarbeid.
Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Oslo 20160729. Omvisning på Oslo S hvor det i sommer har vært anleggsarbeid. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Bilde: Sørbø, Krister
Av NTB
19. apr. 2017 - 07:23
Jernbaneverket, som nå er erstattet av Bane Nor, brukte 2 milliarder kroner på konsulenter fra 2011 til 2016. Det er også avdekket flere brudd på regelverket.

Dagens Næringsliv har fått tilgang til en hemmeligstemplet rapport fra i fjor høst som viser ni avvik knyttet til Jernbaneverkets styring av innleide konsulenter.

Blant annet var 77 konsulenter innleid i mer enn fire år. Innleide konsulenter var involvert i forbindelse med innleie av andre konsulenter. En konsulent var involvert i en anskaffelse hvor konsulentens tidligere arbeidsgiver var en av tilbyderne.

– Helt utrolig

Flere stortingsrepresentanter reagerer på den omfattende konsulentbruken.

– Det er jo helt utrolig. Det er faktisk ikke sånn vi skal bruke skattebetalernes penger, sier Sverre Myrli (Ap) i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Skal stramme inn

Elisabeth Enger var direktør i Jernbaneverket, men er nå direktør i det nyopprettede Jernbanedirektoratet. Hun ønsker ikke å kommentere pengebruken eller kritikken.

Også i nyopprettede Bane Nor brukes det konsulenter. I januar brukte etaten 22 millioner kroner pluss moms på innleide konsulenter. Konsernsjef Gorm Frimannslund sier til Dagens Næringsliv at praksisen skal strammes inn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.