KARRIERE

Nordmann får Kavliprisen for nanovitenskap

Første norske som mottar denne utmerkelsen.

Oslo  20140529.En norsk forsker, Thomas W. Ebbesen, er blant vinnerne. av årets Kavli-pris. Han jobber ved Université de Strasbourg i Frankrike.Foto: Eirik Furu Baardsen/Det Norske Videnskaps-Akademi / NTB scanpix
Oslo 20140529.En norsk forsker, Thomas W. Ebbesen, er blant vinnerne. av årets Kavli-pris. Han jobber ved Université de Strasbourg i Frankrike.Foto: Eirik Furu Baardsen/Det Norske Videnskaps-Akademi / NTB scanpix Bilde: NTB scanpix
30. mai 2014 - 14:16

Ebbesen får Kavliprisen i nanovitenskap sammen med Stefan W. Hell og John B. Pendry.

Hver av de tre prisvinnerne har ifølge juryen økt vår mulighet til å se nanostrukturer i vanlig lys – en avgjørende forutsetning for nye framskritt i vid forstand innenfor nanovitenskapen.

– Det er veldig utfordrende å se nanoskalastrukturer med vanlig lys. Ebbesens forskning bidrar til å kunne seg ting ned på nanoskalanivå på en tydeligere måte, sier leder for Kavlipriskomiteen i nanovitenskap, Arne Brataas, til NTB.

Les også: Kavlipristaker Donald Eigler: Vil lagre åtte bits i ett enkelt atom

– Betydning for flere grener

Braatas mener forskningen er av betydning for flere vitenskapsgrener.

– Den er viktig for fysikk, kjemi og biologi fordi den gir en dypere forståelse av hva som skjer når nye typer materialer lages og i forståelsen av observerte fenomener, sier Brataas.

På spørsmål om prisen vil ha noe å si for Norge spesielt peker Brataas på at Ebbesen ikke er tilknyttet et norsk universitet, men holder til i Strasbourg.

– Vi har ikke valgt han ut fordi han er nordmann, men fordi han er blant de beste innen natovitenskap. Han har gjort hele sin vitenskapelige karriere i utlandet, sier Brataas.

Fred Kavli: – Teknologi vil stanse aldring

Ni får pris

Kavliprisen deles ut hvert andre år, og i år for fjerde gang, under en tilstelning i Oslo 9. september. Ni forskere får i år prisen som deles ut på tre fagfelt.

Prisen innen astrofysikk deles mellom Alan H. Guth, Andrei D. Linde og Aleksej A. Starobinskij for å ha løst viktige utfordringer i Big Bang-teorien.

Brenda Miller, Johnny O'Keefe, og Marcus E. Raichle deler prisen i nevrovitenskap for sin forskning på hukommelse.

Les også:

Norske fysikere vil gjøre PC-oppstarten lynkjapp  

Lager flydrivstoff av CO2, vann og sollys

Googles mystiske supermaskin skal utnytte kvantemekanikk  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.