SAMFERDSEL

Japansk svevetog kjørte i 590 kilometer i timen

Ny verdensrekord.

Et maglev-tog i testkjøring på Yamanashi-testbanen oppnådde torsdag en hastighet på 590 kilometer i timen. Neste uke skal selskapet prøve å nå 600 kilometer i timen.
Et maglev-tog i testkjøring på Yamanashi-testbanen oppnådde torsdag en hastighet på 590 kilometer i timen. Neste uke skal selskapet prøve å nå 600 kilometer i timen. Bilde: Yosemite/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
16. apr. 2015 - 21:46

Et magnettog kjørt av det japanske Central Japan Railway Co. satte torsdag verdensrekord på en testbane, skriver Japan Times.

Forbedret sin egen rekord

Toget nådde en hastighet på 590 kilometer i timen, og knuste dermed den gamle rekorden på 581 kilometer i timen, satt av samme selskap i desember 2003.

Rekordtoget hadde 7 vogner, og kjørte mellom Uenohara og Yamanashi, vest for Tokyo. Det holdt toppfarten i 19 sekunder.

Rekorden kommer også bare få dager etter at selskapet satte en annen verdensrekord: Lengstkjørende tog på én og samme dag.

4.064 kilometer var også langt foran forrige rekord - 2.876 kilometer, satt i 2003.

Les også: Nye, bredere, flytog får en toppfart på 250 km/t

Oslo-Bergen på 40 minutter

Verdensrekord-testene gjøres som forberedelser til maglev-linjen Central Japan Railway Co. skal starte opp i 2027.

Den 286 kilometer lange ruten fra Shinagawa-stasjonen i Tokyo til Nagoya skal unnagjøres på 40 minutter, under halvparten så lang tid som det tar i dag.

Til sammenlikning er det drøyt 300 kilometer (riktignok i luftlinje) mellom Oslo og Bergen - noe som i dag tar rundt sju timer, ifølge NSB.

Central Japan Railway Co. planlegger å utføre en ny test allerede tirsdag. Da er målet å nå 600 kilometer i timen, skriver Japan Times.

Les også: Her er tre av alternativene til ny Oslo-trikk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.