KRAFT

– Jeg sparer minst 24000 kroner i året

SPARER MYE: Max Jacobsen viser stolt fram sin vindmølle, som gjør at han har fått kuttet strømregningen betraktelig.
SPARER MYE: Max Jacobsen viser stolt fram sin vindmølle, som gjør at han har fått kuttet strømregningen betraktelig. Bilde: Dag Rørslett
Dag RørslettDag Rørslett
29. feb. 2012 - 07:27

I februar 2010 installerte Max Jakobsen en ny 6 kW husstandsvindmølle på et jorde foran sin 350 kvm store villa i Skamby på Fyn, to timers kjøretur fra København.

Les også: Får strømmåleren til å gå baklengs

Selvforsynt

Nå er han nesten selvforsynt med energi. Vindmøllen produserer i snitt litt over tusen kilowatt-timer i måneden og dét betyr at han dekker mer enn to tredjedeler av husstandens forbruk på ca 18.000 kWh i året.

Vindmøllens strømproduksjon brukes til å dekke en stor varmepumpe som varmer hele huset via gulvvarme, all innendørs og utendørs belysning, elapparater, hvitevarer osv.

– Mine målinger viser i dag at møllen har produsert 8.900 kWh på ni måneder. Det ligger litt under min forventning, men skyldes at vindkraften lå 30 prosent under det normale sist sommer. Strengt tatt har det vært mindre vind i hele det siste året enn normalt, så jeg regner med at vindmøllen i snitt burde kunne produsere minst 14.000 kWh årlig fremover i normalår. Bare nå i oktober lå produksjonen på over 1.200 kWh. Kommende høst og vinter betyr mer vind, så min prognose på 12-14.000 kWh vil trolig holde.

Sparer stort

– Men jeg er fornøyd uansett, fordi besparelsene i kroner og øre er betydelige. Min tidligere strømutgift pr. år var 38.000 kroner. Nå ligger den på ca. 10’ – 14.000 kroner. Jeg sparer med andre ord mellom 24’ og 28.000 kroner årlig, og min totale investering i møllen, 268.000 kroner, vil være forrentet i løpet av 7 år inklusive gunstige skattemessige avskrivninger. Dessuten sparer jeg miljøet for hele 17 tonn CO2, hvert år!

Han sier videre:

– De nye danske reglene for nettoavregning gjelder bare 6 kWs møller. Avregningsordningen gjør at eieren i vindfulle perioder kan “spare opp strøm” hos sitt energiselskap, for så ta ut nødvendig strøm i vindstille perioder. Det du har levert ut på nettet kan du også ta tilbake kostnadsfritt – man har én måler for levert strøm og én for eget forbruk, og totalforbruket avregnes ved årets slutt.

Les også: Her planlegges innlandets første vindpark

Her vises ett av de fire jordspydene som holder mølletårnet. Det gjør det meget enkelt å vippe den ned hvert tredje år for å skifte olje i gearkassen, sier han
Her vises ett av de fire jordspydene som holder mølletårnet. Det gjør det meget enkelt å vippe den ned hvert tredje år for å skifte olje i gearkassen, sier han

– Inkompetanse

Husstandsvindmøller bygges opp til 25 kW, men siden de ikke omfattes av de nye gunstige avregningsreglene regnes de ikke som så interessante.

Men dét kan det jo godt komme en endring på, mener Max, og da vil slike større vindmøller være superinteressante for folk som slår seg sammen i mindre møllelag, for eksempel i sommerhusområder, villabebyggelse utenfor bykjernene o.l.

– Et vesentlig problem for utbredelsen av husstandsvindmøller er kommunal inkompetanse, sier Max Jakobsen og viser til at kommunene rundt omkring i Danmark praktiserer helt forskjellige tolkning av dagens regler:

Mange måneders behandling

– Dét må produsentene og bransjeorganisasjonene snarest gjøre noe med. Strengt tatt er reglene enkle; man skal plassere husstandsvindmøllen i en minsteavstand på 85 meter til nærmeste nabo og minst 30 meter fra registrert bygning på egen tomt – dernest skal man overholde visse støykrav som varierer fra 37 dB i støyfølsomme områder til 44 dB (ved 8 m/s vind). Så trenger man kommunal landsonetillatelse og byggetillatelse med godkjente nabovarsler. Det er alt som trengs. Men kommunene har i dag en tendens til å behandle husstandsvindmøllene på linje med de store møllene, og dét blir helt feil, sier han.

– Nå har kommunene ofte ¾ års behandlingstid, men det burde ikke ta mer enn to måneder.

Les også: Vil ha 78 prosent skattefradrag

Enkel mølle

Jakobsens husstandsvindmølle er av typen EasyWind 6 kW, med fire vinger og en diameter på 6 meter, møllens lengde (fra rotor til vindror) er 7 meter og mastens høyde er 19 meter.

Mekanisk sett er møllen meget enkel og består av rotorblader, gearkasse, generator og skivebrems.

Omdreingstallet i generatoren er henholdsvis 1000 og 1500 o/min avhengig av AC- eller DC-type, og den nominelle spenning er 400V, 3-fas, 50 Hz eller 120V, 3-fas og 75 Hz.

Rotorbladene vris med en patentert pitch-styring: Jo mer vind desto mindre flate mot vinden, noe som gir bedre stormsikring.

Over orkan

Møllen skal kunne tåle opp mot 70 sekundmeters vind (orkan starter på 32 m/s).

Møllen leverer strøm fra og med 3 sekundmeters vind. Bremsing skjer med skivebrems og elektromekanisk styring.

Les også: Mye vind ga mye vindkraft

– Norge har et forsprang på flytende vind

– Pilotparker kan bli sovepute

– Urimelig lang saksbehandling for vindkraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.