SAMFERDSEL

Økonomi viktigere enn miljø for elbil-kjøpere

Og det å kunne kjøre i kollektivfeltet er ikke så viktig.

Økonomi er viktigere enn rene miljøhensyn for elbilkjøperne, viser en undersøkelse fra Norsk Elbilforening.
Økonomi er viktigere enn rene miljøhensyn for elbilkjøperne, viser en undersøkelse fra Norsk Elbilforening. Bilde: Mona Strande

I en spørreundersøkelse gjennomført av Norsk Elbilforening oppgir 48 prosent av elbilistene at økonomi er viktigste årsak til at de har valgt elbil.

27 prosent sier hovedårsaken var å spare miljøet, og 12 prosent sier den viktigste grunnen er at de ønsket å spare tid.

– Vi er ikke opptatt av om motivasjonen for å anskaffe elbil er økonomi eller miljø, siden miljøet uansett tjener på valget. Vi synes likevel det er hyggelig at 27 prosent legger størst vekt på miljøfaktoren, sier generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen.

Lavere kostnader

Resultatet korrelerer også godt med svaret på det andre spørsmålet i undersøkelsen, nemlig "Hva opplever du som den viktigste fordelen ved å være elbilist?".

Her svarer 54 prosent at det viktigste er at de har lavere kostnader ved sin bilbruk, mens 25 prosent svarer at de har god samvittighet fordi de kjører miljøvennlig.

16 prosent svarer at det viktigste er at den er praktisk og tidsbesparende.

Kollektivfelt ikke så viktig

Fritak fra moms og engangsavgift rangeres som de to viktigste insentivene for å kjøpe elbil, mens lavere drivstoffkostnader kommer på tredjeplass.

Å kunne kjøre i kollektivfelt rangeres som det nest minst viktige insentivet. Gratis riksveiferger er det minst viktige for elbilistene.

3.405 personer deltok i spørreundersøkelsen, som ble gjennomført de to første ukene i juni.

Les også:

Elbilene er kastet ut av kollektivfeltene i Bjørvika

Denne elbilen skal gå fra 0 til 100 på fire sekunder

Dette er de ivrigste Tesla-kommunene