Et maglev-tog i testkjøring på Yamanashi-testbanen oppnådde torsdag en hastighet på 590 kilometer i timen. Neste uke skal selskapet prøve å nå 600 kilometer i timen.
Et maglev-tog i testkjøring på Yamanashi-testbanen oppnådde torsdag en hastighet på 590 kilometer i timen. Neste uke skal selskapet prøve å nå 600 kilometer i timen. (Bilde: Yosemite/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0)

MAGLEV

Japansk svevetog kjørte i 590 kilometer i timen

Ny verdensrekord.

Et magnettog kjørt av det japanske Central Japan Railway Co. satte torsdag verdensrekord på en testbane, skriver Japan Times.

Forbedret sin egen rekord

Toget nådde en hastighet på 590 kilometer i timen, og knuste dermed den gamle rekorden på 581 kilometer i timen, satt av samme selskap i desember 2003.

Rekordtoget hadde 7 vogner, og kjørte mellom Uenohara og Yamanashi, vest for Tokyo. Det holdt toppfarten i 19 sekunder.

Rekorden kommer også bare få dager etter at selskapet satte en annen verdensrekord: Lengstkjørende tog på én og samme dag.

4.064 kilometer var også langt foran forrige rekord - 2.876 kilometer, satt i 2003.

Les også: Nye, bredere, flytog får en toppfart på 250 km/t

Oslo-Bergen på 40 minutter

Verdensrekord-testene gjøres som forberedelser til maglev-linjen Central Japan Railway Co. skal starte opp i 2027.

Den 286 kilometer lange ruten fra Shinagawa-stasjonen i Tokyo til Nagoya skal unnagjøres på 40 minutter, under halvparten så lang tid som det tar i dag.

Til sammenlikning er det drøyt 300 kilometer (riktignok i luftlinje) mellom Oslo og Bergen - noe som i dag tar rundt sju timer, ifølge NSB.

Central Japan Railway Co. planlegger å utføre en ny test allerede tirsdag. Da er målet å nå 600 kilometer i timen, skriver Japan Times.

Les også: Her er tre av alternativene til ny Oslo-trikk

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå