Danskene frykter Statoil trekker seg fra anbudskonkurransen om havvindparken Horns Rev III.
Danskene frykter Statoil trekker seg fra anbudskonkurransen om havvindparken Horns Rev III. (Bilde: AP/NTB scanpix)

HAVVIND

Lav oljepris kan gjøre at Statoil må gi opp havvindpark

Må svare innen februar.

Statoil er med i konkurransen om å bygge ut Danmarks neste havvindpark, Horns Rev 3, kunne Teknisk Ukeblad fortelle i sommer.

Danske energimyndigheter var godt fornøyd med det norske olje- og gasselskapets interesse for dansk havvind. Men nå har danskene begynt å tvile på om Statoil er med videre i anbudskonkurransen, hvor også tre andre energigiganter deltar, Dong Energy, E.On og Vattenfall.

Årsaken er Statoils økonomiske situasjon etter kollapsen i oljeprisen.

Les også: Statoil vurderer å bygge havvindpark i Danmark

Lite sannsynlig

Det danske bransjemediet Energiwatch skriver at Statoil er i en "prekær situasjon hvor lave oljepriser, store utbyggingsplaner innen olje og gass og en markedsverdi, som er omtrent halvert siden årets topp i sommer, gjør det tvilsomt om selskapet vil forsøke..."

Statoil-analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Norge mener det er lite sannsynlig at Statoil velger å gå videre i anbudsrunden.

– Med Statoils cash flow-utfordringer er det ikke sannsynlig. De har nesten lovet et høyere utbytte til aksjonærene selv om oljeprisen har kollapset, skriver Gjøen til Energiwatch.

I februar 2015 må selskapene som ble prekvalifisert av danske Energistyrelsen i mai  levere inn bindende bud på Horns Rev 3. Samtidig må søkerne forplikte seg til å bygge ut havvindparken innen 2020.

Havvindparken Horns Rev 3 skal ha en kapasitet på rundt 400 MW og ligge ved Horns Rev utenfor den danske vestkysten.

Les også: Nå kan du få støtte til å installere solceller på taket

Ingen kommentar

I midten av desember spurte Teknisk Ukeblad Statoil om selskapet fortsatt var med i anbudskonkurransen om Horns Rev 3. Da svarte pressetalsmann Morten Eek følgende:

– Det pågår nå en anbudsprosess i forhold til Horns Rev, og jeg ønsker ikke på nåværende tidspunkt å kommentere hvorvidt vi går videre i den eller ei, sa Morten Eek til Teknisk Ukeblad.

Statoil ønsker heller ikke å kommentere det danske nyhetsoppslaget. 

Danskene peker også på at Statoil har redusert eierskapet i den britiske havvindparken Sheringham Shoal og i den kommende havvindparken Dungeon.

Les også:

Disse solcellene kan klistres over alt

Her er det flest strømbrudd i Norge

Titusenvis av strømkunder skal teste sanntids-display  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå