IT

Intel vil inn i flere telefoner

 

ZTE Grand X IN bruker en Intel Atom Z2460-prosessor på 1,6 GHz. Nå vil Intel ta en større del av smartphone-markedet.
ZTE Grand X IN bruker en Intel Atom Z2460-prosessor på 1,6 GHz. Nå vil Intel ta en større del av smartphone-markedet. Bilde: Mobili
16. jan. 2013 - 09:28

Intel er ikke helt komfortable med at de ikke har hatt noe fotfeste i det enorme markedet for smarttelefoner og nettbrett som har eksplodert foran øynene deres.

Tradisjonelt har selskapet vært fullstendig dominerende på PC-er og servere, selv om AMD har bitt dem litt i hælene fra tid til annen.

I noen år så det faktisk ut til at AMD virkelig kom til å bli et hår, for ikke å si en helt tupé, i silisiumsuppa deres, men så tok de seg sammen og forsket og utviklet seg til et solid forsprang igjen.

Les også: Intels nye Xeon Phi har 61 kjerner

Vil inn i dingsene

Den samme intense forskningen og utviklingen som var så vellykket for å sikre PC-plattformen forsøker Intel nå å gjenta for å komme seg inn i nettbrett og mobiler.

Nå er de første kontraktene i boks, men rotteracet mot ARM, og alle som lisensierer deres prosessordesign er bare så vidt begynt.

Selskapet har sett utvikling mot lavt strømforbruk i en årrekke og Atom-plattformen skulle være svaret.

Hittil har ikke den klart seg i konkurransen.

Den satt i netbooks som hadde litt vind i seilene for noen år siden og som vare små, billige og trege mini-PC-er.

Ikke har Atom slått gjennom på nettbrett og i mobiler heller. Det har blitt for mye strømforbruk og for liten ytelse for å komme inn i denne varmestua.

Men nå kan det se ut som om Intel er i fer med å få opp dampen. Siste versjon av Atom, Clover Trail plus ser ut til å kunne gjøre vei i vellinga på både mobiler og nettbrett, mens en søsterversjon er tilpasset PC-er.

Les også: Fremtidens databrikker bruker lys

Ytelse

- Vi er svært fornøyd med salget så langt og vi har skaffet oss et brohode inn i mobilverdenen. Den nye prosessoren kommer veldig bra ut både i ytelse og strømforbruk. Det er allerede rundt 10 nettbrett på markedet med denne prosessoren. Men dette er bare starten. Etterfølgeren, Bay Trail,  som kommer i løpet av sommeren vil bli basert på 22 nanometer teknologi, få fire kjerner og få rundt dobbelt så høy ytelse. Samtidig vil den bruke enda mindre strøm enn Clover Trail, sier markedssjef for Intels Atom-plattform, Sumeet Syal.

Han fastslår at Intel nå kan vise til like god batterilevetid som konkurrentene på ARM. Og det er nå. Når de beveger seg ytterligere oppover i ytelse møter de de samme problemene Intel har brynt seg på i mange år. Da kommer Intel til å vise dem ryggen.

Billigsegmentet

– De første telefonene som bruker vår prosessor er ikke de som konkurrerer i ytelsestoppen. Mange av kundene våre bruker Atom for å produsere billige telefoner til nye markeder hvor pris er helt sentralt. De benytter både Atom og masse programvare vi har bygget rundt plattformen. Mange av egenskapene som da blir tilgjengelige er helt på høyde, om ikke bedre enn de du finner i en iPhone. Bl.a. er det støtte for to SIM-kort og det er FM-radio bygget inn.

Tar opp konkurransen: Intels markedssjef for Atom-plattform, Sumeet Syal, vi ha sin bit av prosessorleveransene til mobilmarkedet og er godt fornøyd med utviklingen så langt.
– De første telefonene som bruker vår prosessor er ikke de som konkurrerer i ytelsestoppen. Mange av kundene våre bruker Atom for å produsere billige telefoner til nye markeder hvor pris er helt sentralt. De benytter både Atom og masse programvare vi har bygget rundt plattformen. Mange av egenskapene som da blir tilgjengelige er helt på høyde, om ikke bedre enn de du finner i en iPhone. Bl.a. er det støtte for to SIM-kort og det er FM-radio bygget inn.Intels markedssjef for Atom-plattformen, Sumeet Syal, vi ha sin bit av prosessorleveransene til mobilmarkedet og er godt fornøyd med utviklingen så langt. Odd R. Valmot

Les også:

Exaflopen om åtte år

IBM satser på norske Numascale

Dette blir elektronikktrendene i 2013

Dette er verdens kraftigste datamaskiner  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.