KRAFT

– Pilotparker kan bli sovepute

DÅRLIG TID: Norge må allerede nå forberede seg på å levere havenergi til Europa, mener WWF.
DÅRLIG TID: Norge må allerede nå forberede seg på å levere havenergi til Europa, mener WWF. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Øyvind LieØyvind Lie
17. jan. 2012 - 09:28

På en konferanse i forrige uke sa administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri at driveren for å satse og utvikle en offshore vindindustri i Norge primært er at vi trenger nye grønne industriarbeidsplasser, siden Norden ligger an til å få et stort kraftoverskudd de nærmeste årene.

Les også: – Havmøller er industri, ikke energi

WWF er kritisk til denne tilnærmingen. Ved å legge for mye vekt på det industrielle potensialet, risikerer man at politikerne ikke tar energipotensialet på alvor.

– Det er viktig å satse på det industrielle aspektet ved havmøller, men vi må kombinere det kortsiktige perspektivet med en langsiktig satsning på energiproduksjon. Det kan fort bli en sovepute å kun satse på pilotparker, sier klima- og energirådgiver Ingrid Lomelde i WWF.

Ansvar for Europa

Hun mener Lier-Hansen legger for lite vekt på energibehovet.

– WWF vil skape en fremtid hvor menneskene lever i harmoni med naturen. Det kan vi få til, samtidig som vi produserer nok energi til alle menneskene på jorden, også i en fremtid med flere mennesker. Men da må vi gå over til å produsere og forbruke fornybar energi. I Norge betyr det at vi må ta ansvar ikke bare for vårt eget energiforbruk, men også for å bidra til den nødvendige omleggingen i Europa, sier Lomelde.

Men det tar lang tid å få infrastruktur, konsesjoner, insentivsystermer og industriutvikling på plass.

– Det er derfor det er så viktig at Norge setter seg målsetninger nå, og begynner å planlegge systematisk for hvordan vi skal tjene penger på bærekraftig energiproduksjon i en verden der politikerne begynner å ta togradersmålet på alvor, sier Lomelde.

Les også:

– Kan gå fort

På konferansen i forrige uke ble det sagt at Norge ikke kunne selge dyr havvind med rabatt til Europa, fordi dette vil være et rent tapsprosjekt.

– Det er riktig at havvind krever store subsidier for å bli konkurransedyktig, men kanskje i kortere tid enn vi tror. Hvis det er noe utviklingen de siste årene har vist så er det nettopp at utviklingen innenfor både vind og havvind har gått fortere enn et hvert scenario skulle tilsi, sier Lomelde.

WWF mener derfor at Norge allerede nå må forberede seg på å levere havenergi til Europa.

– Det er lett å si at vi har den kompetansen og kan omstille oss senere, men vi tror at hvis Norge ikke omstiller seg nå så vil land som Tyskland og Storbritannia finne andre måter å dekke opp et økende behov for ren energi og for balanseringskraft.

– Markedet for å tilby stabil kraft til Europa basert på kombinasjonen av vind og vann, og som kan selges i tider hvor strømprisen der er høy, vil ikke være lenge åpnet for Norge, sier Lomelde.

Erik Solheim: Vil ha flere utenlandskabler og dyrere strøm

– For mye til olje

Hun mener at Norge i dag investerer altfor mye i petroleumsindustrien.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det skal ikke mer til enn at verdens politikere faktisk begynner å handle i tråd med togradersmålet for at våre petroleumsinvesteringer i dag blir svært lite attraktive. Og selv med nye oljefunn synker utvinningstakten, så på ett eller annet tidspunkt må Norge bygge seg opp innen annen industrivirksomhet hvis vi skal være en energinasjon også i fremtiden, sier hun.

Les også: – Urimelig lang saksbehandling for vindkraft

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.