IT

Super-roboten får nye krefter

Verdens mest avanserte terrenggående robot får en ny arm.

1. mars 2013 - 12:56

Ifølge Boston Dynamics er BigDog verdens mest avanserte terrenggående robot. En ny arm gjør den i stand til å løse enda mer avanserte oppgaver.

Hund eller pakkesel?

Selv om Boston Dynamics' firebeinte og høylytte robot lyder navnet BigDog, har den kanskje mer til felles med et pakkesel enn en hund. BigDog er nemlig utviklet for å bære tunge lass på ryggen i ulendt og bratt terreng.

Målet er at BigDog - eller arvtagere som den smartere og stillere LS3 – en dag skal bære forsyninger for amerikanske soldater i felten. Da må den kunne bevege seg raskt, trygt og selvstendig i all slags terreng.

Som tidligere videoer fra Boston Dynamics har vist, er BigDog både rask og stø på foten.

Roboten løper i fint driv gjennom all slags terreng, og klarer seg vesentlig bedre enn Bambi på glattisen - til og med om du gir den et realt spark.

Nå har transportroboten fått nye krefter - i form av en helt ny arm. En ny You Tube-video fra Boston Dynamics viser hvordan roboten bruker sitt nye lem til å plukke opp en rundt 20 kilo tung betongblokk - og kaster den over skulderen.

Les også: Slik kan bilen din kjøre seg selv

Dynamisk tilnærming

I videoen er det tydelig at roboten ikke bare bruker armen, men virkelig legger kroppen bak kastet. Slik genererer den langt mer kraft enn den ville gjort med armen alene, noe som tydeligvis er viktig for Boston Dynamics.

«Målet er å utvikle teknikker for å bruke styrken i beina og kroppen til å gi mer kraft bak armbevegelsene,» heter det i teksten som ledsager videoen.

I arbeidet med BigDog, robotgeparden Cheetah og andre roboter, har Boston Dynamics stadig hentet inspirasjon fra hvordan dyr og mennesker beveger seg. Det har de også gjort denne gangen.

«Denne dynamiske tilnærmingen brukes rutinemessig av menneskelige atleter, og forbedrer nå prestasjonene til roboter,» skriver Boston Dynamics.

Les også: Roboter kan redde norsk industri

Nye oppdrag?

Boston Dynamics er stolte av robotene sine, og har for vane å legge ut videoer av deres mer eller mindre imponerende prestasjoner.

Siden flere av robotene er beregnet på det militære markedet, er selskapet imidlertid mer sparsomme med informasjon om nøyaktig hva robotenes egenskaper skal brukes til.

Det er imidlertid ingen tvil om at en ny, sterk arm vil sette BigDog i stand til å utføre langt flere og mer komplekse oppdrag enn bare å fungere som pakkesel. Og en robot som både kan ta seg frem i ulendt terreng og flytte tunge gjenstander kan være nyttig, både for forsvaret og for andre organisasjoner.

Boston Dynamics utvikler også den menneskelignende roboten Atlas. Den skal brukes i det militære forskningsbyrået DARPAs siste utfordring.

I konkurransen DARPA Robotics Challenge er målet å utvikle allsidige, autonome roboter som skal kunne jobbe i farlige katastrofeområder. Robotene må blant annet kunne ta seg frem over løs jord og steiner, klatre i stiger og krysse en bro.

Rydder vei

Boston Dynamics har allerede demonstrert at Pet-Proto, forløperen til Atlas, er i stand til å forsere både trapper, grøfter og andre hindringer.

Men skal Atlas ha en sjanse i DARPA-konkurransen trenger den også sterke armer og et godt grep.

DARPA ønsker seg nemlig katastroferoboter som kan bruke verktøy og kjøretøy laget for mennesker, og manipulere dørhåndtak og stoppekraner.

En annen utfordring i konkurransen går ut på å flytte vrakrester som sperrer en dør. Da kan BigDogs nyutviklede armstyrke og gode kasteteknikk komme godt med.

Les også:

Med denne kan du styre nesten hva som helst - med hånda

Denne gitaristen har 78 fingre  

Norsk teknologi skal finne liv på Mars

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.