KRAFT

Lav oljepris kan gjøre at Statoil må gi opp havvindpark

Må svare innen februar.

Danskene frykter Statoil trekker seg fra anbudskonkurransen om havvindparken Horns Rev III.
Danskene frykter Statoil trekker seg fra anbudskonkurransen om havvindparken Horns Rev III. Bilde: AP/NTB scanpix
22. des. 2014 - 08:13

Statoil er med i konkurransen om å bygge ut Danmarks neste havvindpark, Horns Rev 3, kunne Teknisk Ukeblad fortelle i sommer.

Danske energimyndigheter var godt fornøyd med det norske olje- og gasselskapets interesse for dansk havvind. Men nå har danskene begynt å tvile på om Statoil er med videre i anbudskonkurransen, hvor også tre andre energigiganter deltar, Dong Energy, E.On og Vattenfall.

Årsaken er Statoils økonomiske situasjon etter kollapsen i oljeprisen.

Les også: Statoil vurderer å bygge havvindpark i Danmark

Lite sannsynlig

Det danske bransjemediet Energiwatch skriver at Statoil er i en "prekær situasjon hvor lave oljepriser, store utbyggingsplaner innen olje og gass og en markedsverdi, som er omtrent halvert siden årets topp i sommer, gjør det tvilsomt om selskapet vil forsøke..."

Statoil-analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Norge mener det er lite sannsynlig at Statoil velger å gå videre i anbudsrunden.

– Med Statoils cash flow-utfordringer er det ikke sannsynlig. De har nesten lovet et høyere utbytte til aksjonærene selv om oljeprisen har kollapset, skriver Gjøen til Energiwatch.

I februar 2015 må selskapene som ble prekvalifisert av danske Energistyrelsen i mai  levere inn bindende bud på Horns Rev 3. Samtidig må søkerne forplikte seg til å bygge ut havvindparken innen 2020.

Havvindparken Horns Rev 3 skal ha en kapasitet på rundt 400 MW og ligge ved Horns Rev utenfor den danske vestkysten.

Les også: Nå kan du få støtte til å installere solceller på taket

Ingen kommentar

I midten av desember spurte Teknisk Ukeblad Statoil om selskapet fortsatt var med i anbudskonkurransen om Horns Rev 3. Da svarte pressetalsmann Morten Eek følgende:

– Det pågår nå en anbudsprosess i forhold til Horns Rev, og jeg ønsker ikke på nåværende tidspunkt å kommentere hvorvidt vi går videre i den eller ei, sa Morten Eek til Teknisk Ukeblad.

Statoil ønsker heller ikke å kommentere det danske nyhetsoppslaget. 

Danskene peker også på at Statoil har redusert eierskapet i den britiske havvindparken Sheringham Shoal og i den kommende havvindparken Dungeon.

Les også:

Disse solcellene kan klistres over alt

Her er det flest strømbrudd i Norge

Titusenvis av strømkunder skal teste sanntids-display  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.