INDUSTRI

Ugelstad-kuler fjerner radioaktivt avfall

RENSENDE KULER: Microbeads skal levere spesialutviklede Ugelstad-kuler til filtre for fjerning av radioaktivt avfall.
RENSENDE KULER: Microbeads skal levere spesialutviklede Ugelstad-kuler til filtre for fjerning av radioaktivt avfall. Bilde: Microbeads
Finn Halvorsen
18. apr. 2007 - 07:34

Fakta

Microbeads AS er verdens største produsent av monodisperse plastkuler, såkalte Ugelstad kuler. Produktene produseres ved selskapets anlegg på Lillestrøm.

Kulene har ulik anvendelse innen prosessindustrien og typiske anvendelsesområder er råvarer til maling- og lakkindustri, plastindustri, vannrensing, kosmetikkprodukter og diverse andre spesialområder. Selskapet ble etablert i 2002 og er i sterk vekst.

Microbeads AS har i de seneste årene samarbeidet med Energidepartementet i USA samt Bechtel Inc. om utvikling av et filtermedium hvor deres monodisperse polymerpartikler skal benyttes.

Samarbeidet har nå ført til en kontrakt med en total verdi på nærmere en milliard kroner.

Verdens største

Bechtel bygger verdens største anlegg for rensing av radioaktivt avfall i Richland utenfor Seattle hvor Microbeads’ produkt skal benyttes.

Microbeads’ monodisperse polymerpartikler er basert på teknologi opprinnelig utviklet av John Ugelstad ved NTH/Sintef. De er i dag den største produsenten av plastkuler basert på denne teknologien.

Årsproduksjonen ligger på ca 250 000 kg. Microbeads deler de globale rettighetene på Ugelstad-patentene med Invitrogen (tidligere Dynal).Ferdig testet

Disse spesielle partiklene som brukes til å fjerne radioaktivt cesium har en kjemisk sammensetning som er videreutviklet av Microbeads for å oppnå denne egenskapen.

Microbeads har globale rettigheter til denne teknologien med lisens fra Leiv Eiriksson Nyskaping. Prosjektet har gått igjennom utviklingsfasen og produktet er nå ferdig testet og vil bli brukt når anlegget settes i drift.Tikkende bomber

Battelle Pacific Laboratories har testet produktet og vil også ta dette i bruk ved andre anlegg i USA.

Microbeads har store forhåpninger til anvendelse også andre steder i verden hvor restene etter den kalde krigen ligger lagret i store tanker.

– Vi snakker om radioaktive væsker som er et biprodukt etter produksjon av plutonium som igjen har blitt brukt i atombomber. Restene etter denne produksjonen ligger bokstavlig talt som tikkende bomber deponert rundt omkring i verden, sier administrerende direktør Jon A. Duus hos Microbeads.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.